Column Robin De vrijheid

De vrijheid

door Robin Kampman

Waarom geef je alles op om naar de andere kant van de wereld te reizen? Letterlijk de andere kant van de wereld, want Australië ligt meer dan 14 duizend kilometer verderop. Wist je trouwens dat Nederland 185 keer in Australië past?  Waarom wil je familie, vrienden, goede baan en huis achter laten, om naar een land te gaan dat voornamelijk uit zand bestaat? 

Wij woonden al een tijd in een dorp vlakbij Amsterdam. Het leven was goed, maar ging een beetje aan ons voorbij. Er zat een routine in ons leven waar we niet meer de beste versies van onszelf konden zijn. Het moment waarop je elkaar aankijkt en uitspreekt: ‘Laten we onze spullen pakken en voor lange tijd op reis gaan,’ is er eentje die je niet meer vergeet. 

Dan komt wel direct het volgende probleem; waar gaan we dan naar toe? We hebben niet genoeg spaargeld om met zijn tweetjes een aantal maanden te reizen en vaste lasten in Nederland te betalen. Waar kun je reizen, wonen en werken? Australië!  

De huur is opgezegd, je baas weet dat je niet meer naar kantoor komt en je hebt gedag gezegd tegen familie en vrienden. Voor onbepaalde tijd. Misschien blijven we het hele jaar. Misschien zijn we het reizen en elkaar al zat na twee maanden.

We zijn nog net ‘jong’ genoeg om een werkvisum te krijgen. Voor een working/holiday visum moet je tussen de 18 en 30 jaar zijn en mag je een jaar lang in Australië wonen en werken. Zo blijkt maar dat Australië, voor ons, nooit een reisdroom was om het land zelf. Op dat moment was het een uitkomst voor de drang naar vrijheid.

Op naar het land waar alle dieren erop uit zijn om je te doden. Wat overigens een mega cliché is en niet (helemaal) waar. Het land met de ‘no-worries’ cultuur, waar wij gestresste Nederlanders een hoop van kunnen leren. Het land waar je keihard wilt werken, omdat je er dan nog een jaar mag blijven. Waar de mensen ontzettend open en gastvrij zijn. Waar je kunt genieten van de overweldigende natuur en de warme zon op je huid. 

Wij hebben ervaren hoe het is om maanden achter elkaar te leven vanuit je camper. Op zoek naar een douche, laundromat, toilet, want alle gemakken die je gewend bent van thuis zijn er niet meer in de natuur. Wat je ervoor terug krijgt? De vrijheid waar we naar op zoek waren en in Nederland niet konden vinden. 

In alle rust in de zon staan. Zwemmen in een nieuw ontdekte rivier of hotspring. De vreemdste vogels hun lied horen zingen en de dag aangaan zonder strakke planning. Het afscheid voor onbepaalde tijd is een bijna twee jaar lange reis door Australië geworden. Het land waar wij hebben geleerd de beste versies van onszelf te zijn. 

Over Robin

In juni 2017 is Robin samen met haar vriend Mitch, met een Working Holiday visum op zak naar Australië vertrokken. Robin backpackt al vanaf haar 17e en heeft ook voor langere periodes in het buitenland gewerkt. Ze hebben samen gekozen voor Australië, omdat ze graag met een camper wilden reizen. Australië geeft hun de ruimte om te kunnen werken als het spaargeld er te hard doorheen gaat. 
Het plan was om 1 jaar te blijven, maar tegen het einde van dat jaar hadden ze 88 dagen werken op een boerderij er allang opzitten. Robin en Mitch hadden het gevoel dat ze nog niet klaar waren met Australië. Dus besloten ze nog een jaar te blijven. Zo hebben ze gereisd, gewerkt, bij een Aussie gewoond en twee auto’s gekocht die zij hun ‘huis’ noemden. 
Met plezier neemt Robin jullie mee in hun Australië avonturen. Sommige situaties waren volledig gepland en andere kwamen voor hun volledig onverwacht. Hoe ga je daarmee om als je als stel 24 uur samen leeft? Eén ding weet Robin wel: het is de beste beslissing die zij ooit hebben gemaakt.

Specialisten Australië

Meer Australie.nl

Sponsors