Voetbal is voor watjes
Voetbal is voor watjes. Althans, dat is de mening van de gemiddelde Australische man. Zo kwam het dat ik tijdens het WK, bij gebrek aan medesupporters, midden in de nacht maar in mijn uppie op de bank alle wedstrijden van Oranje heb gevolgd.Al die voetballers die om elk klein pijntje kermend op de grond gaan liggen, dat vinden de Australiers maar niks. Nee, footy dat is pas voor echte mannen. Ook al is met dank aan inspanningen van onder andere onze eigen Guus Hiddink, voetbal in Australie wel stukken populairder geworden, Australian Rules Football en Rugby zijn hier toch echt de meest populaire sporten . Laat ik nu een voorzichtige poging wagen om de verschillen tussen deze twee sporten uit te leggen. Voor de Nederlandse leek ziet het er allemaal uit als Rugby, maar waag dat niet tegen een AFL supporter te zeggen. Dan heb je ook nog Rugby Union en Rugby League, om het nog verwarrender te maken.
Met een zeer fanatieke AFL fan als partner ben ik toch aardig snel thuis geraakt in het wie, wat en waarom. Zo weet ik nu: AFL is voor de echte atleet, want er wordt ontzettend veel heen en weer gerend. Rugby is toch meer duw- en trekwerk. Het verschil is ook te zien in de bouw van de spelers. AFL spelers zijn veel atletischer gebouwd dan de gemiddelde rugbyspeler, die wat forser zijn gebouwd en allemaal een korte, dikke nek hebben of haast geen. AFL heeft een veel hoger tempo, omdat er zoveel gerend wordt, terwijl rugby een wat trager tempo heeft door de vele scrums. AFL is beter dan Rugby volgens een AFL fan en Rugby is beter dan AFL, volgens een Rugby fan. Het ligt er dus maar aan met wie je praat en in de ene staat is Rugby populairder, in de andere AFL. Verder weet ik: Rugby Union is oké, maar Rugby League is toch echt voor aso’s, althans zo heb ik dat te horen gekregen.
Mijn eerste introductie in de spelregels van het Aussie Rules Football, was toen ik werd meegenomen naar een wedstrijd van de Sydney Swans. Ik kon niet geloven dat de fans van zowel de Swans als van de tegenpartij gemixt door elkaar zaten. Waar waren de ijzereren dranghekken? Waar was de politie? Het stadion oogde als een gezellige mix van mensen. Bij de entree van elk van de teams werd hun clublied gespeeld en bij winst het lied van de winnende partij nog eens . Dan mogen de spelers nog eens vrolijk meebrullen. Ondertussen waggelde een mascotte, een ‘Swan’, op en neer over het veld om zijn beste moves te laten zien. Over en weer maakten fans elkaar belachelijk, maar de stemming en de humor zat er goed in. Denk je eens in, in Nederland de hooligans van Feyenoord en Ajax bij elkaar in een supportersvak: dat is onmogelijk. En dan over de manieren van de spelers, er wordt uitgebreid de tijd genomen voor interviews en zelfs in de breaks worden de camera’s in de kleedkamers toegelaten.
Ja , ik zal altijd een voetbalsupporter blijven, maar het voetbalwereldje kan qua manieren nog aardig wat leren van de AFL competitie. En tot slot over het nieuws dat Nederland niet het EK zal spelen, jammer, maar ach , scheelt mij weer een aantal slapeloze nachten.
Over Marylaine
Het land van Steve Irwin, vol met snakes, sharks and crocs, dat was Australië. Daar bleef Marylaine - ML voor Aussies - liever ver vandaan. Maar toen een stage op Bali last-minute werd afgeblazen, werd in een impulsieve bui een vlucht naar Australië geboekt. Al haar Aussie vrienden waren immers zo aardig en laidback, dan moest het toch wel een tof land zijn?
In 2010 kwam Marylaine met slechts haar backpack en een retour ticket aan, maar is vervolgens nooit meer weggegaan. Op de ‘north shore‘ van Sydney heeft ze haar plekje helemaal gevonden. Als je over haar balkon heen hangt, kun je ook nog mooi de Harbour Bridge zien. En in de weekenden geniet ze van alles wat de Sydney lifestyle te bieden heeft: de beaches, AFL games, de ‘small bars’ en de ‘Sunday arvo’s’.
“Wonen in Sydney voelt als een groot avontuur en nog steeds verwonder ik me elke dag over de schoonheid van het land, maar ook over de soms toch wel grote cultuurverschillen.”
Met veel plezier deelt ze haar verwondering en hoopt ze jullie te inspireren ook eens een impulsieve beslissing te nemen. Want je ziet, die kunnen heel verrassend uitpakken.