Holidays Down Under

Holidays Down Under

door Chantal Tijbosch-Heffels

Het blijft een raar idee om kerst en oud en nieuw te vieren in de zomer. Ik was zo benieuwd voordat ik naar Australië vertrok, hoe zou het zijn? Nou hier komt ie:

Ik was in Melbourne. De winkelstraten waren net als bij ons helemaal versierd, alsof het winter was. De drukte was ook enorm. Kerstmuts op en shoppen maar, wat heel fijn is in Melbourne omdat je met de rode circle tram gratis kan reizen. Dan kun je ook meteen een hoop toeristische punten bezoeken. Mijn hostel lag ook op de route, dus de hoeveelheid kerstinkopen kostte me geen hernia.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Op eerste kerstdag was ik met een stel hostelgenoten in St. Kilda, want wat doe je met kerst in Australië? Inderdaad, foto's maken met een kerstmuts op en T-shirt aan op het strand. Helaas was het weer niet zo zomers, slechts 15 graden. Verder hebben we merkwaardig genoeg met eerste kerstdag niet veel gedaan. Een beetje uitgerust en 's avonds met een hoop mensen uit het hostel gegeten. Zonder familie blijkt de kerst toch anders dan thuis.

Op Boxing day, ofwel onze tweede kerstdag, ben ik net als vele anderen in Melbourne naar de Cricket Testmatch op the Melbourne Cricket Ground geweest. Een wedstrijd tussen Engeland en Australië die traditioneel op tweede kerstdag wordt gespeeld. Ik ging met Australische kleuren op mijn gezicht en een nieuw fout geknipt kapsel de bühne op.

Na een uur had ook ik de spelregels door en kon het zingen beginnen: 'Aussi Aussi Aussi, Oi Oi Oi'. Nou dat lukte nog best aardig. Men zou niet beter weten dan dat ik Australisch was. Na de toss vlogen de batsmen, runs en wickets ons om de oren. De wedstrijd duurde maar liefst van 11.00 tot 18.00 uur. Dat is toch weer eens wat anders dan een zondagse voetbalwedstrijd. Maar eerlijk is eerlijk, om 15.00 uur vielen we bijna in slaap en was het toch maar tijd om als nep Australiërs the cricket ground stilletjes te verlaten voordat we door de mand vielen.

Met oud en nieuw bleven we "thuis" in Melbourne. We hadden eerst een gratis barbie (barbecue) van het hostel en dat sla je als backpacker natuurlijk nooit af. En als Nederlander ook niet.

Vervolgens keken we naar het vuurwerk op Federation Square. Omdat ik lekker gek was met mijn nieuwe kapsel, dat ik destijds echt geweldig vond (naar later bleek ik alleen), had ik ook Happy New Year op mijn rug laten schrijven. Aach wel ja. Wel met merkstift natuurlijk, want dat blijft lekker lang zitten. In het totaal een week of twee.

Verder was er een skate event gaande met een dj. Wat me wel erg opviel was dat de mensen rustig toekeken, terwijl in Nederland iedereen lekker aan het dansen zou zijn. Inmiddels was het plein wel helemaal vol gelopen.

Er hing een hele aparte sfeer, heel anders dan bij oud en nieuw bij ons. In Nederland hoor je al weken van te voren vuurwerkklappen en worden brievenbussen beveiligd. In Australië is het vuurwerk gewoon geregeld door de gemeente. Dat scheelt een hoop overlast en uiteindelijk veel geld. Het vreemde is wel dat het vuurwerk er ineens is. Het werd afgeschoten vanaf twee hoge torenflats en dat is het teken dat het nieuwe jaar begonnen is. Wat me ook is bijgebleven is dat je vanuit het nieuwe jaar in Australië kan bellen met het oude jaar in Nederland. Back to the future, het kan dus echt!

De avond duurde nog lang voort in het Crown Casino, een aanrader om naar toe te gaan. Met kerst en oud en nieuw is het daar erg leuk. Er hangt een gezellige sfeer, er zijn leuke mensen en heel belangrijk er is lekker eten.

Op 1 januari was het natuurlijk ook in Australië tijd voor een Nieuwjaarsduik. Ondanks de toch wat frisse 15 graden was het heerlijk om even lekker het oude jaar van me af te plonsen.

Al met al was het heel anders dan ik had verwacht, maar wel een hele mooie ervaring. Ik wens dat al jullie Aussie dreams may come true in 2014. Als je er al geweest bent hoop ik dat je er nog lang over kan terugdromen met de kerstdagen.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors