Rocky Rockingham

Rocky Rockingham

door Elisabeth Mulder

Bogans. Dat is waar ik kennelijk tussen was beland toen ik hier in Australië aankwam. Bogan is een soort Australische straattaal, ook wel 'slang', voor iemand van een lagere sociale klasse. Ik kom zelf uit Rotterdam en onze versie van bogans zijn waarschijnlijk Crooswijkers of 'Johnny's en Anita's'. Toen ik in Leiden woonde, had iedereen het over 'arrer's (arbeiders). Er is een definitie te vinden op urbandictionary.com: "Australian term used to describe members of society that are a combination of what the Yanks call Rednecks, Jocks and Trailer Park Trash, most likely found wearing mockies, flanalette shirts and consuming VB (bad Aussie beer)."

In mei van dit jaar ben ik naar Australië gekomen om hier een stage van zes maanden bij de State Library of Western Australia te volgen, en om daarna hopelijk door Australië te reizen. Mijn zes maanden zijn nu bijna om en tot dus ver heb ik eigenlijk een heel rustig alledaags leventje geleid hier. En met hier bedoel ik dan Rockingham. Rockingham, wat ongeveer een half uur ten zuiden van Perth ligt en waar de boven genoemde bogans wonen. Ik reis drie keer per week naar Perth voor mijn stage en af en toe ook voor meer sociale redenen, maar over het algemeen heb ik al mijn tijd in Rockingham door gebracht. De reden waarom ik in Rockingham terecht kwam, tussen al de bogans, is omdat ik hier familie heb wonen. Ongeveer vijftig jaar geleden is mijn oom hier naartoe verhuisd en ik heb hier nu nog een neef en een nicht wonen. Mijn nicht was lief genoeg om mij onderdak te bieden.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 122 reizen naar Australie

Naar Australië komen voor de immens prachtige natuur lijkt mij een gegeven en dat is dan ook bijna om elke hoek te vinden. Wat voor mij dan ook het meest interessante aan Australië is tot nu toe, zijn de mensen. Vriendelijkheid is iets wat Australiërs in erg hoge achting nemen. Het mooie hieraan vind ik dat de vriendelijkheid vaak ook echt gemeend is. Aan de ene kant doen de Australiërs iets wat mij in Amerika ook op viel, als zij 'hallo' zeggen wordt dat altijd gevolgd met 'hoe gaat het?' Je komt er snel achter dat dit gewoon een manier van hallo zeggen is. De echte vriendelijkheid komt naar voren als je boodschappen gaat doen, de weg kwijt bent of als domme buitenlander niet snapt hoe het betalingssysteem in de bus werkt. Dan zijn de glimlachen oprecht en wordt je vaak uit de brand geholpen.

Daarom was ik zo verbaasd toen ik de mening van de mensen in Perth over Rockingham hoorde. Rockingham zit vol bogans werd mij verteld en het gezicht dat erbij getrokken werd loog er niet om. Ik vond het een prima leuke plek, maar weet nog dat ik in mei dacht dat mijn mening nog wel eens zou kunnen veranderen. Nou, ik kan je vertellen dat is absoluut niet gebeurd! De mensen hier in Rockingham zijn zeker niet zo ruimdenkend en international georiënteerd als in Perth, maar goed dat viel ook te verwachten. De vriendelijkheid spat er nog steeds van af en het feit dat ik als toerist een tijdje daar gevestigd was, bracht een hoop leuke gesprekken met zich mee. Mensen werden er heel enthousiast van. En afgezien van de mensen is het ook een heerlijke plek. Het ligt aan het water. Ik heb het geluk dat mijn nicht er maar vijf minuten vandaan woont, maar dat neemt niet weg dat het heerlijk dichtbij is. Daarnaast kan je heerlijk genieten van de natuur op plekken zoals Point Peron, bij plassen en langs de foreshore.

Ik tel mij als gelukkig dat ik naast een geweldig leuke stage in Perth ook een ander Australië heb mogen leren kennen in Rockingham. Het is niet voor iedereen, maar ik ga vanaf aankomende maand verder door Australië reizen en ga met een vol hart hier weg.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors