Aboriginal tours

Aboriginal tours

door Getaway Travel

Ga je met een Aboriginal tour mee, dan ervaar je niet alleen deze bijzondere cultuur op een unieke manier, maar ondersteun je ook de lokale werkgelegenheid. Daarnaast blijft het voor Aboriginalstammen mogelijk om op hun geboortegrond te blijven leven.

Aboriginal gidsen nemen je mee naar de plek waar hun lokale stam zijn oorsprong heeft. Hier vertellen ze verhalen van de Dreaming, hun spirituele stelsel van wetten en geloof. Aboriginal tradities zijn generaties op generaties doorverteld dus maak je tijdens je tour kennis met rituelen die al duizenden jaren bestaan!

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Ook leer je hoe je in de bush kunt overleven van wat de natuur je te bieden heeft. Erg leuk is de het proeven van de Aboriginal keuken: bushtucker. Wat dacht je van wat bunya bunya noten, ijs met acaciazaad en krokodillenvlees gerookt in bladeren of de witte witchetty-larf? Nou ja, je bent niet verplicht àlles te proeven...

Enkele mooie Aboriginal tours

Net zoals de verschillende Aboriginal stammen door heel Australië leven, zijn er ook overal in het land door Aboriginal georganiseerde tours te vinden. Enkele highlights zijn:

Touren langs de witste stranden van Australië rond Esperance met Kepa Kurl. Dit is een eco-vriendelijke touroperator waarmee je langs Aboriginal spirituele plekken, Aboriginal rotskunst en stranden trekt. Je leert het land en de zee 'lezen' als een Aboriginal, je spot vogels en walvissen en je krijgt Billy tea, damper met Aboriginal bush jam te versmaden.

Een night tour met Kakadu Culture Camp neemt je back to the roots van Aboriginal Australie in het prachtige Kakadu National Park. Je brengt de avond door met de lokale Bikinj familie die je meer vertelt over hun cultuur. Vervolgens maak je een bushtucker wandeling en verzamel je je eten voor een driegangendiner dat je boven een traditioneel kampvuur kookt.

Na je maal stap je op de boot en maak je een wildlife cruise. Dit is echt geweldig! In alle stilte spot je dieren die je overdag nooit zult zien. Er is ook tijd voor Aboriginal actie! Je leert de didgeridoo spelen, manden weven en speren en boemerangs werpen. En dit alles met een onmetelijke sterrenhemel boven je...

Schildpadden redden met de Mapoon stam in het afgelegen noorden van Queensland. Dit is echt een onvergetelijke ervaring. Met de tour van Cape York Turtle Rescue verblijf je vijf nachten op Chivaree Bush Camp en zorg je samen vrijwilligers en de Mapoon Aboriginals voor de bedreigde schildpaddenpopulatie. Omdat je echt samen met de Aboriginals werkt, leer je veel van hun cultuur.

Flora en fauna spotten in een vulkaan! Met een Aboriginal gids van Worn Gundidj speur je in de rustende vulkaan Tower Hill in Victoria naar inheemse flora en fauna en leer je meer over vulkaanformaties, de bush en hoe Aboriginals hun medicijnen uit de natuur halen.

Niet óp maar óm de Uluru

De grote rode rots in het midden Australië is wellicht het bekendste symbool van het land: de Uluru, ook wel Ayers Rock genoemd. Een bezoek aan deze reusachtige monoliet mag absoluut niet ontbreken wanneer je in Australië bent! Alleen maar kijken naar de Uluru is voor veel reizigers vaak niet voldoende.

Elk jaar klimmen er maar liefst 300.000 mensen naar de top van de rots. Dit is echter een doorn in het oog van de Aboriginals. De Uluru is voor hen van grote culturele en religieuze waarde en is al duizenden jaren een spirituele plek waar heilige ceremonies plaatsvinden. Het beklimmen van de rots voor de Aboriginals is daarom voor hen heiligenschennis en een pijnlijke attractie.

Maak daarom een rondje òm de Uluru heen. 's Ochtends voor het ochtendgloren sta je op om één van je meest spectaculaire ontbijtjes te beleven: tijdens de beroemde zonsopgang bij de Uluru. Het heldere ochtendlicht kleurt de rots vurig rood en na een paar uur wordt deze okergeel. Samen met een kleine groep verken je met een Aboriginal gids van Anangu Tours de Liru Walk.

Je volgt het spoor van de voorouders van de Anangu langs verschillende spirituele plekken zoals enkele rotsschilderingen en onderweg worden er oeroude verhalen verteld. Je leert Aboriginal vaardigheden zoals het maken van zogenaamde 'bushlijm', je maak houten gereedschap, je leert met een speer te gooien en een vuurtje te stoken zònder lucifers.

Stadstours

Niet alleen ver weg in de outback tref je Aboriginal cultuur, maar ook in de Australische steden maak je kennis met hun oeroude tradities. Elke stad heeft wel een Aboriginal cultureel centrum, een galerie of museum met Aboriginal kunst. Het mooiste museum is het Tandanya in Adelaide. Hier vind je gallerieën met wisselende kunstexposities van hoge kwaliteit, je kunt er workshops volgen en er worden dans- en theatervoorstellingen gegeven.

In Melbourne kun je naar Bunjilaka, het Aboriginal Centre in het Melbourne Museum. Hier heb je een goed overzicht van verschillende Aboriginal culturen. De collectie kent enkele van de belangrijkste items van het Aboriginal erfgoed.

Sydney biedt je een tocht door de haven op de Tribal Warrior, de oudste boot van Australië en beschilderd met Aboriginal schilderingen. Meer Aboriginal kunst kun je onder andere zien in de Art Gallery of NSW en dansvoorstellingen in de Bangarra Dance Theatre. Middenin Brisbane aan de Southbank maak je kennis met de lokale Aboriginalstam via Riverlife Mirrabooka. Leden van de Yuggera stam houden hun eer en tradities levend via zang- en dansvoorstellingen en ze vertellen hun Dreamtime verhalen. Ook kun je speciale kajaktochten maken. Bovendien kun je er testen of ook jij geluid uit een didgeridoo krijgt!

Wist je dat...

... je in de Olary-regio in South Australia de aller-, alleroudste kunst van de wereld kunt zien? De rotstekeningen die daar zijn gevonden dateren van naar schatting 50.000 jaar geleden!

... een van de leukste Aboriginal festivals 'The Dreaming Festival' is? In juni kun je in Queensland genieten van Aboriginal dans, theater, beeldende kunst, film, rituelen, workshops, eten en drinken. De oeroude maar levendige verhalen van de Dreaming worden je verteld rond het kampvuur.

... je in de Blue Mountains, vlakbij Sydney, een heuse Aboriginal Walkabout kunt doen? Onder begeleiding van een Aboriginal gids ga je een dag de bush in en maak je kennis met oude Aboriginal rotskunst, ceremonies, wildlife, duik je grotten in, zwem je in kristalhelder water en proef je bush tucker eten.

... er nu meer dan 200 Aboriginal talen in Australië worden gesproken? Dit waren er ooit tussen de 350 en 750!

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors