Rijden in de Outback

Rijden in de Outback

Wanneer je van plan bent door de Outback te reizen, moet je met wat meer dingen rekening houden dan normaal. Het is dan ook slim om je route goed van te voren te plannen en dingen uit te zoeken.

Waar je rekening mee moet houden is het seizoen, de beschikbaarheid van drinkwater, faciliteiten, de verwachte omstandigheden van de weg - overstroomd of niet - en of je voertuig wel geschikt is om de outback mee in te gaan. Je kunt namelijk niet met alle auto's de onverharde wegen op en sommige routes mag je alleen rijden in een 4WD.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 122 reizen naar Australie

Garages

Garages zijn er weinig te vinden in de Outback, dus een beetje handig moet je wel zijn wanneer je naar erg afgelegen gebieden gaat. En er zijn een paar routes waarbij je een langeafstandsbenzinetank nodig hebt of een standaard tank met twee extra jerrycans van twintig liter.

Veiligheid

De asfaltwegen op sommige routes zijn net breed genoeg voor één personenauto. Het is gebruikelijk om netjes aan de kant te gaan bij tegenliggers. Wanneer je een road train tegenkomt, kun je het beste ver aan de kant gaan en wachten tot het opwaaiende stof is gaan liggen.

Zorg er ook altijd voor dat je voldoende water bij je hebt en vul bij iedere mogelijkheid je voorraad aan. Neem ook altijd een extra voorraadje mee en als je een trip plant, is het slim om vier à vijf liter water per persoon per dag mee te nemen.

Pech

Je hoopt het niet maar het kan altijd gebeuren: je staat met pech langs de weg. Wanneer dit gebeurt, blijf altijd bij je auto. Het is namelijk veel makkelijker om een auto terug te vinden dan een persoon. Daarnaast biedt een auto ook de nodige bescherming tegen de zon.

Het veiligste is het wanneer je rijdt tussen vijf uur 's morgens en acht uur 's avonds. Wanneer je de Outback in gaat, zorg er dan altijd voor dat iemand weet waar je bent en waar je naar toe gaat. In de meeste plaatsten zijn er mogelijkheden om te bellen of te e-mailen.

Pas op voor dieren

Kijk uit voor dieren die opeens voor je wielen kunnen springen. Vooral schapen, koeien en kangoeroes zijn hier bijzonder goed in en zijn een veelvoorkomende plaag op wegen in de Outback. Emoes blijken in het verkeer ook niet bijster intelligent te zijn: denk je ze veilig te hebben ingehaald, rennen ze vervolgens je auto achterna!

Mocht je onverhoopt op een dier botsen, zal deze het niet overleven en zal ook je auto flink geschaad zijn. Kijk vooral uit tijdens de schemering want dan gaan deze maar ook veel andere dieren op zoek naar voedsel en steken zonder te kijken de weg over. Mocht je er onverhoopt eentje tegenkomen: verminder je vaart en dim je de lichten.

Tips voor de 4WD

Huur je een 4WD, dan ben je als het goed is van plan over dirt roads en ander bijna onbegaanbaar terrein te touren. Hier heb je een paar tips voor wanneer de natuur het jou onmogelijk dreigt te maken verder te rijden:

Steile, zanderige helling
Rijd de helling rechtuit op en ga mild om met het gas. Te veel gas veroorzaakt namelijk een wielspin waardoor je vast komt te zitten, en met te weinig gas bereik je de top niet. Ga naar beneden in dezelfde versnelling, druk je koppeling niet in en gebruik zo min mogelijk je rem. Door de lage gearing is een 4WD perfect om met je gas te remmen.

Rivier
Wanneer de rivier te diep en te snel stroomt om er als persoon doorheen te komen, kun je er vanuit gaan dat je 4WD dit ook niet kan.

Modder
Zit je in een modderspoor, geef dan weinig gas. Stuur niet te veel, corrigeer met kleine beetjes en laat je wielen het spoor volgen.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors