Buideldieren

Buideldieren

door Getaway Travel

Van alle Australische dieren zijn de buideldieren het meest bekend. Hier leven dan bijna honderdtachtig verschillende soorten! Buideldieren zijn zoogdieren waarvan de vrouwtjesdieren twee baarmoeders hebben. Een ander typische kenmerk van het buideldier is, jawel, de buidel, al hebben niet alle (vrouwtjes) buideldieren er een. Deze buidel is een soort huidplooi, waarin de tepels van het dier liggen.

Deze dieren hebben zich in Australie kunnen ontwikkelen door geringe of ontbrekende concurrentie van moderne zoogdieren. In Australië bleken de leefomstandigheden namelijk voor deze dieren ideaal te zijn, vooral doordat er geen roofzoogdieren voorkwamen. Toch worden er veel Australische buideldieren met uitsterven bedreigd.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Na de ontdekking van Australië voerden Europeanen veel Europese zoogdieren in. Zo ontstond er een ware plaag van konijnen die een belangrijke voedselconcurrent van veel soorten buideldieren werd. Er werden vervolgens vossen ingevoerd met de bedoeling de konijnen te doden, maar deze vossen hadden meer trek in de buideldieren...

Een buideldier wordt veel vroeger geboren dan de meeste andere zoogdieren, meestal ongeveer dertig dagen na de bevruchting. Het jong klautert dan tussen de haren van de moeder door naar de tepel. Het diertje is op dat moment niet groter dan een kleine worm. Het moet de tepel van de moeder snel vinden want anders zal het sterven.

Eenmaal aan de tepel reist het jonge dier met de moeder mee. Jonge buideldieren zijn bij hun geboorte nog niet volledig ontwikkeld en daarom houdt het moederdier ze bij zich in een huidplooi, de buidel, tot de jongen sterk genoeg zijn om zich zelfstandig in de buitenwereld te bewegen. Als het jong groot genoeg is verlaat het de buidel, maar zal er terugkomen om te drinken en uit te rusten. Wanneer het jong van een buideldier met buidel niet meer in de buidel past, drinkt het toch nog een tijd lang de melk en duikt daarbij met zijn snuit in de buidel.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors