Australie.nl Jouw vakantie naar Australië begint hier!

Lekker weertje, he?

door Marc de Bruin

Een van de redenen waarom ik Australië zo’n geweldig land vind is dat het bijna alles heeft op het gebied van natuur. Is niet zo gek als je bedenkt dat Australië ongeveer 186 keer groter is dan Nederland en zowel richting de Zuidpool als de evenaar strekt. 

In het noorden is het het hele jaar door tropisch en in het zuiden, met name in Tasmanië, lijkt het verrekte veel op Nederland. In het midden  van Australië  heb je de red earth en woestijnen (de ‘Outback’), en rondom heb je waanzinnige stranden en eilanden. Waar ik woon (aan de Sunshine Coast; zeg maar midden-rechts, een uur boven Brisbane) is het subtropisch. Dat betekent super lekkere winters met veel zon tussen de 18-22 graden en warme zomers tussen de 25-32 graden. De maanden februari en maart kunnen wel een heftig warm zijn, niet zozeer in temperatuur, maar meer vanwege de hoge luchtvochtigheid. Als het dertig graden is met negentig procent luchtvochtigheid, dan lopen de straaltjes water langs je rug. Gelukkig is dat maar een maand of twee -drie maximaal- en dan wordt het weer perfect!

Wat ik me, voordat we hier kwamen wonen, ook nooit bedacht had is dat we gigantische wintersport gebieden hebben in het zuiden. Ik zag Australië altijd als dit land van rood stof, kangoeroes en eindeloze wegen maar in de staten Victoria en New South Wales kun je prima skieën en snowboarden. De hoogste berg, Mount Kosciuszko, is 2.2 kilometer hoog.

Australië is zeker een land van extremen in het weer (ik heb het maar even niet over alle dodelijke beesten die we hier ook hebben). Bosbranden en wateroverlast wisselen elkaar af, een beetje afhankelijk van waar je woont. In de zuidelijke staten zijn met name de bosbranden een enorm probleem (met water als goeie tweede), terwijl in Queensland (waar wij wonen) en in de noordelijk helft water meer schade aanbrengt. Dat gebeurt met name in de zomermaanden die we hier ‘the wet’ noemen, in tegenstelling tot – je raadt het al – ‘the dry’ in winter.

De afgelopen paar maanden hebben we in Queensland zo’n ongelooflijke hoeveelheid water gedumpt gekregen dat de grond daar niet veel mee aankan. Ofwel de grond is veel te droog, zodat er geen water intrekt en er vanaf loopt, ofwel de grond is zo verzadigd met water dat er niets meer bij kan. En dat is het grote probleem hier. Regen komt vaak met zulke hoeveelheden of gedurende zo’n lange tijd dat de grond en rivieren, kreken en andere waterwegen dat niet kunnen verwerken. Overstromingen zijn dan uiteraard het gevolg. Voeg daarbij het gegeven dat dit ook het cyclonenseizoen is – waar nog meer water en schadelijke wind mee gemoeid zijn – en je hebt een recept voor een hoop plaatselijke ellende.

Ik hoor je al denken. Dat vind je leuk? Nee, uiteraard vind ik overstromingen en stormschade niet leuk (wij hebben daar gelukkig nauwelijks last van), maar ze zijn wel onderdeel van dit land en van het klimaat in deze gebieden. En je moet je beseffen dat dit niet het hele jaar door een probleem is. Als het natte weer (of de bosbranden in het droge seizoen) weer vertrokken zijn, is het zo’n negen tot tien maanden helemaal geweldig, zeker waar wij wonen. Als je de winter en kou lekker vindt, dat moet je meer in het zuiden gaan wonen. Bij ons wordt het rond het vriespunt op zijn koudst, en dat is alleen ’s nachts of heel vroeg in de ochtend. Ik heb zelf een enorme hekel aan kou, en vind de maanden juli en augustus (winter hier) de minst interessante.

In Australië is nu de herfst aangebroken. Dat betekent dat het water en de wind langzaam gaan wegtrekken, de temperaturen langzaam gaan zakken, en – bij ons, in ieder geval – het droge seizoen eraan komt. Jeans en jackets weer uit de kast! Ik kijk al weer uit naar september, als de lente weer begint. Eventjes een paar maanden door de kou heen bijten. Het wordt misschien maar twintig graden! Zou ik het redden, denk je?

Over Marc

Marc de Bruin emigreerde in maart 2003 met zijn gezin naar Australië. In Nederland was hij bijna zes jaar lang advocaat, maar daar kon hij zijn ei niet in kwijt. Na zes maanden in Zuid-Afrika gewoond te hebben in 2000 was hij permanent besmet met het 'buitenland'-virus; gelukkig voor hem zijn gezin ook!

Aangezien Marc en zijn familie niet meteen wilden settelen reisden ze een jaar lang rond Australië, waarvan acht maanden met een caravan. Uiteindelijk vonden ze paradijs op aarde aan de Sunshine Coast in Queensland, waar ze sinds maart 2004 wonen.

Marc werkt nu als internationaal counsellor, coach, trainer en Body Stress Release Practitioner, met cliënten in Europa, Amerika, Canada, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. In deze vakgebieden heeft hij zonder meer zijn passie gevonden. Reizen met zijn familie staat nog steeds op nummer één van gewenste activiteiten!

Wil je meer van Marc zijn columns lezen? Hier vind je ze allemaal!

Specialisten Australië

Meer Australie.nl