Buideldassen

Buideldassen

door Getaway Travel

De buideldas toont veel vergelijkenissen met de roofbuideldieren. Ze zijn heel territoriaal, leven vaak alleen en kunnen aggressief zijn naar elkaar toe. Het verschil zit hem in de tweede en derde teen van de achterpoten. Bij de buideldas zijn deze aan elkaar gegroeid. Buideldassen zijn alleseters, en leven op de bodem.

De buideldassen hebben het meest geleden onder de Europese kolonisatie van Australië. Ze werden opgejaagd door vossen en katten, kregen concurrentie van schapen en hazen waardoor hun leefgebied onder grote druk kwam te staan. Hierdoor zijn een aantal soorten volledig uitgestorven en worden de meeste soorten bedreigd.

De Tasmaanse buideldas

De Tasmaanse buideldas is te vinden op de savannes en graslanden van Tasmanië en South Australia. Op het Australische vasteland is hij echter bijna uitgestorven. Doordat er in Tasmanië geen vossen leven kan hij daar nog rustig zijn gang gaan.

De Tasmaanse buideldas is een nachtdier. Overdag slaapt hij in zijn nest, en 's nachts jaagt hij. Zijn dieet bestaat uit wormen, insecten, hun larven en bessen. Hij heeft scherpe klauwen, en kan zoveel vocht uit zijn voedsel halen dat hij nooit hoeft te drinken. Het dier wordt ongeveer 35 cm lang.

De kortneusbuideldas

De kortneusbuideldas heeft, zoals zijn naam al doet vermoeden, een kortere neus dan zijn soortgenoten. Zijn dieet bestaat uit onder andere fruit, zaden, wormen en insectenlarven, en hij heeft de gekke gewoonte om zijn voedsel eerst met zijn voorpoten te verpletteren, voordat dat hij het naar binnen werkt. Zijn vacht is grijs tot roodbruin op zijn rug, en vuilwit tot gelig op zijn buik. De kortneusbuideldas is behoorlijk terriotriaal, gaat solitair door het leven en bouwt zijn nestje op de grond.

De grote langoorbuideldas

De savannes en steppen van het midden en westen van Australië zijn het leefgebied van de ernstig bedreigde langoorbuideldas. De invoering van Europese dieren en ook de jacht hebben gezorgd dat het dier in aantal erg is afgenomen. Zijn kleinere broertje, de kleine langoorbuideldas, is inmiddels uitgestorven.

De langoorbuideldas brengt al slapend de dag door in zijn hol, waarna hij 's nachts op jacht gaat. Hij eet onder andere insecten, muizen, vogels, hagedissen, zaden en vruchten. Wat hij precies binnen krijgt neemt hij niet zo nauw: 90 % van alles wat hij binnen krijgt is aarde! Hij wordt ongeveer 50 cm groot.

Like deze pagina

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors