Hitte, gevaarlijke dieren en meer praktische tips

Hitte, gevaarlijke dieren en meer praktische tips

Tijdens je reis door Australië loop je weinig risico voor je gezondheid. De hygiënenormen zijn hoog, vooral bij de bereiding van het voedsel. In het hele land is het leidingwater veilig, al zul je in de outback soms worden gewaarschuwd dat je beter het water eerst kunt koken. In Australië zijn er natuurlijk wel dingen die in je thuisland anders zijn, zoals de kracht van de zon en dieren met een iets andere gebruiksaanwijzing.

Overige gezondheidsrisico's vormen wagenziekte, SOA's en allergieën. Bedenk dat er in Australië andere planten en dieren voorkomen waar je allergisch voor kan zijn. Zeker voor mensen die hooikoorts of astma hebben is dit iets waar je rekening mee moet houden.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 126 reizen naar Australie

Australië is een land met een hoge medische standaard. Veel ziektes komen in Australië niet voor en de overheid doet haar uiterste best om dat zo te houden. In drogisterijen en apotheken kun je los verkrijgbare medicijnen op recept krijgen.

Als Nederlander heb je de mogelijkheid om gratis een MediCare Card aan te vragen, waarmee je recht hebt op gratis medische behandeling of een flinke korting op bijvoorbeeld een doktersconsult. Deze kun je in Australië aanvragen bij een van de MediCare kantoren in de grote steden. Deze krijg je dan binnen een paar weken opgestuurd naar je postadres. Zorg wel dat je je paspoort met visum bij je hebt en eventueel je eigen verzekeringspapieren. Zie Medibank.com.au.

Zonnebrand

Australië is een heerlijk land om je kleurtje bij te werken, maar let er wel op dat zonnebrand of een zonnesteek reële gezondheidsrisico's zijn. Dit heeft te maken met de zonkracht in Australië die door het gat in de ozonlaag veel sterker is. De zonkracht kan waarden van veertien of vijftien halen wat zeer hoog is; in Nederland beschouwen we zeven of acht al als zeer hoog. Door de vaak onbewolkte luchten en hoge temperaturen is het verstandig een goede zonnebrandcrème te gebruiken, minstens factor twintig, een petje of hoed en een zonnebril.

Inheemse dieren

Er lopen nogal wat vreemde dieren rond in Australië met ieder een eigen gebruiksaanwijzing. Anders dan in je thuisland kan een ontmoeting met een van deze beesten nare gevolgen hebben. Maar laat je daardoor absoluut niet afschrikken want Australiërs en ook toeristen kunnen hier prima mee leven. Alle gezondheidsinstellingen zijn hier zeer goed op ingespeeld.

Om beten of steken te voorkomen moet je kijken waar je loopt. In verband met slangen is het niet aan te raden om met blote voeten door (hoog) gras te lopen. Beter kun je ook niet 's nachts zonder licht je tent uitgaan. Mocht je een slang op je pad tegenkomen, blijf gewoon rustig want het beest zal banger voor jou zijn dan jij voor hem.

In het water leeft nogal wat gespuis dat je beter niet tegen kunt komen. Zo zijn er gevaarlijke dooskwallen, krokodillen en haaien. Maar hier is Australië ook prima op ingespeeld. Je wordt overal gewaarschuwd over plekken waar je niet kunt zwemmen.

Tegen de kwallen hangen netten in de zee. En Australië staat natuurlijk bekend om de stoere life guards die je vanaf het strand in de gaten houden. Op de meer gevaarlijke plekken staan borden met informatie en waarschuwingen voor de omgevingen. Sla je deze signalen niet in de wind, dan heb je het water niets te vrezen.

Reizen met contactlenzen

Het dragen van contactlenzen is onder een groot deel van de Nederlanders een dagelijkse gewoonte. Maar als je op reis gaat is het handig met een aantal dingen rekening te houden, zodat je bij thuiskomst niet wordt geconfronteerd met visuele ongemakken. Voornamelijk in landen met een warmer klimaat moet je voorzichtig omspringen met je lenzen. Houd rekening met de volgende punten:

- Lenzenvloeistof mag niet warmer dan 25 graden worden. Bewaar dit dus koel op reis!
- Je lenzenbakje mag slechts met de helft gevuld zijn met vloeistof. Vervang de lenzenvloeistof vaak, maar vul deze niet bij. Neem genoeg vloeistof mee, niet alle merken vloeistof zijn in het buitenland verkrijgbaar.
- Het lenzenbakje moet regelmatig schoongemaakt worden. Gebruik kokend water, want dat ontsmet goed. Of neem een aantal nieuw lenzenbakjes mee. Gebruik geen kraanwater om de lenzen en het lenzenbakje af te spoelen!
- Zorg dat je handen goed schoon zijn, vooral in de tropen. Droog je handen goed af na het wassen.
- Draag bij voorkeur daglenzen en geen maandlenzen. Vooral als je weet dat je je lenzen niet goed kunt verzorgen (bijvoorbeeld tijdens een meerdaagse tour) is het gebruik van daglenzen aan te bevelen.
- Als je toch voor maandlenzen kiest, vervang deze dan eerder en draag ze niet de volle maand.
- Wissel het dragen van lenzen af met een bril.
- Draag liever geen contactlenzen op het strand of in de woestijn. Een verdwaalde zandkorrel onder je lens kan heel veel pijn opleveren.
- Als je last krijgt van roodheid, irritatie of pijn in de ogen, verwijder je contactlenzen dan zo snel mogelijk. Neem contact op met een arts als dit blijft aanhouden.

Invalide bezoekers in Australië

In Australië is de toegankelijkheid voor invalide personen de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. De hotels, luchtvaartmaatschappijen, bezienswaardigheden en grote vervoersbedrijven zijn over het algemeen prima toegankelijk voor mensen met een handicap. Het is echter belangrijk om voor je bezoek contact op te nemen met jouw gewenste vervoersbedrijven en accommodatie om te controleren of zij aan jouw specifieke behoeften kunnen voldoen. Als je tijdig reserveert en vooraf aangeeft wat je nodig hebt, krijg je de best mogelijk hulp.

Een nuttige organisatie is de National Information Communication Awareness Network (NICAN) in Canberra. Hier kun je informatie krijgen over faciliteiten in alle delen van het land. Ook houden ze hier bij wat er verschijnt aan publicaties voor invalide reizigers in Australië. Meer informatie vind je op: Nican.com.au.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors