Column Robin Wonen op het grootste zandeiland ter wereld

Wonen op het grootste zandeiland ter wereld

door Robin Kampman

Wat zou jij doen als je voor onbepaalde tijd op het grootste zandeiland ter wereld mag wonen? Grijp je die kans?

Via een Aussie mate, die we hebben ontmoet tijdens het reizen langs de oostkust, krijgen wij de vraag: willen jullie wonen op Fraser Island? Lees: een tropisch eiland voor de oostkust van Australië. Het is maar liefst 122 kilometer lang en 5 tot 25 kilometer breed en bekend als het grootste zandeiland ter wereld. Volmondig antwoordden wij: ja!

Met een grote glimlach op ons gezicht beginnen we aan de rit van Ayr naar Hervey Bay, ongeveer elf uur rijden. Vanaf Hervey Bay nemen we de boot naar Fraser Island waar accommodatie, vervoer en eten voor ons wordt geregeld. Wat hebben we er veel zin!

Na ongeveer een uurtje onderweg te zijn wisselen we even om, ik schop mijn slippers uit, want met blote voetjes rijden is nu eenmaal het fijnst. Je voelt hem misschien al aankomen... onze camper begint te horten en stoten. De rem doet het niet meer en er komt rook vanaf de onderkant van de camper. Midden op de weg stopt onze geliefde camper er mee. 
Ik beken eerlijk dat het niet eerste keer is dat onze camper ermee ophoudt, maar als je een gaaf avontuur in het vooruitzicht hebt, komt het niet zo goed uit als je in de middle of nowhere stil komt te staan. 

Gelukkig waren we dit keer al verzekerd en werden we, zonder extra kosten, weggetakeld richting Bowen. De vorige keer dat we hier waren zijn we Bowen zo voorbij gereden. We waren niet erg onder de indruk. Dit keer hadden we echter geen keus. Het motel waar we last minute moesten verblijven, maakte 'de Bowen herinnering' er niet beter op. We hebben besloten er het beste van te maken door lekker uit eten te gaan. Dat was erg geslaagd en vrolijkte ons op. 

De volgende ochtend stonden we voor een lastige beslissing. We kunnen de camper laten repareren voor 1800 dollar, maar dan moeten we Fraser Island aan ons voorbij laten gaan. We worden over twee dagen op Fraser Island verwacht, maar de reparatie duurt minimaal een week!
Of we moeten de camper achterlaten en de bus nemen naar Hervey Bay. Zo gaat onze kans om op Fraser Island te wonen niet aan onze neus voorbij. 

De beslissing werd gemaakt met een goede kop koffie, tranen (van mijn kant) en een dobbelsteen. Tussen de 1 en 3 is de camper laten maken, tussen de 4 en 6 is naar Fraser Island gaan en de camper achterlaten… Het werd: gaan! We hebben al onze spullen ingepakt en zijn op een monster busrit van twintig uur gegaan naar Hervey Bay. 

De volgende dag zaten we in een 4x4 auto op Fraser Island! Een prachtig tropisch eiland met mangrovebossen, turkoois blauw water en overal zand. De accommodatie is eenvoudig, maar precies goed voor ons. Driemaal per week ontvangen we een groep van dertig mensen. Zij slapen in de accommodatie welke wij schoon houden en wij bakken s’avonds dertig hamburgers alsof we precies weten wat we aan het doen zijn. 

In ruil voor onze werkzaamheden mogen we gratis mee op de tours. We zwemmen in Eli Creek, genieten van het uitzicht op Indian Head (één van mijn lievelingsplekken in Australië), rijden zelf in een 4x4 auto over het strand en zwemmen wanneer we kunnen. Ultieme vrijheid! 
Ondanks dat er dingo’s rondlopen en het aan te raden is om binnen de hekken te blijven, gaan we toch op nachttochten. De sterrenhemel is fantastisch op Fraser Island, omdat er weinig licht is. De sterren zijn daardoor zo goed zichtbaar! We realiseren ons goed dat we de juiste beslissing hebben genomen wat betreft het achterlaten van onze camper.

We hebben geleerd dat je tijdens het reizen ook tegenslagen hebt, ook al lijkt dat soms niet zo als je iemand zijn reisavonturen volgt via social media. Het gaat erom wat jij doet met deze tegenslagen. Maak je dromen waar, daar moet je soms moeilijke beslissingen voor nemen, maar het is het altijd dubbel en dwars waard! 

Over Robin

In juni 2017 is Robin samen met haar vriend Mitch, met een Working Holiday visum op zak naar Australië vertrokken. Robin backpackt al vanaf haar 17e en heeft ook voor langere periodes in het buitenland gewerkt. Ze hebben samen gekozen voor Australië, omdat ze graag met een camper wilden reizen. Australië geeft hun de ruimte om te kunnen werken als het spaargeld er te hard doorheen gaat. 

Het plan was om 1 jaar te blijven, maar tegen het einde van dat jaar hadden ze 88 dagen werken op een boerderij er allang opzitten. Robin en Mitch hadden het gevoel dat ze nog niet klaar waren met Australië. Dus besloten ze nog een jaar te blijven. Zo hebben ze gereisd, gewerkt, bij een Aussie gewoond en twee auto’s gekocht die zij hun ‘huis’ noemden. 

Met plezier neemt Robin jullie mee in hun Australië avonturen. Sommige situaties waren volledig gepland en andere kwamen voor hun volledig onverwacht. Hoe ga je daarmee om als je als stel 24 uur samen leeft? Eén ding weet Robin wel: het is de beste beslissing die zij ooit hebben gemaakt. Australië zit in hun hart.

Specialisten Australië

Meer Australie.nl

Sponsors