Column Robin Bosbranden

Bosbranden

door Robin Kampman

Een paar weken geleden las ik een hartverwarmend artikel over hobbyisten uit mijn stad in Nederland. Zij maakten massaal wantjes voor verbrande koala-handjes en -voetjes. Veel koala’s lopen brandwonden op, omdat ze zich proberen te verplaatsen door de gebieden die zijn getroffen door bosbranden.

Dit houdt mij erg bezig en tot mijn grote schrik kwam ik een social-media post tegen van onze vriend in Australië. Deze vriend, een echte Ozzie, hebben wij twee jaar geleden ontmoet op een geweldige kampeerplek aan de oostkust. Een paar maanden later waren wij camperloos door een breakdown. Zonder na te denken bood hij ons direct een slaapkamer in zijn zelfgebouwde huis aan. We hebben meermaals aangeboden huur te betalen, maar dat was geen optie. Het huis bevindt zich een aardig stuk van de weg af en staat in een bosrijke omgeving. De tuin is groot en hij heeft er, met veel trots, fruitbomen gepland.

Wat een schok toen ik las dat hij een paar dagen geleden zijn huis moest ontvluchten. De branden kwamen veel te dichtbij. In de video’s die hij upload, kun je zien dat de lucht is gevuld met rook. De kleuren in de lucht zijn fel oranje. Ik herken de straten en de bomen in de video’s. Wij zijn daar meermaals geweest. Ik ben geschokt voor hem en zijn omgeving. Wat een machteloos gevoel en er is weinig dat we kunnen doen.

De angst die men voelt kan ik mij niet voorstellen. Wij hebben eens ons onderkomen moeten verlaten toen we op een boerderij werkten in Zuid-Australië. Het vuur was te zien, maar kwam in de verste verte niet zo dichtbij als ik kan zien in deze video’s.  

Blijf vooral initiatieven bedenken, zoals de wantjes voor koala’s. Mijn gedachten gaan uit naar iedereen in de getroffen gebieden.

Over Robin

In juni 2017 is Robin samen met haar vriend Mitch, met een Working Holiday visum op zak naar Australië vertrokken. Robin backpackt al vanaf haar 17e en heeft ook voor langere periodes in het buitenland gewerkt. Ze hebben samen gekozen voor Australië, omdat ze graag met een camper wilden reizen. Australië geeft hun de ruimte om te kunnen werken als het spaargeld er te hard doorheen gaat. 

Het plan was om 1 jaar te blijven, maar tegen het einde van dat jaar hadden ze 88 dagen werken op een boerderij er allang opzitten. Robin en Mitch hadden het gevoel dat ze nog niet klaar waren met Australië. Dus besloten ze nog een jaar te blijven. Zo hebben ze gereisd, gewerkt, bij een Aussie gewoond en twee auto’s gekocht die zij hun ‘huis’ noemden. 

Met plezier neemt Robin jullie mee in hun Australië avonturen. Sommige situaties waren volledig gepland en andere kwamen voor hun volledig onverwacht. Hoe ga je daarmee om als je als stel 24 uur samen leeft? Eén ding weet Robin wel: het is de beste beslissing die zij ooit hebben gemaakt.

Specialisten Australië

Meer Australie.nl

Sponsors