Column Robin Koppel op zoek naar een baan

Koppel op zoek naar een baan

door Robin Kampman

De eerste keer dat we naar onze spaarrekening keken en dachten ‘we moeten snel aan de bak om geld te verdienen,’ gaf een beetje stress. Wat een uitkomst, dat werkvisum! 

We kunnen met trots zeggen dat we van Sydney naar Ayrzijn gereden, op ons gemakje (lees: een paar maanden),  met het spaargeld dat we mee hebben genomen uit Nederland. De camper is van dat spaargeld gekocht, de verzekeringen die daarbij komen kijken en we hebben onszelf onderweg uiterst vermaakt zonder ons in te houden. Telkens als ons spaargeld op begon te raken, staan we open voor elk baantje dat er beschikbaar is. Zo stonden we daar in Ayr, een klein mini stadje in Queensland, een uur onder Townsville. Ayr is hét backpackersdorp om werk op te pikken, zo hebben wij begrepen. Inderdaad, een paar dagen later mochten we aan de bak. Paprika’s, mango’s en meloenen inpakken. Enorm eentonig en je moest het snel doen ook. Als er leuke meiden naast mij stonden dan had ik een prima tienurige werkdag. Andere dagen gaan je gedachten met je aan de haal. Ik heb onze reis op wel honderd verschillende manieren uitgestippeld, tot mijn gedachten letterlijk op waren. Mitch werkte als watermeloenpoetser. Daar kun je enorm druk mee zijn blijkt, want de jongens begonnen om drie uur en om zeven uur ‘s avonds waren ze klaar voor die dag. Reken maar uit al die uren… We konden goed sparen! 

Een paar weken later kregen we de kans om vrijwilligers werk te doen op Fraser Island voor kost en inwoning. Op een paardenrace evenement in Cairns hebben we hapjes en drankjes aan ogenschijnlijk deftige mensen uitgeserveerd. Vervolgens hebben we onze handen uit de mouwen gestoken als heuse bungalowparkschoonmakers. We mochten op een golfkarretje, paraat met stofzuiger en schoonmaakspullen, langs de bungalows racen. Samen maakten we jacuzzi’s schoon en veegden we de veranda’s van de bungalows voor de volgende vakantiegangers. Onze relatie werd hier behoorlijk op de proef gesteld. Mijn definitie van ‘schoon’ bleek anders dan dat van hem. Naast het schoonmaken van de bungalows, plukten we bosbessen. Geweldige locatie, maar we bleken geen uitblinkers in het plukken. Al snel besloten we om beide baantjes achter ons te laten, lekker te genieten van de omgeving en door te reizen. 

In Zuid-Australië kregen we de kans om op een boerderij koeien te melken. De eerste dag werd onze nieuwe collega uit Engeland volledig onder gepoept door een koe en zagen we hoe een kalfje geboren werd. We hebben deze job welgeteld 21 dagen volgehouden. Dit vinden wij de heftigste en minst leuke werkervaring die we hebben gehad in Australië. Heel opvallend vind ik dat veel mensen heel graag op een melkveeboerderij willen werken. Ik heb wel even getwijfeld of het aan ons doorzettingsvermogen ligt of aan de specifieke boerderij waar wij voor werkten…

Na ons melkavontuur zijn we op een geweldige kampeertrip langs de Great Ocean Road gegaan. We deden een oproep via Social Media: ‘koppel op zoek naar een baan’. Een werkgever met een aantal bloemenboerderijen antwoordde meteen. Zij was wel op zoek naar een hardwerkend koppel dat in the middle of nowhere bloemen wil plukken. Hier maakten wij onze 88 dagen vol en besloten nog een jaar in Australië te blijven. Met een periode van een aantal maanden reizen, zijn we later weer terug gegaan naar deze bloemenboerderij om te sparen voor onze reis naar Nieuw-Zeeland
Nu, eenmaal terug in Nederland, denken we vaak terug aan de gave tijd die we daar hebben gehad. Trots vertellen we over onze werkavonturen en hebben we veel over onszelf en elkaar geleerd. 

Over Robin

In juni 2017 is Robin samen met haar vriend Mitch, met een Working Holiday visum op zak naar Australië vertrokken. Robin backpackt al vanaf haar 17e en heeft ook voor langere periodes in het buitenland gewerkt. Ze hebben samen gekozen voor Australië, omdat ze graag met een camper wilden reizen. Australië geeft hun de ruimte om te kunnen werken als het spaargeld er te hard doorheen gaat. 

Het plan was om 1 jaar te blijven, maar tegen het einde van dat jaar hadden ze 88 dagen werken op een boerderij er allang opzitten. Robin en Mitch hadden het gevoel dat ze nog niet klaar waren met Australië. Dus besloten ze nog een jaar te blijven. Zo hebben ze gereisd, gewerkt, bij een Aussie gewoond en twee auto’s gekocht die zij hun ‘huis’ noemden. 

Met plezier neemt Robin jullie mee in hun Australië avonturen. Sommige situaties waren volledig gepland en andere kwamen voor hun volledig onverwacht. Hoe ga je daarmee om als je als stel 24 uur samen leeft? Eén ding weet Robin wel: het is de beste beslissing die zij ooit hebben gemaakt.

Specialisten Australië

Meer Australie.nl

Sponsors