Werk vinden in Australie

Werk vinden in Australie

door Nelleke Auch

Werk vinden in Australië - voor sommige Nederlanders is het makkelijker dan voor anderen. Het hangt heel erg van je individuele omstandigheden af, en voor mij is het helaas geen makkelijke zoektocht geweest. Als een van de lezers toevallig van plan is om naar Australië te gaan om te werken, wil ik graag wat punten en advies met jullie delen. Voor sommigen van jullie zal het niet eens nodig zijn, maar er zijn dingen die ik graag had geweten voor ik was vertrokken dus hopelijk kan dit anderen toch op gang helpen.

Visa - afhankelijk van je visum zal je bepaalde mogelijkheden en wensen hebben met werk. Als je net als ik Australië binnenkomt op een Working Holiday Visa dan zal je voornamelijk werk kunnen vinden in industrieën waar ze op reizigers rekenen; "seasonal work", landbouw-klussen, werk waarvoor je locatie flexibel moet zijn. Ik woon met mijn WHV op één plaats, en niet in de buurt van dit soort werk, en dus moet ik met mijn reis-visum werk zien te strikken in branches waar ze voornamelijk permanent residents en citizens aannemen. Met een tijdelijk visum vaster en stabieler werk vinden dan seasonal work is niet gemakkelijk, want werkgevers zien iedereen met een WHV als een reizende, verijdelde tourist. Houdt hier dus rekening mee als je met je WHV van plan bent om op één plek te blijven! Ook met een tijdelijk partner visum kan het moeilijk zijn om vast werk te vinden; wederom zijn werkgevers niet dolenthousiast van mensen die elk moment het land uit gezet kunnen worden.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Nederlandstalig Werk - er zijn ook bedrijven en instituten in Australië met een sterk Nederlands karakter. Bejaardentehuizen voor Nederlandse ouderen, winkeltjes met Nederlandse spullen, bedrijven die Nederlands sprekende werknemers nodig hebben omdat ze Nederlandse klanten hebben. Het zijn er niet veel, maar ze zijn er. Als je voor dergelijk werk in aanmerking wil komen moet de locatie van dit werk uiteraard bereikbaar zijn! Zorg dus dat je van tevoren contact opneemt met zo'n bedrijf, en jezelf vestigt in de buurt van dit bedrijf zodat je ook een realistische kandidaat bent. Ik ben bij mijn Australische vriend komen wonen in Melbourne, maar dit is minstens 2 uur van alle Nederlandse bedrijven in de regio af - en zonder een volledig rijbewijs kan ik niet eens aanbieden om die 2 uur te rijden, ik zou gebracht moeten worden. Zorg dus dat je in de buurt gaat wonen en eventueel een volledig rijbewijs hebt.

Lokale Ervaring en Taal - als Australische bedrijven er al over denken om iemand met een tijdelijk visum aan te nemen, dan willen ze natuurlijk wel dat je betrouwbaar bent en sterke communicatievaardigheden hebt. Als je geen diploma hebt om aan te tonen dat je Engels goed tot geweldig is dan kan je dat eindeloos op je CV zetten, de werkgevers zullen toch de "native speakers" voorrang geven. Je geeft jezelf een flinke voorsprong als je persoonlijk je CV gaat inleveren; vraag naar een manager en maak een praatje terwijl je je CV aflevert. Op die manier zien ze hoe je bent en dat je Engels geen probleem zal zijn. Als immigrant op een tijdelijk visum staat je score automatisch op -100 en elke kans om jezelf te bewijzen zal je dus ook moeten aangrijpen. Daar komt bij dat Australische werkgevers erg veel waarde hechten aan "local experience" - beetje moeilijk als je net in Australië aan bent gekomen! Nederlandse referenties zijn voor veel van hen weinig waard - nog meer reden om je persoonlijk voor te stellen dus. Geschreven Engelstalige referenties met handtekening zullen je eventueel beter helpen dan Nederlandstalige telefoonnummers op je CV.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors