Barbies, Vegemite en Kangoeroesteak

Barbies, Vegemite en Kangoeroesteak

door Natalie Lefevre

"Wat is nu eigenlijk typisch Australisch eten?"

Ik kan de keren dat ik deze vraag krijg van één van mijn Belgische vrienden of familieleden al lang niet meer bijhouden.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

"Eten ze daar echt kangoeroe en alligatorvlees? En koala en slang?"

Ik moest ze allemaal ontgoochelen. Aussies gaan niet elke avond op jacht naar alligators of koala's voor hun avondeten. Australië is net als de Verenigde Staten een land van immigranten en dat is dan ook te merken aan hun eetgewoonten.

"Typisch Australisch eten? Meat pies en fish and chips, mate."

Mijn huisgenoot Jon houdt echt van zijn 'Aussie meat pies' en hij is er sterk van overtuigd dat zijn volk dit goddelijk geschenk aan de mensheid uitgevonden heeft. Zijn ogen schoten dan ook vol vuur toen ik hem liet weten dat fish and chips en meat pies in de eerste plaats heel typisch Britse gerechten zijn.

De Britse kolonisten brachten de meat pie en fish and chips mee naar Australië. Maar, en dat moest ik wel aan Jon en alle andere trotse Aussies toegeven, de Australiërs hebben deze wel naar hun eigen smaak aangepast en ze zo 'typisch Australisch' gemaakt.

De Australische keuken is niet alleen geïnspireerd door de Britse keuken maar ook heel sterk door de Aziatische keuken. Geen belegde broodjes, maar een sushi-rol met gerookte zalm en kruidenkaas of een beker Thaise noodles met kip zijn de favoriete uit-de-hand snacks van de Australische student en werkmens.

Maar er is natuurlijk dat ene wereldberoemde product dat onmiskenbaar helemaal Australisch is: Vegemite. Aussies love it, everyone else hates it. Ik heb het zelf een aantal keren geproefd, maar het is gewoon niet eetbaar. Maar blijkbaar zijn Aussies ermee opgegroeid zoals wij met Nutella choco of pindakaas opgegroeid zijn.

Terwijl onze mama's een boterham met choco of pindakaas smeerden voor ontbijt, kregen onze Australische leeftijdgenootjes een toast met een laagje Vegemite en boter voorgeschoteld. Je kan alleen maar respect voor die Aussie kinderen hebben! Door elke dag zoiets afschuwelijks te eten denken ouders waarschijnlijk hun kinderen beter bestand te maken tegen de hitte, droogte, en de wilde dieren en ongedierte die hun continent teisteren.

"Some Vegemite?"
"No, thanks, I'll pass…"

Misschien is het niet zozeer wat ze eten maar wel hoe ze dat doen dat typisch Australisch is. Een verjaardag? Afscheidsfeestje? Australia Day? Kerstmis? Zondagmiddag? Elke gelegenheid is goed genoeg om een 'barbie' te organiseren. BBQ is dan wel niet in Australië uitgevonden, de Aussies hebben het zeker en vast tot hun way of life genomineerd. Nergens ter wereld worden er zoveel BBQs georganiseerd als in Australië.

Wat ligt er dan op die BBQ? Nee, geen alligator of slang, wel soms kangoeroe steak. Maar meestal liggen er heel gewone worsten op, tussen een snee brood (van dat smaakloze toastbrood uit plastieken zakken van de supermarkt) met ajuin en ketchup of BBQ saus. Nee, geen culinair hoogstandje, maar daar gaat het nu eenmaal niet om bij een barbie. Het gezellig samenzijn en bier, veel bier, zijn de belangrijkste ingrediënten.

Welk Australisch eten mis ik?
De nacho's van het eetcafé op campus, de sushirollen met gerookte zalm en advocaat van om de hoek, de fish and chips van mijn favoriet restaurant, de pikante pizza's van Eagle Boys en het Indisch eten van mijn huisgenoot. Dit toont nog maar eens de essentie van de Australische keuken: invloed van overal samengegoten in een eigen variatie. Niet altijd even gezond maar wel lekker! - Behalve de vegemite dan.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors