Hedendaagse Aboriginal Kunst & Art Centres

Hedendaagse Aboriginal Kunst & Art Centres

door Getaway Travel

Steeds meer Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, maken kunst. Van houtsnijwerken en linoleumsneden tot bronzen beelden en schilderkunst. De schilderkunst is de belangrijkste kunstuiting en de diversiteit in stijlen is enorm. Elke regio heeft zijn eigen karakteristieke stijl.

Art Centres

Veel Aboriginals wonen in kleine afgelegen dorpen waar de werkgelegenheid laag is en de sociale omstandigheden te wensen over laten. Als positieve bijdrage worden er kunstcoöperaties opgericht waarvan de kunstenaars aandeelhouder zijn. Deze coöperaties, kortweg art centres genoemd, hebben deels een commerciële doelstelling. Inkomsten uit de verkoop van kunst worden eerlijk verdeeld tussen de kunstenaars en het art centre.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

De vraag naar kwalitatief goede Aboriginal kunst blijft stijgen en de art centres springen op deze vraag in.

Het art centre in Haasts Bluff, zo'n 200 km ten westen van Alice Springs. De inkomsten zijn gebruikt voor nieuwe huisvesting van het art centre.

Traditie en cultuur

Behalve het commerciële aspect van de art centres is het vervaardigen van Aboriginal kunst natuurlijk minstens zo belangrijk vanuit cultureel perspectief. Schilderen is een manier om tradities over te dragen aan de volgende generatie. Soms zijn er drie of vier generaties van dezelfde familie in het art centre aanwezig om te schilderen, te dansen, te zingen en verhalen te vertellen.

Elk Aboriginal schilderij vertelt een verhaal dat diepgeworteld is in traditie en cultuur. Het gaat bijna altijd over de band met het gebied (country) waar de betreffende schilder of zijn/haar familie vandaan komt.

De rol van de art centres in de kleine Aboriginal dorpen is dus heel belangrijk. Ze voorzien in werkgelegenheid, betere sociale omstandigheden, de vraag naar kunst en het in stand houden van de Aboriginal cultuur en tradities.

Modern

Aboriginal schilderijen lijken soms een explosie van kleur. De laatste jaren wordt er steeds meer abstracte en naïeve kunst gemaakt. Deze zeer modern ogende werken worden door verzamelaars en kunstcritici omarmd. Zo wordt bijvoorbeeld het werk van de beroemde Emily Kame Kngwarreye vergeleken met dat van Kadinsky, Pollock en De Kooning. Haar werk wisselt voor miljoenen dollars van eigenaar.

Het verhaal bij het schilderij

Veel mensen denken dat de kleurrijke en abstracte schilderijen niets meer te maken hebben met traditie en cultuur. Niets is minder waar, ook deze werken vertellen een verhaal. Kennis van dit verhaal is essentieel omdat men daardoor met andere ogen naar het schilderij kijkt. Het spreekt veel meer aan en het krijgt een diepere betekenis. Koop daarom nooit een Aboriginal schilderij zonder deze documentatie.

Nyankulya Watson - 'My Country'

Dit is een abstracte weergave van het gebied waar Nyankulya is geboren en dat ze als kind met haar ouders bezocht. © Nynankulya Watson.

Centred Art

Centred Art is gespecialiseerd in hedendaagse Aboriginal kunst. Wij vinden het belangrijk om de diversiteit in Aboriginal schilderkunst te laten zien. Daarom hebben we zowel kleurrijke, abstracte schilderijen als meer traditionele werken in onze collectie.

Centred Art doet uitsluitend zaken met art centres. We selecteren de schilderijen tijdens bezoeken ter plaatse. Alle werken zijn voorzien van een certificaat van echtheid, het verhaal en een biografie van de kunstenaar.

Molly Napaltjarri Jugadai - 'Tali Tali'.

Een naïef werk met zandheuvels. Dit schilderij geeft prachtig weer hoe de kleuren in de woestijn gedurende de dag veranderen. © Molly Napaltjarri Jugadai.

Tip

Als je in Australië bent is het zeker de moeite waard een Aboriginal art centre te bezoeken en kennis te maken met de kunstenaars. De reis door de 'outback' is een avontuur op zich en de hele ervaring geeft een extra dimensie aan Aboriginal kunst.

Als je geïnteresseerd bent in de Aboriginal kunst, dan is het leuk om een bezoekje te brengen aan het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunstin Utrecht. Hier bekijk je in de steeds wisselende tentoonstellingen de diversiteit en ontwikkeling van deze kunst.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors