Australische wijn

Australische wijn

door Getaway Travel

De Australische wijn is bezig met een stevige opmars. Eerst stonden landen als Frankrijk en Italië bekend om hun goede wijnen maar tegenwoordig vind je in de supermarkten steeds meer wijn uit Australië. Het land heeft zich de laatste decennia weten te ontwikkelen tot een topproducent van verschillende wijnsoorten.

Door de grote variëteit aan bodemsoorten en klimaten kent het land diverse wijnregio's. De wijnproductie is zowel in kwaliteit en kwantiteit gestegen: van 53 miljoen liter in 1960 naar bijna 760 miljoen liter in 2006.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Wijn is in Australië relatief goedkoop en van goede kwaliteit. Een fles van rond de A$12 smaakt beter dan 'drinkbaar', zoals vele wijnen in Europa van die prijsklasse zijn. Ook goed te drinken zijn ook de boxen met wijn. Voor zo'n A$10 kun je vier liter prima wijn krijgen. Aanrader wanneer je met een groep uit eten gaat naar een Bring Your Own (BYO) restaurant gaat.

Geschiedenis

Vanaf de begindagen van de Europeanen in Australië, worden er druiven verbouwd en wijn gemaakt. Sterker nog, de eerste wijnstok werd vlak na aankomst van de First Fleet in 1788 in Sydney geplant. De Schot James Busby, die in 1824 in Sydney aankwam, wordt beschouwd als de vader van de Australische wijnproductie.

Tijdens de lange zeereis naar Australië had hij zijn ervaringen met Franse wijngaarden beschreven, die uiteindelijk resulteerden in het eerste Australische wijnboek. Busby kocht land in de Hunter Valley in New South Wales en stichtte daar de eerste Australische wijnregio. De Hunter Valley is tegenwoordig een van de grootste wijnregio's van Australië.

Wijn proeven

Door heel Australië vind je wijngaarden waar niet alleen wijn wordt geproduceerd maar waar je deze ook kunt proeven. Je kunt er rondleidingen krijgen en is er de kans met de wijnmakers te praten. Het wijnproeven zelf is vaak gratis! Veel wijngaarden liggen in de Barossa Valley, ten oosten van Adelaide en in de Hunter Valley bij Sydney. Hier is er grote keus uit wijngaarden - van groot tot klein - met verschillende soorten wijn.

Rode wijnen

Het visitekaartje van Australië is de shiraz. De Australische variant heeft een heel eigen identiteit en karakter mede dankzij het rijpe fruit dat wordt gebruikt. Voor een goeie shiraz kun je naar Brokenwood in de Hunter Valley (NSW) en Cullen in Margaret River (WA). Andere toppers zijn de pinot noir en de cabernet sauvignon. Deze laatste is de meest nobele van de rode wijndruiven en vind je onder andere in Yarra Yering in de Yarra Valley (VIC) en Lindemans in Coonawarra (SA). Typisch Australisch is de blend van deze twee soorten.

Witte wijnen

Bij de witte druiven zijn de semillon en de riesling de meest gebruikte druivensoort. Australische wijnmakers maken een riesling met een droog karakter, bijvoorbeeld bij Piper's Brook op Tasmanië. Semillon wordt in verschillende regio's van Australië verbouwd. Je hebt frisse semillons met kruidige, grasachtige en citroen karakteristieken, soms gemixt met chardonnay in de Barossa Valley, tot de volle toast- en honingsmaken van gerijpte Hunter Valley semillon.

Een andere steeds populairdere wijn is de chardonnay. Deze wijn wordt tegenwoordig met minder zuren en alcohol geproduceerd en drinkt makkelijk weg. Lekkere chardonnay's vind je bijvoorbeeld bij Bannockburn in Geelong (VIC), Mountadam in de Eden Valley (SA).

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors