Kreeft met kip

Kreeft met kip

door Simone Hoffman

Waar is die tijd gebleven dat bruin gecombineerd met blauw echt niet kon, of dat als je een rode sjaal drapeerde om je oranje outfit, je met scheve ogen aangekeken werd. Tegenwoordig kan alles in de wereld van de mode. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt geshowd op de internationale catwalks. Alles met alles combineren maakt je juist een individu, niets is meer te gek. En zo lijkt het ook te gaan met de Australische keuken op dit moment. Ooit gedacht aan de combinatie kreeft met kip? Of het überhaupt geproefd?

Het beste restaurant van Australië, sommige beweren zelfs het beste restaurant van de wereld, bevindt zich in Sydney. Het heet Rockpool, naar de populaire, natuurlijke zwembaden die je op bijna ieder strand hier in Australië aantreft. In dit befaamde restaurant kun je genieten van het gerecht Kreeft met Kip ofwel: Stir Fried Lobster and Kangaroo Island Chicken with Hand Cut Noodles, Lime, Mint, Chili and Cashew Nut dressing. Klinkt al heel wat beter niet?

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 123 reizen naar Australie

Ik heb het genoegen gehad om in mijn zes jaar hier in Sydney in een aantal van Sydney's beste restaurants te dineren en het is werkelijk ongelofelijk wat de chefkoks daar uit hun mouw toveren. De verste ingrediënten van overal ter wereld, maar vooral vaak uit Azië, worden gecombineerd met Australische klassiekers, zoals rare slow roasted aged beef. En dit alles meestal met een verbluffend uitzicht op de Sydney Harbour Bridge of het Opera House.

Toen ik zes jaar geleden in Sydney aankwam had ik geen idee dat de Australische keuken zo vooruitstrevend was. Ik dacht dat ze een leuke biefstuk konden bakken op de 'barbie'en van een Australische meat pie had ik ook ooit wel eens gehoord. Maar dat ik in het land was aangekomen met het beste eten van de wereld en daarbij ook nog eens de beste wijn, was een zeer aangename en welkome verrassing. Geen wonder dat ik moeite heb met de beslissing wel of niet in Australië te blijven. Ik ben verslaafd aan dit eten.

Maar niet alleen in de dure restaurants kun je hier heerlijk eten, zelfs in de foodcourts serveren ze maaltijden om je vingers bij af te likken! Keukens uit alle windstreken van de wereld zijn hier vertegenwoordigd evenals Australische werknemers die hier hun lunch komen nuttigen. Een taco misschien of toch liever Japans? Zin in Thais of een Franse baguette? Of 'gewoon' een hamburger, met een side order als chips, freshly squeezed juices of banger and mash, de Australische equivalent van hutspot maar dan zonder de wortelen.

Kleinere eetcafés zijn overal te vinden in de verschillende wijken die Sydney rijk is. En dat zijn er heel veel en er is voor elk wat wils. Wil je goedkoop, maar lekker eten dan zit je goed in Newtown, waar op de hoofdstraat alleen al zo'n vijftig restaurantjes te vinden zijn. Reserveren hoeft niet en je kunt ook nog eens je eigen wijn en/of bier meenemen, bring your own (BYO), zodat het een nog goedkoper feestmaal wordt! In de stadscentrum, het CBD, vind je vaak de wat duurdere restaurants, vooral omdat je daar natuurlijk ook nog eens verwend wordt met Sydney's wereldberoemde uitzicht. En als je zin in goed Italiaans eten hebt, dan is er de wijk Leichardt. Het Little Italy van Sydney waar de Italianen wonen en ook hun restaurants hebben.

Zelf woon ik in het hippe Paddington dat je kunt vergelijken met Notting Hill in London. Bij mij om de hoek zit de rotonde Five Ways, een favoriet bij de locals én een plek die toeristen niet snel weten te vinden. Er is een geweldig klein Japans eetcafeetje, Wasabi, waar je aan een gezamenlijke tafel zit en de lekkerste Japanse lekkernijen kunt bestellen voor een heel redelijke prijs. Natuurlijk kun je eerst even bij de buurman, toevallig één van Sydney's beste wijnwinkels, een perfecte wijn uitkiezen.

Mocht je meer zin hebben in Spaans, dan ligt ernaast een intieme tapas tent en tegenover zit Eat Thai. Ook op Five Ways vind je A fish called Paddo, waar je de verste vis uit kunt kiezen uit de vitrine. Deze wordt dan voor je eigen ogen klaargemaakt zoals jij dat wilt. Bij Christo's tref je vaak de jonge lokale gezinnen aan die rond een uurtje of zes hun hele familie meenemen voor een pizza. Als dat nog niet genoeg is voor zo'n kleine rotonde, is er natuurlijk nog een Franse bistro en een Italiaanse koffieshop met de lekkerste delicatessen uit Italië. Geen wonder dat ik hier niet meer weg wil!

Eet smakelijk!

Simone Hoffman

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors