Australische keuken

Australische keuken

door Getaway Travel

Australië kende lang geen echte eigen keuken, behalve dan de Aboriginal bushtucker die je voornamelijk in de outback wordt genuttigd. Als je dan al van een traditionele Australische keuken kunt spreken, heeft deze zijn wortels in de Engelse keuken liggen. En dan een slechte uitvoering hiervan. Niet echt om van te watertanden...

Maar de culinaire wonderen zijn ook hier de wereld niet uit en dit wonder waren de naoorlogse immigranten met hun culinaire invloeden. En Australië was zo slim de beste elementen van allerlei eetculturen over te nemen. Hierdoor is de huidige Australische keuken (Mod Oz) een spannende mix van smaak en invloeden vanuit de hele wereld.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 122 reizen naar Australie

Britse keuken

De basis voor de Australische keuken ligt in die van de Engelsen maar dan een slechte uitvoering daarvan. Niet echt om van te watertanden... De Britten brachten in de 18e en 19e eeuw simpele boerengerechten als stewed chops, potato dumplings en jam pudding mee. Vaak at men grote hompen vlees gebraden op de 'barbie' met aardappelen. Sommige recepten, zoals lamb roast en kidney pie, worden nog steeds veel gegeten in Australië.

Als ontbijt kreeg je brood met het enkel in Australië immens populaire Vegemite (te vergelijken met het Britse Marmite). Dit is een bruingekleurde gistpasta met een bittere nasmaak die alleen door de echte liefhebber gewaardeerd kan worden.

De Engelse keuken werd 'verrijkt' door die van de Duitse immigranten. Het menu werd opgefleurd met augurken, gekruide worst en traditioneel gebak. De Grieken brachten betere culinaire hapjes dankzij de introductie van olijfolie en feta en de Italianen pasta, basilicum en oregano.

Aboriginal bushtucker

Ook het traditionele voedsel van Aboriginals heeft een grote invloed gehad op de Australische keuken: lemon myrtle (bladeren van de myrtle-boom), warrugul greens (inheemse spinazie) en bush tomatoes (tomaatachtig fruit) worden steeds vaker gebruikt in de Australische keuken, net als krokodillenvlees of emoe. Sinds kort is zelfs kangoeroevlees toegestaan en in korte tijd is dit erg populair geworden. Een bush food item heeft de wereld veroverd en kun je ook hier in Nederland krijgen: macadamianoten.

Mod Oz

Later lieten de Australiërs zich inspireren door Azië. Tegenwoordig zijn typisch Aziatische kruiden als koriander, chili, kardemom en citroengras helemaal ingeburgerd. Deze worden gecombineerd met typisch Europese gerechten en zorgen voor verrassend gerechten. Deze nieuwe keuken wordt Mod Oz genoemd, Modern Oztralia. De Australiërs zijn internationaal dan ook toonaangevend als het aankomt op het mixen van verschillende keukens.

Er staan vandaag de dag bijzondere gerechten op het menu als Thaise kangoeroestaart, geroosterde forel met salsa verde en avocado-mihoensalade met macadamianoten. Veel restaurants in Australië hebben dan ook geen specifieke etniciteit maar hebben wel een divers menu met bijvoorbeeld curry, garnalen, focaccia en kangoeroefilet op één kaart! Over het algemeen is de Australische keuken gezond, eclectisch en vers. Een prima keuken dus om veel van te genieten!

De laatste jaren is 'organic' het modewoord in de Australische keuken. Het assortiment van organic producten, oftewel biologisch geteeld, neemt zowel in speciaalzaken als in supermarkten in rap tempo toe. Dus als je van lekker, gezond en origineel eten houdt, ben je in Australië zeker op je plek.

Wist je dat...

... dat de gemiddelde Australiër tijdens zijn of haar leven ongeveer 17 koeien eet, 92 lammetjes, 406 broden, 12.000 eieren, 8 ton fruit, 10 ton groenten en een halve ton kaas. Een Aussie eet per jaar 106 kg vlees en staat na de Amerikaan (118 kg) op nr 2 op de lijst van grootste vleesconsument van de wereld.

... dat de langste worst ooit gemaakt in Australië maar liefst elf kilometer lang was?

... dat elke Australische staat zijn eigen specialiteit kent? Voor rotsoesters, honing en lamsvlees moet je naar New South Wales, voor zuivel naar Victoria, uitstekende zalm vind je in Tasmanie, Queensland biedt exotisch fruit, Western Australia kaas en Northern Territory blinkt uit in bushtucker-gerechten.

... dat 'damper' een typisch Australische broodsoort is? Dit eenvoudige brood werd vroeger in de outback gebakken door de swagman, arme Australische arbeiders die te voet op zoek naar tijdelijk werk gingen. Het deeg werd rond een stok gesmeerd en in het nog hete as van een kampvuur gebakken. Vaak werd er nog wat bier aan het deeg toegevoegd voor wat meer smaak.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors