Typische Australische recepten

Typische Australische recepten

door Getaway Travel

Australian pie

Football, bier, Holden Cars en meat pies! Voor de meeste Australiërs, vooral mannen, zijn dit de ultieme ingredienten voor hun vrije tijd. Hoewel Australie een culinaire doorstart maakt, staat de meat pie voor vele Aussies nog steeds met stip op een. Met z'n allen eten ze er zo'n 260 miljoen per jaar en kun je ze werkelijk overal krijgen. En als true Aussie kun je niet een football game kijken zonder een (of meerdere) meat pies te hebben verorberd. Om ook de smaak te pakken te krijgen, heb je hier het recept!

Voor 8 meat pies:

750 gr rundergehakt
2 fijngesneden uien
2 eetlepels meel
½ theelepel oregano
1 mespuntje nootmuskaat
2 theelepels Worcestershiresaus
375 ml water
2 tabletten runderbouillon
Zout en peper
8 plakken bladerdeeg
Ketchup
8 kleine ronde bakvormpjes

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Gooi alle ingrediënten - behalve het bladerdeeg en de ketchup - door elkaar in een braadpan. Bak alles zo'n 30 minuten op een laag vuur. Druk in elk bakvormpje een plak bladerdeeg vul het vervolgens met het vleesmengsel. Je kunt er nog een topping van geklopte melk met een eierdooier aan toevoegen. Maak dan wel een klein gaatje in het midden om stoom vrij te kunnen laten. Bak de meat pies zo'n 15 a 20 min in de oven totdat ze goudbruin zijn. Serveer ze met ketchup. Enjoy your meal!!

Recepten met Vegemite

Vegemite is een bijzonder product en een Australisch icoon. Australiërs zijn er helemaal gek op! De populairste manier om Vegemite te eten is op brood of toast met boter. Pas altijd op met de hoeveelheid Vegemite die je gebruikt. Het is zeer sterk van smaak. Vegemite op brood is ook lekker in combinatie met avocado, gesmolten kaas en tomaat.

Vegemite kan ook gebruikt worden als smaakmaker in soepen of marinades. Hier vind je een aantal recepten met Vegemite.

Vegemite Scroll's voor 10 personen
Lekker bij het ontbijt

3 kopjes zelfrijzend bakmeel
snufje zout
50 gr boter
375 ml melk
1 à 2 eetlepels Vegemite
200 gram geraspte oude kaas

Zeef het bakmeel en het zout in een kom en kneed de boter er doorheen. Roer hier genoeg melk door tot er een zacht deeg ontstaat. Kneed dit geheel en rol het uit tot een rechthoek van 40 cm bij 25 cm. Verspreid de Vegemite over het deeg en strooi hier ¾ van de kaas op. Rol dit geheel op tot een lange rol en snijd deze in 10 stukken van 4 cm. Verdeel de rolletjes over een ingevette bakplaat. Strooi de laatste kaas eroverheen en bak ze 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden, totdat de scroll's goudkleurig zijn.

Indiase kippenvleugeltjes

Voor 4 personen

1 kg kippenvleugeltjes
1 eetlepel Vegemite
2 theelepels kerriepoeder
½ kopje fruitchutney
2 tenen fijngehakte knoflook
¼ kopje yoghurt

Leg de kippenvleugeltjes in een grote ovenschaal. Mix de Vegemite, kerriepoeder, chutney, fijngesneden knoflook en yoghurt tot een marinade. Verdeel de marinade over de kippenvleugeltjes en laat dit 2 uur tot een hele nacht in de koelkast staan. Draai de kippenvleugeltjes regelmatig. Plaats de ovenschaal in de oven en bak de kippenvleugeltjes 30 minuten op 200 graden. De vleugeltjes moeten goed doorbakken en krokant zijn. Lekker met wat verse korianderblaadjes.

Lamsbout & Groentesoep

Voor 4 personen

2 eetlepels plantaardige olie, voor het bakken van de groente nog 1 eetlepel extra
8 lamsbouten, door de meel gehaald
3 wortels, in blokjes gesneden
2 uien, kleingesneden
3 stengels selderij, in blokjes gesneden
1 eetlepel fijngehakte knoflook
klein bosje bijeengebonden kruiden (salie, tijm, rozemarijn)
2 liter water
2 à 3 eetlepels Vegemite
1 eetlepel tomatenpasta
1 kopje gesneden groene bonen

Verhit de olie in een grote soeppan. Bak de lamsbouten op hoog vuur totdat ze overal goed bruin zijn. Haal de lamsbouten uit de pan. Verhit de extra olie in de pan en bak de wortels, uien, selderij en knoflook totdat ze kleuren. Voeg de lamsbouten weer toe, samen met het water, de kruiden, de Vegemite en de tomatenpasta. Laat de soep zonder deksel twee uur sudderen totdat de lamsbouten zacht zijn. Voeg de bonen toe en kook de soep nog 5 minuten. Verwijder de kruiden en serveer de soep.

Tim Tam

De favoriete chocoladebiscuit Down Under is zonder twijfel de Tim Tam. In Australië worden maar liefst 400 miljoen Tim Tam's per jaar gegeten!

Dé manier om deze biscuits te eten is de Tim Tam Slam en dat gaat als volgt: neem één Tim Tam en bijt de diagonale hoeken af. Neem vervolgens een kop thee, koffie, warme chocolademelk of een likeurtje. Slurp de drank op door de Tim Tam te gebruiken als rietje. Eindig met het opeten van de zachte Tim Tam, net voordat hij uit elkaar valt. Dit schijnt pas écht genieten te zijn...

Tim Tam feiten

- De meerderheid van Tim Tam eters eet zijn Tim Tam door de Tim Tam Slam uit te voeren
- De helft van de consumenten eet de laatste Tim Tam uit het pak zelf op. Slechts 17% deelt de laatste Tim Tam met iemand anders.
- 64% van de Tim Tam eters eet zijn pak op de dag van aankoop leeg.
- In 2004 introduceerde Arnott's Tim Tam's met een kleine hoeveelheid alcohol, zoals Tia Maria Tim Tam's. Dit zorgde voor negatieve geluiden, omdat het verkopen van Tim Tam's aan minderjarigen hierdoor onverantwoordelijk zou zijn. Om het effect van de alcohol te voelen moet je wel eerst duizenden Tim Tams naar binnen werken...

Recepten met Milo

Milo is geschikt voor talloze momenten en kan gebruikt worden in allerlei gerechten. Zit je lekker op de bank terwijl het buiten sneeuwt? Maak dan een heerlijke Hot Chocolate Milo Marshmellow klaar. Ook nog een chocoladekoekje erbij? Hier vind je recepten met Milo.

Hot Chocolate Milo Marshmellow

Ingrediënten
350 ml melk
1 eetlepel Milo
2 marshmellows
½ eetlepel suiker

Bereidingswijze
Verwarm 50 ml melk in een beker 20 seconden in de magnetron. Voeg de Milo en suiker toe en roer goed. Voeg de resterende melk toe en leg de marshmellows bovenop. Verwarm dit nog eens twee minuten in de magnetron.

Honey Delight Milkshake

Ingrediënten
2 grote eetlepels Milo
1 eetlepel honing
2 theelepels vanillesuiker
koude melk
roomijs

Bereidingswijze
Voeg de Milo, honing en vanillesuiker toe aan de melk en het ijs. De hoeveelheid melk en ijs kan naar smaak bepaald worden.

Milo biscuits

Ingrediënten
125 gr boter
1 ei
½ theelepel vanillesuiker
1 ¾ kopje zelfrijzend bakmeel
½ kopje suiker
½ kopje basterdsuiker
½ kopje Milo

Bereidingswijze
Klop de boter, suiker en vanillesuiker tot het mengsel licht en romig is. Klop het ei erdoorheen. Voeg vervolgens het bakmeel en de Milo toe en meng alles tot één geheel. Neem een volle theelepel van het mengsel en rol hier balletjes van. Plaats deze op een ingevette bakplaat en druk de balletjes plat met een vork. Bak ze vervolgens 12-15 minuten in de oven op 180 graden tot ze goudbruin zijn.

Like deze pagina

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors