Geldzaken Australie

Geldzaken Australie

Banken in Australië

In Australië betaal je met de Australische dollar. In alle grote steden zijn er verschillende nationale en internationale banken te vinden waar je geld kunt wisselen, travellercheques kunt verzilveren en waar je kunt pinnen.

In de winkelcentra van buitenwijken en plattelandsgemeenten staat meestal tenminste één filiaal van een grote Australische bank, zoals de Commonwealth Bank of de National Australia Bank. Wanneer je naar meer afgelegen gebieden reist zoals de outback, is het verstandig van tevoren te informeren naar de faciliteiten. Of je pint wat extra bij een geldautomaat (ATM) in de stad.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 123 reizen naar Australie

Betalen

De Australische dollar is een decimale munteenheid (actuele wisselkoers). Dat wil zeggen dat er bankbiljetten zijn van A$ honderd, vijftig, twintig, tien en vijf. Er zijn munten van vijf, tien, twintig, en vijftig dollarcent, en van A$ een en twee. Prijzen worden aangegeven in centen en afgerond naar de dichtstbijzijnde vijf dollarcent.

De banken zijn in Australië over het algemeen van maandag tot en met donderdag geopend van 9.30 tot 16.00 en vrijdag van 9.30 tot 17.00. Je kunt bijna bij elke bank pinnen met je pas van je thuisland. Let er wel op dat het Cirrus symbool bij de pinautomaat staat vermeld.

Travellercheques in Australische dollars afgegeven door grote namen als Thomas Cook en American Express worden in grote winkels wel geaccepteerd (met paspoort) maar in kleinere vaak niet. Cheques in andere valuta kun je wisselen bij grotere banken, wisselkantoren en sommige hotels in grotere steden. Deze cheques kun je het beste verzilveren bij een bank omdat je daar minder betaalt dan ergens anders.

De grote bekende creditcards, zoals American Express, Bankcard, Diner's Club, MasterCard, Visa, JCB worden bijna overal geaccepteerd. Creditcards zijn handig om telefonisch of per e-mail overnachtingen of kaartjes te reserveren of wanneer je onverwacht naar huis moet. Neem voor de zekerheid wel contact geld mee wanneer je naar de outback gaat waar kleinere winkels of cafés creditcards niet accepteren.

Australische bankrekening

Als je langere tijd in Australië verblijft, is een eigen bankrekening erg handig. Zeker als je daar ook gaat werken, dan kan je loon gemakkelijk op je rekening worden gestort. Wanneer je bij je Australische bank een rekening opent, neem altijd je paspoort mee en een bewijs van je verblijfplaats. Een bonnetje van je hostel is al genoeg. Zeg dat je minstens drie maanden in Australië verblijft want anders zul je geen rekening kunnen openen. Met een Australische rekening kun je pinnen in winkels en hoef je niet constant hele bedragen contact geld mee te nemen.

Belastingen

Australië heft een belasting (GST) van tien procent op goederen en diensten. Internationale en binnenlandse vluchten die in het buitenland door niet-ingezetenen zijn gekocht zijn echter GST vrij. Onder het Tourist Refund Scheme (TRS) kunnen toeristen bij vertrek terugbetaling van GST en WET (Wine Equaliastion Tax) vragen voor goederen die ze in Australië hebben gekocht en die ze mee willen nemen naar huis.

Tourist Refund Scheme Australië

Wanneer je uit het land vertrekt, kun je terugbetaling vragen van de GST (BTW) en de WET (Wine Equalisation Tax) die je betaalt hebt voor goederen. Om in Australië je belasting terug te krijgen, moet je binnen dertig dagen voor vertrek A$ 300 of meer in een winkel hebben uitgegeven. Daarnaast moet je beschikken over een rekening van A$ 300 waarop het bedrag aan betaalde belasting vermeld is en moet je de goederen met je meenemen bij vertrek uit Australië.

De Australische douane kan je vragen alle goederen te tonen, daarom moet je ze of aan hebben of bij je dragen in je handbagage. De Tourist Refund Scheme vind je in de vertrekhal van internationale terminals voorbij de paspoortcontrole. Je moet je paspoort, internationale instapkaart, belastingfactuur van de winkelier en de goederen laten zien. Wees erop voorbereid dat er andere voorwaarden kunnen gelden. Kijk voor meer informatie op: Customs.gov.au.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors