Waar vind je Aboriginal kunst

Waar vind je Aboriginal kunst

door Getaway Travel

Om Aboriginal kunst te bekijken en om er meer over te weten te komen, kun je vrijwel in heel Australië terecht. Met name eigentijdse kunst kun je zien in de vele art galerieën die Australië kent.

Aboriginal Musea en galeries

Elke stad kent een of meerdere musea, tentoonstellingen en winkels met Aboriginal kunst. Enkele aanraders zijn in Melbourne de Aboriginal Gallery of Dreamings en het Melbourne Museum, in Adelaide het Tandanya en in Darwin het Museum & Art Gallery of the Northern Territiory. Ook in Nederland kun je een prachtige verzameling zien in het Aboriginal Art Museum in Utrecht.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 123 reizen naar Australie

In Alice Springs barst het van de art galleries. Dit plaats middenin de outback is een van de belangrijkste centra voor Aboriginal kunst gemaakt door Aboriginals, en dus niet door massaproductie. Todd Mall in het centrum van Alice Springs is een ideale plek om Aboriginal kunst van hoge kwaliteit te bezichtigen en te kopen. Je ziet er veel dot paintings (schilderijen die uit stippen bestaan) die in hun cultuur heilige kennis overbrengen.

Ook dichterbij huis is er een museum met Aboriginal kunst. In Utrecht vind je namelijk het AAMU, het enige museum in Europa dat zich geheel richt op de hedendaagse Aboriginal kunst uit Australië.

In de natuur

De oude, traditionele en soms prehistorische kunst vind je met name in diverse nationale parken. De Aboriginal rotskunst is soms wel meer dan 40.000 jaar oud en daarmee de oudste kunst van de hele wereld!

De bekendste plekken hiervoor zijn de indrukwekkende schilderingen in bijvoorbeeld Kakadu National Park en Arnhem Land in Northern Territory (met name Ubirr en Nourlangie Rock), The Kimberley en Pilbara in Western Australia, Grampians National Park in Victoria, Quinkan in Queensland en op de beroemde rode rots Uluru (Ayers Rock) zijn er verschillende oude rotsschilderingen te zien.

Ten zuiden van Sydney is er in het zachte zandsteen van Sydney-Hawkesburry de contourstijl. Hier zijn meer dan 4000 figuren uitgetekend met vaak enorme afmetingen, zoals een walvis van meer dan 20m lang. Een groep gravures in dit zandsteengebied kan wel meer dan 1ha bestrijken.

Vrijwel bij elk van deze plekken kun je een Aboriginal Heritage Tour boeken. Dan maak je een tocht met een (Aboriginal) gids en ga je dwars door de natuur langs afgelegen en zeer bijzondere plekken met oeroude Aboriginal kunst.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors