Duurzame reisorganisaties Australie

Duurzame reisorganisaties Australie

door Getaway Travel

Als je met een georganiseerde reis naar Australië, is vooral je keus voor de reisorganisatie van belang. Deze organisatie bepaalt allerlei onderdelen van je reis, zoals het vervoer, de accommodatie en de activiteiten op de bestemming. Door middel van het kiezen van deze onderdelen is de organisatie verantwoordelijk voor de duurzaamheid van jou reis.

Je kunt er daarom op letten of deze organisatie aandacht besteedt aan duurzaamheid. Duurzame reisorganisaties proberen zoveel mogelijk duurzame accommodaties te boeken, en dragen op een positieve manier bij aan lokale ontwikkeling en natuurbehoud. Dit doen ze bijvoorbeeld door het steunen van een ontwikkelingsproject ter plaatse, nationaal park of milieuorganisatie.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Als een reisorganisatie duurzaamheid hoog in het vaandel stelt, wordt dit vrijwel altijd vermeld in hun brochure of op hun website. Let er wel op aan welke aspecten de organisatie aandacht besteed, en waarom ze zichzelf een duurzame organisatie noemen. Niet elke organisatie die zegt duurzaam te zijn komt dit namelijk volledig na.

Als je van plan bent een duurzame reis te boeken kan het handig zijn om even te kijken op de site van 'Ecotourism Australia'. Dit is sinds 1991 een non-profit organisatie die er voor wil zorgen dat het economische rendabel wordt om als reisorganisatie duurzaam te werk te gaan.

Een initiatief van Ecotourism Australië is het Eco Certification Program (ECP). Dit programma heeft als doel om de consument meer duidelijkheid te bieden in het aanbod van duurzame reizen en diensten. De organisatie geeft aanbieders van eco-reizen en natuurreizen het ECO keurmerk wanneer deze aan bepaalde voorwaarden voor duurzaamheid voldoen.

Bij voorwaarden voor duurzaamheid wordt onder andere gelet op economische duurzaamheid, zoals een eerlijke relatie met leveranciers en de klant. Daarnaast is duurzaamheid voor het milieu van belang, zoals natuurbehoud, landschapsontwikkeling, milieueducatie en dierenbescherming. Tot slot wordt gelet op sociale duurzaamheid. Dit komt er op neer dat de lokale bevolking met respect behandeld wordt en mee mag profiteren van het toerisme. Een reisorganisatie die aangesloten is bij het Eco Certification Program heeft bewezen aan deze voorwaarden te voldoen, en kun je dus gerust een duurzame organisatie noemen.

Zelf op weg

Wil je liever zelf bepalen hoe je programma er uit gaat zien? Dan kun je beter op eigen houtje Australië verkennen. Als je individueel op vakantie gaat, heb je duurzaam reizen voor het grootste gedeelte zelf in de hand. Aangezien je alle onderdelen van je reis zelf kan indelen, zijn er een hoop dingen waar je op kunt letten. Het begint bij vervoer en accommodatie, maar ook je keus voor bepaalde activiteiten en je gedrag op de bestemming spelen een rol.

Australië is een welvarend en veilig land met een goed wegennet. De bevolking spreekt Engels, dus van een taalbarrière zal vrijwel geen sprake zijn. Deze aspecten opgeteld zorgen ervoor dat je heel goed individueel dit prachtige land kan verkennen. Een groot voordeel is natuurlijk dat je zelf de vrijheid hebt te gaan en staan waar je wilt!

Als je in de wirwar van het aanbod niet kan onderscheidden wat nu echt duurzaam is en wat niet, kun je je ook beroepen op het Eco Certification Program. Hierbij zijn namelijk niet alleen reisorganisaties aangesloten, maar ook aanbieders van accommodatie en toeristische activiteiten. Hieronder worden een aantal punten besproken waar je zelf gemakkelijk op kunt letten.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors