Praktische tips Australie

Praktische tips Australie

Openingstijden winkels

Openingsuren van winkels kunnen van staat tot staat verschillen maar over het algemeen gelden deze openingstijden:

Winkels
maandag - vrijdag: Klik en sleep om te verplaatsen09.00 - 17.30
zaterdag: Klik en sleep om te verplaatsen09.00 - 17.00
Banken
maandag - donderdag: 09.30 - 16.00
vrijdag: 09.30 - 17.00
Postkantoren
maandag - vrijdag: Klik en sleep om te verplaatsen09.00 - 17.00
Grotere supermarkten
Meestal zeven dagen per week open van 07.30 uur tot middernacht. Ook zijn er in Australië veel kleine winkeltjes die 24 uur per dag en zeven dagen per week geopend zijn, zoals de 7-Eleven.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Electriciteit

De stroomspanning in Australië is 220-240 V, vijftig Hz wisselstroom. De stekkers hebben twee of drie poten, dus je hebt een adapter nodig, die je overal in Australië kunt krijgen. Apparaten van 110 V hebben veelal een 110/240 V schakelaar. Zo niet, dan moet je een transformator gebruiken. De meeste grote hotels hebben universele aansluitingen voor 240 V en 110 V scheerapparaten.

Drankwetten

De voorschriften in Australië met betrekking tot de consumptie en verkoop van alcoholische dranken verschillen van staat tot staat. De minimumleeftijd voor het kopen en consumeren van alcohol is achttien jaar. Jonge reizigers wordt soms om bewijs van hun leeftijd gevraagd voor ze worden toegelaten in cafés of als ze alcohol willen kopen. Er is een maximale promillage alcohol tijdens het rijden toegestaan van 0,05%.

Nationale Feestdagen

De nationale feestdagen van Australië op een rijtje:

- Nieuwjaarsdag een januari
- Australia Day 26 januari
- Goede Vrijdag
- Pasen
- Anzac Day 25 april
- Queen's Birthday 2e maandag van juni
- Kerstmis 25 december
- Boxing Day 26 december

De scholen hebben vakantie van medio december tot eind januari, twee weken na pasen, twee weken in juni en juli en twee weken in september en oktober.

Roken

Roken is in Australië verboden in regeringsgebouwen, openbare ruimten als theaters, bioscopen, musea en restaurants, in het openbaar vervoer waaronder binnenlandse vluchten, touringcars, taxi's en in alle Australische luchthavens.

Tijdzones

Australië heeft drie tijdzones:
- Eastern Standard Time (EST) in New South Wales, Australian Capital Territory, Victoria, Tasmanië en Queensland: + tien uur (negen uur verschil met Nederland).
- Central Standard Time (CST) in South Australia en Northern Territory: + 9.5 uur (acht en een half uur verschil met Nederland).
- Western Standart Time (WST) in West Australia: + acht uur (zeven uur verschil met Nederland).

Kijk voor meer informatie bij de tijd in Australië.

Fooien

Het geven van fooien is in Australië geen gewoonte en in restaurants en hotels wordt geen bedieningsgeld berekend. Kruiers, taxichauffers en kappers verwachten evenmin fooi, hoewel ze je dit natuurlijk niet zullen weigeren. In de betere restaurants is het de gewoonte obers tot tien procent van hettotaalbedrag aan fooi te geven voor een goede service. Het geven van fooi is echter altijd je eigen beslissing.

Maten en gewichten

In Australië worden metrische maten en gewichten gebruikt. Snelheid en afstand worden gemeten in kilometers, goederen in kilo's en liters en de temperatuur in graden Celsius.

Alarmnummers

- Politie, brandweer en ambulance
Telefoonnummer.: 000 vanuit het hele land; dit alarmnummer is dag en nacht bereikbaar en bellen kost niets.
- Country Fire Authority
Telefoonnummer.: 131599
- Lifeline (crisisopvang)
Telefoonnummer.: 131114
- Poisons Information Centre (bij vergiftiging)
Telefoonnummer.: 131126

Reizen met kinderen

Australië is met zijn prachtige stranden, rijke flora en fauna, de ruimte en de vele buitenactiviteiten een ideale bestemming voor mensen met kinderen. In de meeste hotels zijn kinderen van harte welkom en bijna overal zijn alle nodige faciliteiten aanwezig zoals kinderbedjes- en stoelen. Soms is er zelfs een oppasdienst aanwezig.

Ook in de meeste restaurants zijn kinderen welkom en wordt er vaak een speciaal kindermenu aangeboden, hoewel je bij duurdere gelegenheden beter wel even van tevoren kunt bellen.

Grote warenhuizen en bezienswaardigheden beschikken meestal over een ruimte waar baby's gevoed en verschoond kunnen worden. Ouders met kleine kinderen kunnen gebruik maken van kortingen op vliegtickets, trein-, bus- en bootkaartjes.

In de auto zijn kinderen jonger dan vier jaar verplicht in een autostoeltje te zitten. Omdat de meeste auto's niet standaard over zo'n stoeltje beschikken, moet je er van tevoren eentje regelen. Hire for babe verhuurt autostoeltjes, kinderwagens en buggy's en levert die op verzoek af bij het vliegveld of je hotel. Autoverhuurbedrijven in de grote steden zijn tegen extra betaling bereid te zorgen voor een extra kinderzitje in de auto.

Studentenvoordeel

Wanneer je een International Student Identity Card (ISIC) koopt, kun je aanzienlijke kortingen op internationale vluchten en binnenlandse vluchten in Australië krijgen. Ook kun je hiermee voor minder geld met de bus en gereduceerde prijzen op kaartjes krijgen bij bioscopen, galeries, musea en andere toeristische attracties.

Je kunt een ISIC kaart krijgen wanneer je een voltijdstudent bent. Het is aan te vragen bij bureau buitenland van jouw opleiding en bij sommige reisorganisaties. In Australië kun je deze kaart alleen krijgen wanneer je staat ingeschreven bij een Australische universiteit.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors