Souvenirs Australie

Souvenirs Australie

door Getaway Travel

Tijdens je reis door Australië, is het natuurlijk hartstikke leuk om authentieke spulletjes te kopen die je kunt meenemen voor het thuisfront. Een tastbare herinnering aan hoe mooi het was. Sommige souvenirs zijn echter zo onschuldig nog niet. In Azië en Oceanie wordt een groot deel van de souvenirs namelijk gemaakt van bedreigde planten of dieren. Nu worden er in Australië minder wildlife souvenirs aangeboden dan in de Aziatische landen, toch moet je er mee oppassen.

Australië beschikt over een zeer unieke flora en fauna die je nergens anders ter wereld tegen komt. Dit zou één van de redenen kunnen zijn om door dit geweldige land te reizen. Door het kopen van slechts één schelp of stukje koraal draag je echter bij aan de vernietiging van hetgeen waar je juist voor kwam. Want je bent niet de enige; de verwachtingen zijn dat in 2030 maar liefst 20 procent van alle dier- en plantensoorten uitgestorven is als gevolg van stropers activiteiten die de toeristische sector van souvenirs voorziet.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Denk daarom heel goed na voor je een souvenir koopt. Op deze manier bewijs je niet alleen de natuur, maar ook jezelf een dienst. Deze foute souvenirs zijn namelijk ook illegaal, en niet toegestaan om in Nederland in te voeren. Elk jaar zijn er weer Nederlandse reizigers die hun souvenirs bij de douane moeten inleveren. Maar dat niet alleen: je maakt ook kans op een fikse geldboete en in sommige gevallen zelfs een gevangenisstraf die kan oplopen tot zeven jaar!

Maar wat zijn nu goede en foute souvenirs? Veel illegale souvenirs worden gewoon in het openbaar aangeboden, dus je moet het maar net weten. Daarom hier een overzichtje van de bedreigde planten en dieren in Maleisië en de foute souvenirs die je kan tegenkomen.

Schildpadden

De zeeën van Australië zijn een geliefd leefgebied van zeeschildpadden. Van deze dieren wordt het schild vaak verkocht als wanddecoratie of het wordt verwerkt tot bijvoorbeeld sieradendoosjes, muziekinstrumenten, brilmonturen, blaasbalg, sieraden, haarkammen en pennenbakjes.

Koralen

Koralen leven in de warme zeeën rond Afrika, Azië, Oceanie, de Carribean en Midden- en Zuid Amerika. Ze kunnen allerlei verschillende kleuren hebben en ook hun vorm kan varieren van hoorntjes, takken, hersenen en waaiers. Vooral harde koralen worden vaak als souvenir verkocht. In sommige gevallen gaat het om hele stukken koraal. Meestal is het verwerkt tot sieraden als kettingen, armbanden en oorhangers. Naast koraal kun je ook grote schelpen beter laten liggen.

Reptielenhuiden

Een groot deel van alle soorten slangen, krokodillen, hagedissen, varanen en kameleons is bedreigd. De handel in deze reptielen speelt daarbij een grote rol. De huid kan los verkocht worden, maar meestal is het verwerkt in laarzen, portefeuilles, tassen, riemen, andere kledingstukken of sieraden. De aankopen die het meest in beslag worden genomen zijn producten van krokodillen en alligators. Als het eenmaal verwerkt is tot tas of jas is het vaak lastig te beoordelen of het van een bedreigde diersoort is. Bij twijfel kun je het daarom beter niet kopen! Soms kom je opgezette reptielen tegen die als souvenir worden aangeboden.

Haaientanden

Jaarlijks worden er meer dan honderd miljoen haaien gedood. De toenemende handel in souvenirs die gemaakt zijn van haaientanden is hier mede verantwoordelijk voor. Je kunt ze tegen komen in de vorm van hangers, verwerkt tot doosjes, haarspelden en andere voorwerpen.

Zie je op een markt een leuk beeldje, een sieraad of een geweldige tas. Bedenk dat eerst even waar het van gemaakt is, en of je het dan nog steeds graag wilt.

Heiligdommen van de Aboriginals

Uluru, wat oorspronkelijk Ayers Rock genoemd werd, is een heilige plek voor de Aboriginals. Dit gebied trekt jaarlijks een half miljoen bezoekers. De aborignalstam die in het gebied woont; de Anangu, roept de bezoekers op niets mee te nemen van deze heilige plek. Toch blijken honderden toeristen eens tukje steen van de rots meegenomen te hebben.

De parkwachters van het Uluru-Kata Tjuta National Park krijgen regelmatig stukjes steen teruggestuurd met excuus briefjes erbij. Ongeveer een vierde van de reizigers die de stenen mee naar huis namen, dacht bij thuiskomt vervloekt te zijn. Vervelende gebeurtenissen zoals scheidingen, ziektes en zelfs sterfgevallen kwamen op hun pad.

Of de vloek van de Aboriginals nu wel of niet op waarheid berust; voor hun is de rots een heilige plek. Als je respect hebt voor de eerste bewoners van Australië laat je hun heiligdom in tact. Wij zouden het ook niet leuk vinden als toeristen het glas-in-lood werk van onze kerken zouden meenemen.

Wat mag wel?

Wil je toch iets leuks als een mooi beeldje, een sieraad of een geweldige tas mee naar huis nemen? Dat kan natuurlijk. Als je zeker weet dat het souvenir niet voldoet aan bovenstaande omschrijvingen, kun je het gerust kopen. Je draagt dan zelfs bij aan de lokale economie.

Als je twijfelt of een souvenir goed of fout is: Koop het dan niet! Een herinnering aan een fantastische vakantie en jouw positieve bijdrage aan een mooi en gezond Australië is waardevoller dan een souvenir wat op den duur in een oude schoenendoos verdwijnt.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors