Duurzaam vervoer Australie

Duurzaam vervoer Australie

door Getaway Travel

Om zoveel mogelijk plekken van Australië te kunnen bewonderen moet je veel reizen. En reizen doe je met een bepaald vervoersmiddel. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je weg te vinden. Een wandel- of fietstocht is een stuk milieuvriendelijker dan het vliegtuig, en de bus is weer beter dan de auto.

Met je keus voor een bepaald type vervoermiddel tijdens je reis, heb je de mate van duurzaamheid van je reis voor een groot deel zelf in de hand

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 122 reizen naar Australie

Vliegen naar Australië

Voor ons Nederlanders ligt het Australische continent helemaal aan de andere kant van de wereld. Er is dan ook vrijwel geen andere manier om er te komen dan met het vliegtuig. Helaas is deze manier van reizen wel schadelijk voor het milieu. Vliegtuigen hebben een hoge Co2-uitstoot, wat voor een belangrijk deel bijdraagt aan het versterkte broeikaseffect. Dit heeft klimaatverandering tot gevolg, met alle problemen van dien.

Wat kun je hier aan doen?

Bomen en planten zetten echter Co2 om in zuurstof, en worden dan ook wel de 'groene longen van de aarde' genoemd. Er zijn organisaties die bomen aan planten om de Co2-uitstoot van je vliegreis te compenseren.

Als je naar Australië gaat, zorg er dan voor dat je een directe vlucht hebt. Dit scheelt een hoop Co2-uitstoot want je hoeft minder te starten en te landen. Ook zijn er organisaties die je de kans geven de Co2 van je vlucht te compenseren door middel van een donatie. Via Greenseat of Trees for Travel kun je op een gemakkelijke manier je stoel 'groen' maken. Het hoeft je niet veel te kosten, en met jouw donatie ondersteun je de aanplant en bescherming van bossen wereldwijd. Zo draag je op een positieve manier bij een het terugdringen van de Co2-concentratie en stap je met een gerust hart het vliegtuig in.

Vliegen binnen Australië

Als je duurzaam wilt reizen kun je beter geen binnenlandse vlucht nemen. Ook al wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien, het is verstandiger als je kiest voor een bepaalde regio. Als je lang de tijd hebt kun je op een rustig tempo het continent door touren en heb je een binnenlandse vlucht niet nodig. Het is een stuk duurzamer en bovendien veel avontuurlijker om het prachtige land te verkennen met het openbaar vervoer, de auto of met de camper. En wil je toch vliegen? Kies dan altijd voor de meest directe vlucht, want hoe minder vliegtuigen je gebruikt, hoe beter.

Bussen

Een van de prettigste en meest gebruikte openbaarvervoermiddelen in Australië is de bus. De bus is één van de meest duurzame vervoermiddelen om lange afstanden mee te overbruggen. Australië leent zich hier perfect voor, vanwege het goede wegennet.

Er zijn goede maatschappijen waarmee je door het hele land kunt reizen. Zo goed als alle bekende trekpleisters zijn goed te bereiken. De twee belangrijkste maatschappijen zijn Greyhound - Pioneer en de Oz Experience. Daarbuiten zijn er honderden regionale opties.

Greyhound - Pioneer

Greyhound - Pioneer heeft een zeer goed netwerk en bijna elke plaats is met deze maatschappij bereikbaar. De bussen zijn wat duurder maar ook luxueuzer, (voorzien van airconditioning) en rijden meerdere keren per dag.

Je kunt van tevoren een pas kopen waarmee je voor een vast bedrag van A naar B kan reizen. Je kunt bijvoorbeeld een pas kopen van Sydney naar Cairns, die voor een bepaalde periode geldig is. Je kunt dan bij ieder tussenliggende stop uit en weer opstappen. Je moet wel een dag van tevoren even bellen om een stoel te reserveren.

Voordeel is dat je weet hoeveel het je gaat kosten om ergens te komen. Het nadeel is dat je alleen met de Greyhound bussen kan reizen en je binnen een bepaalde tijd op je aankomstplaats moet zijn. Als je tussendoor naar een andere plaats wil gaan kun je je buspas niet gebruiken. Check van tevoren bij een reisbureau wat voor pas het beste bij jouw wensen aansluit.

Oz Experience

Een andere maatschappij is de Oz Experience. Deze maatschappij (ook wel de Ozzie Explorer) staat bekend als een echte backpackers bus. Je reist dan ook vooral met backpackers, en stopt op van tevoren bekend gemaakte plaatsen, zodat je zoveel mogelijk van Australië kunt zien.

Ideaal dus als je alleen reist en mensen wil ontmoeten. Ook in de bus word je van achtergrondinformatie voorzien over de route en de plaatsen die je aandoet. Ook schijnt er behoorlijk in gefeest en gedronken te worden, daar moet je dus wel net zin in hebben!

Nadeel is wel dat als je een klein budget hebt, je toch gestimuleerd wordt geld uit te geven. Je maakt namelijk voortdurend stops bij bijvoorbeeld dierentuinen, parken en grotten. Als je geen geld wilt uitgeven zul je een aantal uur bij de bus moeten wachten.

Ook deze maatschappij biedt buspassen aan. Er zijn verschillende mogelijkheden. Het is handig hier van tevoren informatie over in te winnen bij een reisbureau.

Treinen

Naast de bus is de trein ook een prima methode om duurzaam te reizen. Doordat treinen zoveel mensen tegelijkertijd vervoeren is de Co2-uitstoot per persoon een stuk lager dan bij veel andere vervoersmiddelen. Australië heeft echter geen omvangrijk spoornetwerk omdat het land zo dunbevolkt is. Op meer bewoonde plekken zoals de hoofdsteden en langs de oostkust is er wel een goede dienstregeling tussen het centrum en de buitenwijken.

Groen en comfortabel

Desondanks is het reizen met de trein in Australië een duurzame, maar ook comfortabele en leuke optie. Je reist langs prachtige vergezichten in moderne treinen die van alle gemakken voorzien zijn. Zo hebben lange-afstandstreinen slaapcoupés en slaapstoelen en de diensten tussen de staten hebben restauratiewagons en buffetwagens.

Een aantal treinen in Australië hebben wereldwijde bekendheid vergaard, doordat ze niet alleen vervoer als functie hebben, maar ook een onvergetelijke ervaring bieden.

The Indian Pacific verbindt het land van oost naar west en The Ghan rijdt van het noorden naar het zuiden tussen Adelaide en Darwin.

The Ghan

The Ghan heeft zijn naam te danken aan de Afghaanse handelaren en hun kamelencaravans die de belangrijkste verbinding tussen de rode outback en de rest van Australië vormden.

Langs deze 3000 kilometer lange route beleef je Australië op zijn best met de uitgestrekte rode outback tijdens ondergaande zon. Dit is niet zomaar een treinreisje, maar een cruise over land!

Sunlander

Tussen Brisbane en Cairns kun je meereizen met de Sunlander. Deze luxe trein volgt een route van bijna 1700 kilometer waar hij ongeveer dertig uur over doet. Vanaf Brisbane wordt je via het tropische centrum Townsville meegevoerd naar Cairns, waar je kan overstappen op de Kuranda Scenic Railway en een avontuurlijke reis kan beginnen naar het regenwoud. Van april tot en met december rijdt de Sunlander elke week in beide richtingen.

Indian Pacific

Eén van de bekendste is de Indian Pacific van Sydney naar Perth. De trein heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij een verbinding maakt tussen de twee oceanen. Het is met een afstand van 4350 km het langste rechte stuk spoorlijn ter wereld! De reis duurt twee dagen en drie nachten. De trein rijdt het hele jaar door twee keer per week tussen Sydney en Perth.

Spirit of the Outback

Met de Spirit of the Outback maak je een tocht tussen Brisbane en Longreach en kun je één van de laatste fantastische wildernissen van Australië ontdekken. Onderweg kom je langs interessante bezienswaardigheden waaronder het Workers's Heritage Centre in Barcaldine, stockman's Hall of Fame in Longreach en het Waltzing Matilda Centre in Winton.

Korte treinreis

Heb je geen zin in een meerdaagse trip en wil je wel eens een echte authentieke treinreis meemaken? De rit tussen Sydney and Newcastle voert je door het mooie Ku-Ring Gai Chase national park langs. En ook de Blue Mountains die ten westen van Sydney liggen zijn goed bereikbaar per trein.

Auto

De auto is niet het meest duurzame vervoersmiddel, maar als het niet mogelijk is om met het openbaar vervoer te reizen of je wilt wat meer vrijheid hebben, dan is de auto een goed alternatief. De wegen zijn over het algemeen goed onderhouden, veilig en bovendien lekker rustig.

Het grote voordeel van rondreizen met de auto is dat je de vrijheid hebt helemaal zelf te bepalen waar je heen gaat en hoe lang je er over doet. Je kunt het land tot in de verste uithoeken bezoeken, stoppen wanneer jij dat wilt en wanneer je geen hostel kunt vinden biedt het zelfs een slaapplaats!

Let er wel op dat het rijden door Australië even anders is dan je bent gewend. Zo zijn de afstanden veel langer, zijn er minder benzinestations, zijn niet alle wegen even toegankelijk en wordt er links gereden. Daarnaast is een auto een stuk minder goed voor het milieu dan het openbaar vervoer. Zeker als je in je eentje reist, is de Co2-uitstoot per persoon relatief vrij groot.

Probeer daarom een auto te huren die zuinig rijdt. Ook al mag die stoere fourwheeldrive (4WD) er nog zo aantrekkelijk uit zien, het is slecht voor het milieu, het kost je veel geld aan brandstof en je hebt het in de meeste gebieden ook helemaal niet nodig. Naast de keus voor een bepaalde auto, kun je ook nog een aantal andere dingen doen om er voor te zorgen dat je zo zuinig mogelijk rijdt. Hier een aantal tips om zuinig en milieuvriendelijk te rijden:

  • Schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling. Bij een benzine of LPG kun je dit doen bij maximaal 2500 toeren en bij diesel al bij maximaal 2000 toeren.
  • Probeer zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid te rijden met een zo laag mogelijk toerental. Het is daarom belangrijk om goed te anticiperen op eventueel ander verkeer.
  • Zie je dat je moet gaan remmen? Laat je gas dan los en laat de auto rustig in de huidige versnelling doorrollen.
  • Als je even wilt stoppen om bijvoorbeeld een foto te maken, schakel de motor dan uit. Als je weer wilt starten doe dit dan zonder veel gas te geven.
  • Controleer regelmatig de bandenspanning. Zeker bij de wat oudere auto's kan dit een enorm verschil in brandstofgebruik uitmaken.

Liften

Er is haast geen goedkopere, avontuurlijkere en milieu-vriendelijkere manier om te reizen dan te gaan liften. Het wordt echter over het algemeen afgeraden in Australië. Gelukkig zijn er dan ook genoeg andere goede en duurzame opties in Australië zoals de bus, de trein of een eigen auto.

Als je toch de uitdaging aan wilt gaan, vind je vooral in hostels mededelingsborden waarop je kunt aangeven waar je heen wilt en wanneer. Ook hangen daar vaak briefjes van mensen die een auto hebben en iemand zoeken om met hen mee te rijden om zo de benzinekosten te kunnen delen. Het voordeel hiervan is dat je de kans hebt om diegene met wie je meerijdt, van tevoren te kunnen ontmoeten. Een ander advies is als je gaat liften: ga nooit alleen en laat anderen weten waar en wanneer je ergens heen reist.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors