Chantal K. Hallows eve and Christmas

Hallows eve and Christmas

door Chantal K.

Notenkrakers, kerstballen, slingers, nepbomen en lichtjes. Ook hier is het Kerstvirus weer doorgedrongen. Zelfs na 3,5 jaar in Australie te wonen moet ik er nog steeds aan wennen dat de kerstartikelen vanaf eind september al in de winkels liggen.

Kerst vieren in Australië blijft een beetje een vreemde bedoeling. In Perth is het eind december rond de 40 graden celcius. Daar krijg je niet echt een kerstgevoel van, zelfs niet als je de kerstman in zijn korte broek en zijn kerstmuts op het strand ziet.

De kerstboom (een neppe) tuig ik begin december op. Hier is het: hoe gekker hoe beter. Veel versieringen in de boom, vaak van plastic want glazen ballen zijn erg duur, en veel tierelantijntjes in en om het huis. In de omgeving van Perth zijn er veel mensen, soms hele straten, die het nog gekker maken. Lampjes rond de daken, lichtgevende rendieren in de tuin, opblaasbare Kerstmannen, noem maar op! Ontzettend leuk, een goede sfeer en het trekt ieder jaar ontzettend veel bezoekers.

Regelmatig komt dan toch wel weer de vraag: Mis je je familie dan niet tijdens de feestdagen? Ja, onbewust wel. Maar kerst vieren wij ook wel graag met vrienden in een zwembad of op het strand. We bellen geregeld via facetime of skype met vrienden en familie in het koude kikkerlandje. Het is gratis en je kan elkaar nog zien ook! Met het uitpakken van de cadeaus die zijn opgestuurd van de familie gaat de Ipad. Zo is iedereen toch een beetje bij elkaar. Daarnaast kent Oz alleen Chrismas eve (kerstavond) en Christmas day (eerste kerstdag). Tweede Kerstdag is hier Boxing day. Nee, dit is niet de dag van de boxende kangaroes met kerstmutsen op. Op Boxing day zijn alle winkels open en kan je in de winkelcentra over de koppen lopen, zo druk is het. 

In Nederland zetten we de kerstboom niet eerder op dan dat de Sint is geweest. Daar hoeven we hier geen rekening mee te houden. Mis je het sinterklaas feest niet dan? Nee, niet echt. Dit komt waarschijnlijk door het feit dat we (nog) geen kinderen hebben. Bij diverse Nederlandse (online) winkels kan je hier wel chocolade letters, suiker muizen, marsepein en kruidnoten bestellen. En dan hebben we ook familie in Nederland die elk jaar wel iets opstuurt. Maar dan nog heb ik niet zoiets van: ik moet kruidnoten of een chocolade letter hebben anders mis ik iets.

Eerst krijgen we nog Hallow's eve, beter bekend als Halloween. Niet een echte feestdag hier en uiteraard overgewaaid vanuit de States, maar wel ontzettend leuk! Er is veel te verkrijgen in het 'spooky' thema en vaak voor een prikkie! We blijven Nederlanders, hé: ons bin zûnig. Red Dot Store & Reject Shop in Australie vallen in dezelfde categorie als kruidvat/wibra/action in Nederland. Grafzerken voor in het gras, lichtgevende pompoenen, nep spinnen, grote harige spinnen met lichtgevende ogen, spinnenwebben voor op de muur, pompoenen in de supermarkt naast de fruitcakes voor kerst, kostuums om jezelf om te toveren tot heks, drakula, frankenstein en noem maar op. Je kan het zo gek niet verzinnen of ze hebben het! De kinderen die aan de deur komen zijn meestal wel verkleed in iets 'engs'. Vorig jaar kwamen er rond de 20 kinderen aan de deur, vrienden van ons die een kilometer verder wonen hadden ongeveer 80 kinderen aan de deur!! Ik ben momenteel bezig om 50 lolly-spinnen af te krijgen voor donderdagavond 31 oktober... 

En voor die tijd moet ook de tax return zijn ingevuld online (Belasting aangifte in Oz). Ook hier doen ze daaraan, maar helaas is dat niet echt een 'feestje'...

Over Chantal

Toen Chantal (1985) 14 jaar oud was verhuisde haar vader naar Australië. Na er drie keer op vakantie te zijn geweest, werd ze verliefd op het land Down Under. Haar partner Leon was net zo enthousiast en samen regelden ze een visum. Na 2,5 jaar wachten op dat felbegeerde stickertje in het paspoort was het dan eindelijk zo ver. In april 2010 verhuisden ze samen naar het land van de Aussies.

Na eerst een paar maanden bij familie in Rockingham te hebben gewoond, kocht Chantal samen met haar partner in 2011 een splinternieuw huis in Baldivis. Dit is een stadje dat op drie kwartier rijden van Perth ligt. Beiden zijn ze nu werkzaam in Perth CBD, zij als secretaresse in de mijnbouw en hij als ingenieur in olie en gas. 

Geniet van Chantal’s verhalen over het leven aan de andere kant van de wereld. She’s living the Australian dream!

Specialisten Australië

Meer Australie.nl

Sponsors