Citizenship Chantal K.

Citizenship

door Chantal K.

Als je Permanent Resident bent en je hebt vier jaar in Australië doorgebracht, mag je je Citizenship aanvragen.  En eindelijk was het voor mij dan zover, ook ik mocht mijn Australian Citizenship (Australisch burgerschap) gaan aanvragen. Hiervoor moet je eerst een test doen.

De test bestaat uit twintig meerkeuzevragen die over het algemeen niet heel moeilijk zijn. De vragen gaan met name over de politiek, wet, democratie, vlaggen (Australië heeft drie nationale vlaggen), het land zelf, de geschiedenis, et cetera.  Er zijn zelfs meerdere iPhone apps voor uitgebracht (zoek in iTunes naar Australian Citizenship Test).

De aanvraag is niet moeilijk om te doen, maar zoals alles wat met de overheid te maken heeft, vragen ze je het hemd van het lijf. Eenmaal je aanvraag ingediend moet je naar het kantoor in Perth om de test te doen. Ik was een van de eersten, dus het ging lekker snel. Na tien minuten zat ik in het lokaal voor de meerkeuze test en binnen vijf minuten was ik klaar. Het mooie is dat je gelijk de uitslag krijgt te zien: 100% goed! En toen was het wachten op de uitnodiging van de Local Council (gemeente), in mijn geval Rockingham.

Na ongeveer drie maanden kreeg ik de uitnodiging waarin staat wanneer en waar je aanwezig moet zijn voor de Citizenship Ceremony. Bij zo’n ceremonie wordt het volkslied gezongen (in Rockingham onder begeleiding van doedelzakken) en moet je je ‘pledge’ (belofte) doen voor de burgemeester van de Council. In deze belofte leg je de volgende eed af:

From this time forward    
Vanaf nu

I pledge my loyalty to Australia and its people, 
Beloof ik mijn loyaliteit naar Australië en haar mensen

Whose democratic beliefs I share,   
Wiens democratische overtuigingen ik deel

Whose rights and liberties I respect, 
Wiens rechten en vrijheden ik respecteer

and Whose laws I will uphold and obey  
en wiens wetten ik zal handhaven en gehoorzamen

Nadat je de eed hebt afgelegd krijg je je Citizenship Certificate, een print met de pledge en een Australian Citizenship munt. De ceremonie was op zijn Hollands gezegd gezellig! Na de ceremonie waren er hapjes en drankjes en was er mogelijkheid om je mede landgenoten te ontmoeten of een praatje te maken met de burgemeester en de vertegenwoordigers van de Council. Naderhand zijn we nog uit eten geweest met vrienden en familie om het te vieren. Inmiddels is mijn paspoort aanvraag ook in behandeling en kan ik over twee weken zeggen dat ik Australische ben, nou ja op papier dan… Voor mij persoonlijk iets om trots op te zijn!

Over Chantal

Toen Chantal (1985) 14 jaar oud was verhuisde haar vader naar Australië. Na er drie keer op vakantie te zijn geweest, werd ze verliefd op het land Down Under. Haar partner Leon was net zo enthousiast en samen regelden ze een visum. Na 2,5 jaar wachten op dat felbegeerde stickertje in het paspoort was het dan eindelijk zo ver. In april 2010 verhuisden ze samen naar het land van de Aussies.

Na eerst een paar maanden bij familie in Rockingham te hebben gewoond, kocht Chantal samen met haar partner in 2011 een splinternieuw huis in Baldivis. Dit is een stadje dat op drie kwartier rijden van Perth ligt. Beiden zijn ze nu werkzaam in Perth CBD, zij als secretaresse in de mijnbouw en hij als ingenieur in olie en gas. 

Geniet van Chantal’s verhalen over het leven aan de andere kant van de wereld. She’s living the Australian dream!

Specialisten Australië

Meer Australie.nl

Sponsors