Oranjebloed kruipt waar het niet gaan kan

Oranjebloed kruipt waar het niet gaan kan

door Simone Hoffman

Vanochtend kreeg ik een e-mail van iemand uit het Nederlandse netwerk hier in Sydney met daarin de data van het WK waarop Nederland speelt. In tegenstelling tot het vorige WK, toen wij Nederlanders aangewezen waren op kabel tv, worden de voetbalwedstrijden dit keer uitgezonden op SBS! Dit is een lokale, multiculturele zender die inmiddels in de volksmond Soccer Broadcasting Station wordt genoemd.

Dat komt natuurlijk allemaal door die ene wedstrijd op 16 november vorig jaar, waarin Australië na 32 jaar droog staan in de voetbalwereld, zich eindelijk weer eens kwalificeerde voor het WK. Wat waren wij trots dat dit historische moment in de Australische sportgeschiedenis zich allemaal afspeelde. En dit alles onder leiding van onze eigen Guus Hiddink! Het voelde eigenlijk alsof Nederland stond te voetballen, wanneer je Guus heen en weer zag ijsberen langs de zijlijn.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Volgens de e-mail van vanochtend wordt de eerste wedstrijd tegen Servië-Montenegro uitgezonden om half elf 's avonds op een zondag. De meeste van onze Nederlandse vrienden hier in Sydney zullen zich, zoals ieder jaar, in Nederland bevinden en hoogstwaarschijnlijk ergens in een Amsterdamse kroeg onder het genot van een goed glas Heineken-pils en met een warme oranje pruik zullen ze deze wedstrijd. Toch verwacht ik een grote opkomst in het pas geopende café van Maggie's. Dit is een, jawel, Duits restaurant in Potts Point in Sydney, gerund door Nederlander Wim en zijn Duitse vrouw, Maggie. Dit wordt nog een interessante verbroedering van Nederland en Duitsland.

De overige wedstrijden van Oranje zijn alleen weggelegd voor de diehards onder ons, aangezien niemand mij midden in de nacht uit mijn bed krijgt voor een voetbal wedstrijd om 4.30 's nachts. Het lijkt het me sterk dat de hele tent daar vol staat met oranje fans. Alhoewel. Vier jaar geleden was er een sportcafé in Darling Harbour in Sydney waar je de wedstrijden kon zien op een groot scherm. Daar kwamen toen alle Nederlanders wel degelijk tezamen om met z'n allen midden in de nacht de wedstrijd te kijken. Sport verbroederd niet alleen, maar zorgt ook voor nachten doorhalen en een hoop verzuim op het werk. Voor mij was dit gefeest allemaal BC (before children). Het leven is veranderd, drastisch.

Maar, nu ik me voor deze column een beetje verdiept heb in de WK en het hele gebeuren er om heen, moet ik eerlijk bekennen dat het Oranjebloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik heb ineens zin om er een e-mail uit te gooien om mijn Nederlandse vrienden hier in Sydney op te roepen om de 11e juni erbij te zijn in Maggie's. Met z'n allen steunen we vanuit Down Under onze jongens. Worden die ontelbare oranje T-shirts in de onderste la van mijn kast toch weer een keer gebruikt!

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors