Duurzame activiteiten Australie

Duurzame activiteiten Australie

door Getaway Travel

Tijdens je reis door Australië is het leuk om dingen te ondernemen en daar horen allerlei recreative activiteiten bij. Niet alles is echter even goed voor het milieu. Jetskiën of een helikopter vlucht maken kan natuurlijk hartstikke leuk zijn, maar je kunt het beter niet teveel doen. Het zijn namelijk vormen van recreatie waarbij heel Co2 wordt uitgestoten.

Nu zijn er gelukkig nog tal van leuke, ontspannende, actieve of avontuurlijke dingen die je kunt doen in Australië zonder dat je daarbij het milieu tot last bent.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Wandelen of hiken in Australie

Wat is nu een duurzamere manier van recreatie, dan met de benenwagen op pad? Wandelen is een heerlijke manier om te ontspannen. Je kunt het jezelf zo relaxed of intensief mogelijk maken als jij wilt. In Australië heb je ontelbare mogelijkheden voor een mooie wandeling. Zo kun je een tour maken door de historische centra van de steden en onderweg winkelen en een terrasje pakken. Ben je in een actievere bui? Trek dan de natuur in en bezoek een van de vele nationale parken waar schitterende wandelingen zijn uitgezet.

Als je zin hebt in een flinke trek en wat meer avontuur kom je in Australië ook absoluut aan je trekken. Hiken is één van de beste manieren om het prachtige maar vaak ook uitdagende landschap van Australië aan te gaan. De Australische natuur biedt je dan ook vele mogelijkheden voor een stevige bushwalk langs diepe kliffen, steile rotsen en bijzondere flora en fauna. Voor de Aussies is dit een geliefde bezigheid en er zijn daarom verschillende tracks door de mooiste landschappen uitgezet.

Vooral als je gaat wandelen in de wildernis moet je ervoor zorgen dat je de natuurlijke omgeving niet verstoord. Pluk geen planten of bloemen en laat geen afval achter, maar geniet van al het moois om je heen. Lijkt het je wat? Zorg dat je voorzien bent van een goedgevulde fles water, een lading zonnebrand, trek je bergschoenen aan en maak je klaar voor een avontuurlijke wandeltocht!

Fietsen in Australie

Bij een land zo groot als Australië is de fiets niet het eerste vervoersmiddel waar je aan zou denken. Maar dit land is wel degelijk goed fietsland! Er liggen duizenden kilometers aan eindeloze, vrijwel verlaten wegen waarvan de meeste ook nog eens vlak zijn.

Of wat dacht je van een fietstocht door de stad? Er komen steeds meer fietspaden in de grote steden, kun je overal fietsen huren en er worden leuke tours georganiseerd. Het geeft een hoop vrijheid om per fiets een stad te verkennen want je bent niet afhankelijk van taxi's, bussen of andere openbare vervoersmiddelen. Het is niet alleen een hele leuke manier om de stad te ontdekken, het is ook hartstikke gezond en natuurlijk heel milieuvriendelijk!

Australië kent talloze opties voor een lekker stukje trappen. Je kunt voor een dag gaan, een weekend of een wekenlange tour. Of als je een echte fietsfanaat bent, kun je ook een rondje Australië doen. Daar ben je natuurlijk wel een tijdje mee bezig. Bovendien is fietsen een geweldige manier om door Australië te reizen. Je ervaart de overweldigende natuur op een waanzinnig intense manier.

Hoewel Australië populair is onder fietsers, zul je wat beter moeten opletten dan bijvoorbeeld in Nederland. Niet overal liggen fietspaden en het overige verkeer is wat minder gewend aan fietsers. Kijk bijvoorbeeld uit voor de beroemde Australische roadtrains. Deze ellenlange vrachtwagens zorgen voor behoorlijk wat luchtdruk en kun je maar beter een beetje aan de kant gaan als er eentje nadert.

Bergbeklimmen in Australie

In Australië vind je niet de hoogste bergen van de wereld. De hoogste top, Mount Kosciuszko, is slechts 2228 m hoog. Toch heb je in Australië verschillende mogelijkheden om te gekke en uitdagende klimtochten te maken. Er zijn vooral in het zuidoosten diverse schitterende rotsformaties zoals Mt Arapiles State Park en Freycinet National Park, die zich perfect lenen voor zowel beginnende als ervaren klimmers.

Als je alleen op pad gaat is het wel belangrijk dat je in goede conditie bent en enige klimervaring hebt. Het vraagt namelijk behoort wat van je en het kan gevaarlijk zijn om onvoorbereid de bergen in te gaan. Als beginner doe je er goed aan om met een gids op pad te gaan, die kan je dan bovendien ook allerlei leuke en interessante dingen vertellen over de omgeving en de planten en dieren die er leven.

Raften in Australie

Samen met andere thrill seekers in een boot watervallen afdonderen? Hou jij van onophoudende actie en wil je de natuur het werk laten doen? In Australië kun je op verschillende plekken te gekke raftingtochten maken. Onder begeleiding van ervaren rafters vaar je over de wildere rivieren van het land. Via stroomversnellingen en hier en daar een waterval staan je soms rapids met level 5 te wachten!

In Australië vind je één van de meest wilde rivieren ter wereld: de Franklin River is dé uitdaging voor de echte raftinghelden. En het leuke is: je beweegt je voort met behulp van waterkracht, dus er hoeft geen energie bij aan de pas te komen. Hartstikke duurzaam dus!

Duiken in Australie

Voor de diehard volledig gecertificeerde duikliefhebbers, maar ook voor huiverige beginnelingen: Australië is het land bij uitstek om te genieten van de wondere onderwaterwereld. In de eerste plaats vanwege het Great Barrier Reef dat maar liefst 2000 km van de oostkust in beslag neemt. Dit unieke rif moet je hebben gezien én beleefd! Het is echter wel van belang dat je rekening houdt met een aantal dingen als je je onder water begeeft. Raak het koraal nooit aan! Koralen zijn levende dieren en ze zijn met uitsterven bedreigd. Ze zijn bovendien heel kwetsbaar en zullen sterven als je ze aanraakt.

Het is een geweldige ervaring om tussen een school tropische vissen te zwemmen of grote vissen van dichtbij te bewonderen. Je moet ze alleen nooit aanraken. Je kunt ze dan verwonden, afschrikken en bovendien zelf verwondingen oplopen.

Vogels spotten in Australie

Als je een vogelliefhebber bent kom je een Australië goed aan je trekken. De Australische vogelwereld kent ongeveer 650, vaak zeer bijzondere soorten. Typisch lokale voorbeelden zijn paradijsvogels en prieelvogels, liervogels, honingzuigers en de struisvogelachtige emoe. In Australië zijn ook verschillende soorten roofvogels te vinden zoals wouwen, haviken, Australische adelaars, zeearenden, visarenden en valken. In de moerassen komen reigers, de brolgakraan, eksterganzen, lepelaars, ibissen en de lotusvogel voor.

Er worden verschillende birdwatchingtours georganiseerd in Australië, die je langste de beste vogelplekken voeren. De vogelbescherming van Australië - Birds Australia - geeft informatie over de soorten, de beschermingsprojecten en leuke tours die je kunt maken.

Een voorbeeld van een must-see voor de vogelliefhebber is het Broome Bird Observatory. Dit gebied ligt aan de kust van Roebuck Bay bij Broome en hier kun je meer dan eenderde van alle vogelsoorten die in Australië leven komen bewonderen. Er zijn al in het gebied al meer dan 300 soorten gespot! Door de variëteit aan vegetatie en leefomstandigheden in het gebied en de nabijgelegen baaien, komen er ook hele verschillende vogels voor. Je kunt hier vogelexcursies doen en er zelfs overnachten op de camping of in een huisje.

Surfen in Australie

Surfen is zo'n beetje dé nationale sport van Australië en dat weten ze daar. Hier vind je veel van 's werelds beste surfspots, surfhelden en surfevenementen. Vrijwel langs de hele kust (en die van Australië is erg lang...) tref je ideale golven. Surfen is bovendien een milieuvriendelijke vorm van recreatie: je laat de golven al het werk doen!

Vooral het oosten, westen en zuiden heb je een gigantische keus van drukbezochte stranden tot afgelegen en verlaten kusten. Niet voor niets trekken jaarlijks bijna een miljoen surfers speciaal richting Down Under. Wat geeft er nu een grotere kick dan na enige oefenen de beste capriolen uit kunnen halen op de wilde golven! Je kunt hier vrijwel het gehele jaar door surfen. Dat doen de Aussies zelf ook maar al te graag. Doe dus mee met de sportievelingen en ga naar de kust voor jouw surfavontuur!

Dieren spotten in Australie

In Australië leven ontzettend veel interessante en unieke diersoorten. Deze kan je natuurlijk bewonderen in dierentuinen en wildlife parken en zo kan je er in korte tijd veel zien. Maar in Australië kun je veel dieren ook nog gewoon in hun natuurlijke omgeving bewonderen.

Aangezien Australië nog niet is volgebouwd en je zo nog veel ongerepte natuur hebt, is de kans groot dat je veel dieren in het wild spot. Dit zijn vaak dieren die je in je thuisland nooit zomaar zult tegenkomen, zoals walvissen, pinguïn en dolfijnen. En natuurlijk kun je er typische Australische dieren zien als kangoeroes, koala's en wombats.

Het is een bijzondere ervaring om wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te zien leven, eten, drinken en broeden. Het is echter wel heel belangrijk dat je ze hierbij niet stoort. Er zijn ontzettend veel verschillende wildlife tours die je in Australië kan doen.

Pinguins

Je kunt bijvoorbeeld pinguïns gaan bekijken op Philip Island. Het geld wat je hiervoor moet betalen wordt besteed aan het onderzoek en behoud van de leefomgeving van de pinguïns, dus het komt goed terecht!

Walvissen

Ook kun je op een bootje op zoek gaan naar walvissen. Voor de kust van Sydney laten reusachtige bultrugwalvissen zich graag door jou bewonderen. Een walvisexpert leert je van alles over het gedrag van de dieren en laat je met behulp van een hydrofoon luisteren naar hun romantische 'gezang' onder water.

Tidbinbilla Nature Reserve

Kijk je liever naar dieren op het land? Het Tidbinbilla Nature Reserve bij Canberra is een rustig en idyllisch natuurpark waar je veel van de typische Australische dieren tegenkomt en zo een paradijs voor natuurliefhebbers. Er zijn kangoeroes die met hun jongen in de zon luieren, emoes die door het gras wandelen, er zitten vogelbekdieren in de kleine riviertjes en koala's eten van de eucalyptusbomen.

Wanneer je niet al te veel wilt lopen en klimmen om deze dieren te zien, is dit natuurpark echt ideaal. Er zijn namelijk diverse picknickspots waar je een perfect zicht hebt op de Australische fauna. Laat geen afval of eten achter op de picknickspots, dit kan schadelijk zijn voor de flora en fauna. Mocht je een wandeling willen maken; ook in het Tidbibbilla Nature Reserve zijn er verschillende mooie routes uitgezet.

Healesville Sanctuary

Wil je zoveel mogelijk dieren bij elkaar zien, maar dan zonder hokken en tralies? Dan moet je naar Healesville Sanctuary. Dit is eigenlijk een soort dierentuin, maar alle dieren leven in een nagebootste wildernis. Healesville Sanctuary is één van de belangrijkste wildlife parken van Australië en ligt slechts op een uurtje rijden van Melbourne in Victoria. Hier heb je de kans meer dan 200 soorten typisch Australische dieren in hun nagebootste natuurlijke omgeving te zien. Je wandelt in een bosrijke omgeving langs kangoeroes, dingo's, koala's, wombats, gigantische arenden en kom je oog in oog te staan met allerlei reptielen.

Ga ook naar de 'Meet the Keeper' presentaties en kom alles te weten over de dieren die deze keepers verzorgen tijdens bijvoorbeeld de Wombat Talk, Bird of Prey Presentation of de Reptile Encounter.

Healesville Sanctuary is niet zomaar een wildlife park: het is ook een Rescue and Rehabilitation Centre dat elk jaar meer dan duizend verwaarloosde dieren ontvangt en verzorgt. Ook beschermen ze hiermee dieren die met uitsterven zijn bedreigd. Zo is een bezoekje aan de Healesville Sanctuary niet alleen voor jou leuk, maar bescherm je hiermee ook de Australische bedreigde diersoorten en dat is natuurlijk wat je met een duurzame vakantie wilt bereiken.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors