Bondi: van Bier & Bitterballen naar Health & Fitness

Bondi: van Bier & Bitterballen naar Health & Fitness

door Jody van Mourik

Toen ik afgelopen weekend een zakje wonderpitjes voor $20 afrekende bij de kassa van de organische zweefwinkel, besefte ik me ineens dat die tik van de molenwiek ongemerkt, maar daardoor niet minder hard was aangekomen.

Net als zo'n enorme blauwe plek die je na een dronken stapavond op je been ontdekt. Dat je denkt: wat is er in hemelsnaam met me gebeurd? In tegenstelling tot het blauwe plek mysterie, is de oorzaak van deze kwestie vrij duidelijk: de Bondi lifestyle. Want Health & Fitness in de Bondi Bubble zijn als Bier & Bitterballen in de kroeg: een vanzelfsprekendheid!

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 123 reizen naar Australie

Pakje boter op een stokje

Toen ik een aantal maanden geleden in Sydney arriveerde bleek ik een enorme onbenul als het ging om kennis van gezond en verstandig eten. Mijn kennis beperkte zich tot 'een Magnum is een pakje boter op een stokje' en 'leef je uit met groente en fruit'.

Daarnaast was ik wel een kenner op het gebied van de praktische (lees: snel, makkelijk en bij voorkeur ongezonde) eetdingen, zoals de leukste lekkerste restaurantjes in 030, openingstijden en prijs-kwaliteitverhouding van de afhaaltenten in de buurt en de adresjes voor de beste chocoladetaarten. Kostbare kennis die ik had opgedaan door jarenlange levenservaring: 'I practised what I preached.'

Ik was natuurlijk niet helemaal blanco, want als kind van de jaren 80 was het principe De Maaltijdschijf mij met de paplepel ingegoten. Een denkbeeldige, want wij deden thuis gewoon aan sneetjes brood.

Schijf van vijf

Ken jij hem nog, de Maaltijdschijf, alias de schijf van vijf? Ik denk aan voorlichting van de juf, maar vooral aan boterhamkleurplaten inkleuren en ze 'beleggen' met, bijvoorbeeld, uitknip-hagelslag. Niet te veel, want dat mocht niet van de schijf, dus daarom ook een geel velletje kaas op je papieren boterham. Kaas is gezond!

Het klopt dat vooral het knutsel gedeelte een blijvende indruk gemaakt heeft, maar er is meer bijgebleven! Ik weet nog dat de schijf van vijf een soort Triviant was: je bent pas een winnaar als je alle partjes van de schijf compleet hebt. Stukje vlees, iets groens, aardappelen erbij en een zuiveltje daarna. Schijfje compleet? Gewonnen!

Crocs

Allemaal leuk en aardig die maaltijdschijf, maar Bondi bewoners zijn minstens 60 kennisniveaus verder qua 'Nutricion'. Hoe zij tegen de schijf aankijken is vergelijkbaar met hoe ik tegen Crocs aankijk:

• Praktisch gezien zijn Crocs draagbaar, want het zijn schoenen (al denk ik hier persoonlijk anders over), maar je wordt er niet mooier van. Hetzelfde geldt voor de schijf. Eten volgens deze principes is mogelijk -daar is 'ie voor gemaakt- maar je wordt er niet mooier van.
• De veelgehoorde 'je schiet er zo makkelijk in' bij Crocs, geldt ook voor de schijf. Gemakzucht! Niet al te veel nadenken en gewoon aardappeltjes, vlees, groente en een toetje toe.
• Bij beiden heb je lovers en haters

Nu jáááren later in 2011 had ik de schijf er nog eens bij gepakt en ontdekte dat de meeste dingen die het voedingscentrum met haar goede bedoelingen adviseert, een no go in Bondi-land zijn.

Brood met kaas

Neem die avond dat ik trots thuiskwam met een goede vangst bestaande uit iets wat op echt Neederlansch brood leek én een te duur stuk Edammerkaas. Mijn huisgenootje keek me angstig aan en vroeg of ik écht van plan was DAT als ontbijt te nuttigen.

Ja, want brood met kaas is gezond (maaltijdschijfreferentiekader). Vanaf dat moment zag zij het als haar missie om van mij haar Mini-me te maken. Mijn transformatie begon.

Wat er ook nog een schepje bovenop gooide is het feit dat ik in een women's only Health Club werk. Geen schepje er bovenop, maar eigenlijk een vrachtcontainer dus. Allerlei dames die 24/7 met hun gezondheid bezig zijn, dubieuze diëten uitproberen en niet 2 keer per week, maar 2 keer per dag sporten. Probeer daar maar eens te overleven met je kleffe boterham met kaas.

Carbs, Proteine en Metabolic system

Inmiddels ben ik gewend aan rondvliegende termen als Carbs, Proteine of een Metabolic system. Ik luister geïnteresseerd naar Collega M's uitleg over haar Cave man dieet 'goed voor de werking van de proteine en dus je toning'.

Ik blijf me verbazen dat pasta een synoniem is voor paniek (want Carbs bom), dat vriendin A aan een anti-alles-wat-wit-is dieet doet, dat ex-huisgenoot E vorige week zei dat hij echt zo'n ongezonde week gehad had, omdat hij iedere dag kaas gegeten had (de maaltijdschijf groupie in mij zei: Kaas? KAAS? Dat is gezo-hond!) en dan is er nog een lading mensen die suiker afgezworen heeft.

Leerzaam en hysterisch tegelijk! En ik? Ik experimenteer met nieuwe dingen: quinoa, smoothies, veggie maaltijden. Ik sport de spieren uit mijn lijf en voel me fitter en gezonder dan ooit. Fantastisch!

Ondertussen ben ik ook nog helemaal fan van de chocolaatjes van het Belgische bonbonzaakje, banana bread, dikke steaks, liters bier en flessen wijn. Het magische woord blijft balans. En die is wel eens kwijt, maar dan heb ik mijn zak wonderzaadjes nog ;).

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors