Zeedieren en vissen

Zeedieren en vissen

door Getaway Travel

In de zeeën rond Australie vind je een zeer rijke fauna, waarvan die van het Great Barrier Reef wereldwijde faam geniet. Hier leven vele schitterende vissen. Bijzonder van vorm en kleur is de Anthias, die bijna lichtgevend is, de helderrode Anemoonvis, de Driebandanemoonvis en de Maori-lipvis. De merkwaardig uitziende Pegasusvis is een van de symbolen van de Australische zeeën. De meeste zeedieren zijn in hun verspreiding beperkt tot de zeeën rond Australie.

Haaien

Haaien zijn er rond Australie in alle soorten en maten. Van kleine rifhaaien rond de koraalriffen tot de levensgevaarlijke witte haai die vooral aan de zuidkust leeft. De walvishaai is de grootste vis ter wereld en leeft onder meer in het Ningaloo Marine Park van Western Australia. Gelukkig hebben de meeste populaire stranden haaiennetten zodat je er rustig kunt gaan zwemmen.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 131 reizen naar Australie

Walvissen

Langs de kusten van Australie trekken verschillende soorten walvissen. Met name de bultrug of de humpback whale en de southern right whale kun je daar spotten. De bultrug is een walvis van 15 tot 20 m lang. De Southern Right whale is iets kleiner en is gelukkig weer terug, nadat hij bijna uitgestorven was door walvisvaart.

Tussen mei en oktober heb je grote kans om walvissen te spotten in Warrnambool, aan de kust van Victoria. Rond die tijd verzamelen zich daar walvissen om te baren. Lange tijd werd er op deze dieren gejaagd en waren ze bijna uitgestorven. Maar gelukkig worden ze de laatste jaren steeds vaker onder andere bij Warrnambool gespot.

Zoetwatervissen

Zoetwatervissen zijn er maar weinig in Australie. Er leven er minder dan 200 soorten en zijn bijvoorbeeld de karperachtigen er helemaal niet te vinden. De opvallendste vorm is de archaïsche Australische longvis of barramundi van Queensland, een overblijfsel van een eens wijdverspreide groep van zoetwatervissen. Dit is een populaire vis voor op de Aussie barbecue.

Zeehonden

Nieuw-Zeelandse zeehonden en zeeleeuwen vind je op Kangaroo Island voor de kust van South Australia. Hiervan vind je een grote kolonie bij het Seal Bay Conservation Park. Hier leven maar liefst 500 zeeleeuwen die je van dichtbij op het strand kunt zien. Een andere interessante plek voor een bijzonder Australisch dier is Shark Bay, ten noorden van Perth. Hier leeft de Doejong: een zeekoe en 's werelds enige plantenetende zeezoogdier.

De Box jellyfish

Kwallen... over het algemeen niet het meest favoriete dier van de mens. Zeker niet langs de kusten van Australië want hier leeft de beruchte box jellyfish. Mocht je deze tegenkomen, bijvoorbeeld tijdens het snorkelen in Great Barrier Reef, maak dan maar dan je weg komt. De box jellyfish, ook wel 'stinger' genoemd, is namelijk het meest giftige dier ter wereld! Na een steek van deze boosaardige stinger krijg je binnen enkele minuten een hartaanval.

In de zomer, tijdens de wet season van november tot april, zorgt de kubuskwal of de box jelly fish er voor dat langs de hele kust van noordoostelijk Australie niet gezwommen kan worden. Let wel op: in Northern Territory zijn ze het hele jaar te vinden en de kust van Queensland is eigenlijk enkel in juni en juli echt stingervrij.

De box jellyfish is zo gevaarlijk vanwege zijn tentakels waarmee hij dodelijk kan steken. Maar wees gerust, er is een goed waarschuwingssysteem en de stranden worden afgesloten wanneer de verwachting is dat er jellyfishes zijn. Daarnaast worden veel stranden voorzien van zogenaamde singernets die de kwallen buiten houden. en er zijn zelfs al speciale Stinger-proof zwempakken te koop

Geen doorsnee kwal

De box jellyfish is ondanks zijn naam geen doorsnee kwal, maar behoort tot de Cubozoans. Deze lichtblauwe tot transparante weekdieren danken die naam aan hun kubusachtige vorm die ongeveer twintig centimeter lang is. Aan elk van de hoeken heeft de box jelly fish tot 15 tentakels, van een meter of drie. Elk van deze tentakels heeft maar liefst vijfduizend steekcellen! Deze kwallen zijn veel sneller dan gewone kwallen en halen gemakkelijk 1,5 tot 2 meter per seconde. Ze kunnen zelfs kijken en anderen ontwijken, wat ze waarschijnlijk (en gelukkig) ook doen bij mensen.

Overigens is de bekende krokodillenjager Steve Irwin niet overleden aan de beet van een Box Jellyfish maar door eentje van een Stingray, een soort vis.

Azijn

Gelukkig weten de Aussies zo onderhand ook hoe ze zich moeten weren tegen dit giftige zeedier. Dankzij goede voorzorgsmaatregelen hebben ze het aantal dodelijke slachtoffers van kwallenbeten kunnen reduceren tot hooguit één per jaar. Op sommige plaatsen worden netten gespannen om de kuststrook zoveel mogelijk 'jellyfishfree' te houden.

Zodra de box jellyfish weer in de buurt is, vind je op meerdere stranden waarschuwingsborden met daarnaast een fles azijn omdat dit het meest effectief is als eerste hulp bij een kwallenbeet. Als je zo'n dertig seconde lang azijn gooit over de tentakels kun je ze veilig verwijderen zonder dat er nog gif vrijkomt. De azijn helpt verder niet tegen pijn of het gif dat misschien al in het lichaam zit. Het is dus aangeraden om na een kwallenbeet direct naar een dokter te gaan.

Eerste hulp

Niet alle beten zijn even schadelijk en een beetje ijs en pijnstillers kunnen wonderen doen. Is de beet toch erger, krijgt de persoon meestal last van hart en ademhaling en moet er snel een anti-gif worden gehaald. Alle ziekenhuizen in de Box Jellyfish-regio, maar ook ambulances en eerstehulpposten hebben dit tegengif in voorraad.

Maar omdat voorkomen altijd beter is dan genezen kun je natuurlijk ook een anti-stinger-zwempak kopen of huren. Dit zwempak is van nylon en misschien niet al te comfortabel, maar er komt geen boze kwal doorheen.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner