Gebrek aan festivalcultuur

Gebrek aan festivalcultuur

door Femke Hovinga

Festivals en Australiërs. Het klinkt als een logische combinatie: zonneschijn, veel natuur en veel jonge mensen. In praktijk kunnen de Aussies nog heel wat leren van onze Lowlands en Pinkpop. De meeste festivals hier zijn eendaagse aangelegenheden, waarbij een paar grote hoofdacts de meute moeten aantrekken. 'Days like this' en de 'Big Day Out' zijn twee van deze festijnen, waarvoor de files op de weg zo lang zijn dat de reis de helft van de dag kost.

Maar goed nieuws voor de festivalminnende toerist: er is tegenwoordig meer te doen dan een dag meezingen met je favoriete act. Voorzichtigaan worden de eerste meerdaagse festivals georganiseerd. In november werd er afgetrapt met 'High & Dry', gepromoot als 'een echt festival voor denkbeeldige mensen'.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Aangekomen in de prachtige vallei anderhalf uur buiten de stad, zag ik opeens het grote verschil tussen Nederland en Australië. Alle bezoekers waren gekleed in bloemetjesjurken, wijde broeken of gewoon heel weinig, piercings en dreadlocks maakten de look af. De relatief onbekende acts die speelden waren leuk, de sfeer fantastisch en het geheel leuk en goed gepromoot. Het resultaat voor de organisatie? Slechts vijfhonderd bezoekers en schuld van $40.000 (ongeveer 24.000 euro).

Een ander festival vond plaats in februari, 'Playground Weekender'. Dit dancefestival beloofde groter te zijn, maar ook dit kwam niet geheel van de grond. Ondanks het ruige 'Steve Irwin' imago van het land, blijken de Aussies niet zo goed te zijn in kamperen. Er werd overal geklaagd over de kampeerfaciliteiten, en dat terwijl er zowaar douches met warm water aanwezig waren. Toegegeven, in de Australische zomer is een tent erg heet, maar geen reden om minder plezier te hebben!

Het festival zelf was fantastisch. Kangoeroes hupsten rond onze tent in de ochtend, er werd kunst gemaakt, comedians deden optredens en een grote groep muzikanten was vertegenwoordigd. Ook was er een 'fancy dress zaterdag', waarop iedereen verkleed ging. En zelfs een zwembadpodium was aanwezig, genieten van muziek in het zwembad.

Al met al zijn de Australische festivals een leuke ervaring, maar niet erg overtuigend, nog niet. Misschien kunnen we de organisatie van Lowlands even die kant opsturen? Kangoeroes, de opzet van Lowlands en een internationaal publiek, klinkt perfect!

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors