Wombat

Wombat

door Getaway Travel

De wombat is verwant aan de koala, alleen leeft dit buideldier op de grond. Dit zachte, pluizige en ietwat suffig dier is ongeveer een meter lang en weegt zo'n vijfentwintig kilogram. Wombats zijn moeilijk ergens mee te vergelijken. Ze lijken nog het meest op een kruising tussen een mol en een beer. Ze komen vooral voor in bosrijke gebieden in het zuidoosten van Australie en op Tasmanië.

De wombat is vegetarisch en eet voornamelijk wortels en bladeren. Het is het enige knaagdier onder de buideldieren. Hij heeft een lage stofwisseling die je kunt vergelijken met dat van een reptiel. Een wombat kan op zijn graslunch maar liefst drie keer langer leven dan een kangoeroe die in verhouding dezelfde hoeveelheid heeft gegeten. Bovendien hebben ze van alle soorten zoogdieren het minste water nodig. Zij halen net als de koala hun vocht voornamelijk uit de planten die ze eten. En geloof het of niet, ondanks deze Spartaanse leefwijze kunnen ze makkelijk 30 jaar oud worden.

Het dier slaapt maar liefst 18 uur per dag. Aangezien hij slecht tegen de warmte kan, zul je hem meestal 's nachts tegenkomen. Er zijn maar weinig mensen die ooit een wombat zijn tegengekomen, dus je moet een beetje geluk hebben.

Hoe sloom ze ook overkomen, als ze wakker zijn, be aware, want deze dieren zijn dan echt absurd snel. Zet een Wombat naast Aboriginal renner Cathy Freeman en hij racet haar met gemak voorbij. Dit dier kan een spurt van 40 kilometer per uur inzetten en dat zo'n 150 kilometer lang. Vooral wanneer je ze chocolade koekjes voor de neus houdt. Want dit is het enige dat ze misschien nog net iets lekkerder vinden dan gras.

De wombat heeft meer kwaliteiten. De logge beest kan namelijk prima surfen! Hij rent het water in, steekt zijn hoofd hoog de lucht in zodat de snorharen droog blijven en gaat dan als een gek peddelen. Waarschijnlijk doet hij dit niet uit sportiviteit maar om luizen of eventuele andere parasieten af te schudden. Na een minuutje of tien meedobberen met de golven gaat hij vlug weer aan land.

Er zijn meerdere soorten wombats. De Northern Hairy-nosed wombat leeft nog enkel in het Epping Forest National Park in Centraal-Queensland. Op dit moment zijn er naar schatting nog minder dan honderd van deze dieren over. De situatie is zo kritiek dat het wetenschappelijk tijdschrift Scientific American ze eerder deze maand opnam in de lijst met tien bedreigde diersoorten die het komende decennium waarschijnlijk niet meer gaan halen. Leve de wombat dus!

Like deze pagina

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors