Zomer of winter in Australie?

Zomer of winter in Australie?

Handig wanneer je de winter in Nederland wilt ontvluchten; in Australië is het dan zomer! De jaargetijden in Australië zijn precies tegenovergesteld ten opzichte van het noordelijk halfrond. Van september tot en met november is het er lente, van december tot en met februari zomer, herfst van maart tot en met mei en juni tot en met augustus winter. Deze seizoensverdeling kan men eigenlijk alleen op zuidelijk Australië toepassen.

In het noorden - ten noorden van de steenbokskeerkring - beginnen de tropen en hier wordt het klimaat nauwelijks beïnvloed door de verschillende jaargetijden, maar door de moessonregens. In de regentijd - tussen november en april - is het beter het noorden te mijden aangezien er dan door zeer hoge temperaturen en regen een hoge luchtvochtigheid is en het er erg benauwd kan worden. Je kunt dit gebied beter tijdens de Australische herfst en winter bezoeken, aangezien er dan een zeer aangenaam weertype heerst: warme dagen met een helderblauwe lucht en veel zon en aangenaam koele nachten.

In het zuiden is de winter voor Australische begrippen koud en valt er in de bergen sneeuw. Nog kouder is het op Tasmanië. In het binnenland van Australië wordt het tijdens de winter 's nachts zeer koud, terwijl de dagen aangenaam warm en helder zijn. In de zomer daarentegen, worden de dagen uitzonderlijk heet!

Niet alleen de seizoenen verlopen tegengesteld ten opzichte van wat we in Europa gewend zijn, maar ook de stand van de zon is verschillend. In de middag staat de zon in het noorden; een feit dat je goed in de gaten moet houden wanneer je je moet oriënteren tijdens een reis door de outback!

Zowel aan de noordwest- als aan de noordoostkust van Australië komen in de zomer en het najaar tropische cyclonen voor ook wel de Willy Willies genoemd. Een van de ergste stormen in de geschiedenis vond plaats op 25 december 1974, toen een cycloon en overstromingen de stad Darwin vernielden en er 20.000 mensen dakloos werden.

Tip voor wanneer je een rondreis door Australië maakt en je zoveel mogelijk van mooi weer wilt profiteren: tijdens de zuidelijke winter kun je het beste vanuit het noorden naar het zuiden reizen. Op deze manier heb je het voordeel dat de temperaturen toenemen hoe meer je richting het zuiden reist. Tijdens de zuidelijke zomer kun je beter vanuit het zuiden in noordelijke richting reizen. Zo ontloop je de uiterst hoge temperaturen en regen in het noorden.

Een onbezorgde reis begint zo

Ga jij ook bijna op reis? Dan zijn je voorbereiding vast al in volle gang: routes uitzoeken, hotelletjes spotten en bezienswaardigheden uitzoeken. Waar je ook naartoe gaat, je vakantie begint al met een hoop voorpret. En als je dan toch bezig bent met plannen, zoek dan ook gelijk je praktische zaken als visum, verzekeringen en tips over veiligheid uit. Hoe je dat doet? Met de reisadviezen op het gebied van veiligheid van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Of op MyTravelPlanner, waar je alle praktische informatie vindt in een handige to-do-lijst. Zo hoef je tijdens je reis écht alleen nog maar te genieten!

Like deze pagina

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors