Schaatsen in hoogzomer

Schaatsen in hoogzomer

door Femke Hovinga

Mijn mailbox overstroomt, mijn Facebook staat volgeschreven en mijn telefoon blijft piepen. Nederland is ingesneeuwd en stuurt mij massaal een digitaal schuldgevoel toe: is het niet ongeveer dertig graden daar 'down under'?

En inderdaad: ik heb niks te klagen. In Sydney schommelt de temperatuur zo tussen de 25 en 35 graden, meestal is het zonnig en in het zeewater is het goed toeven - bepaald geen Nederlandse nieuwjaarsduik-omstandigheden.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Soms is het desondanks tijd om mijn 'inner ijsliefhebbende Dutchie' even vrij te laten. Het blijft een rare gewaarwording dat iedereen in Nederland de schaatsen uit het vet haalt en kilometers lange tochten maakt, terwijl ik niet eens meer zou weten hoe een temperatuur onder de vijftien graden voelt. En dus was het tijd voor een ijsfestijn: de schaatsdisco van Sydney was de bestemming.

De deur naar de schaatsbaan was een heuse reality check. Van +30 naar -2 graden in drie seconden is een gek gevoel. Al snel werd dit goedgemaakt toen ik met vijf internationale vrienden aankwam bij de schaatsverhuur. Klunend liepen we door de ijshal, die inmiddels verlicht werd door felle lampen. Op de maat van de popmuziek schuifelden we het ijs op, voorzichtig balancerend om maar niet om te vallen.

Om ons heen had een berg Aussies zich verzameld. Ze hielden de omheining vast en bibberden in hun veel te korte Australische rokjes en shirtjes. Zo poogden recht overeind te blijven staan, maar één voor één gingen ze plat op het ijs.

Voor een Nederlander is dat natuurlijk stiekem best grappig om aan te zien, al had ik zelf ook een kleine opwarming nodig, haha. De Zweedse Magnus (2.05 meter) had er lol om: met zijn lange benen haalde hij de meute keer na keer glimlachend in.

Een paar uur ijsdiscopret later hadden zelfs de ervaren Europese schaatsers blaren op hun voeten en was het tijd om weer de hitte in te gaan.

Australiërs hinkelden, ook beblaard, achter ons aan, sommigen zagen er maar geen heil in: "Bah zeg, ik zou zo'n winter noooit overleven", aldus een meisje in een minirokje. Maar ik was persoonlijk toch wel blij met mijn oud-Hollandsche afwisseling van de Australische zomer!

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors