Taal Australië

Taal Australië

Tijdens je rondreis door Australië merk je dat de taal een uniek en herkenbaar accent en vocabulaire heeft. Het Australisch-Engels wordt ook wel Strine genoemd en is een soort volkstaal. Waarschijnlijk is deze taal in Australië ontstaan doordat de eerste Ierse gevangene zich wilden afzetten tegen het koloniale Engeland en de Engelse taal.

Om je goed voor te bereiden op je vakantie naar Australië is het handig om te weten wat de gesproken taal in Australië is, hoe deze taal zich kenmerkt, en om zelf een woordje Australisch-Engels te spreken.  

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Wat is de gesproken taal in Australië?

Australië heeft geen officiële taal, maar het grootste deel van de bevolking spreekt Australisch-Engels. De Europese nederzetting roeide bijna alle inheemse talen in Australië uit. Enkele inheemse talen overleefden de strijd. Deze worden nog veel gesproken en onderwezen op scholen. 

Hoe wordt de taal van Australië gekenmerkt?

De Australische volkstaal, Strine, bestaat voornamelijk uit Engelse woorden en woorden uit inheemse talen. Strine varieert van staat tot staat en wordt geschreven zoals het wordt uitgesproken. Kenmerkend voor Strine zijn afkortingen, achtervoegsels, woordaanpassingen en gekke uitdrukkingen. 

Veel Engelse woorden hebben in het Strine een andere betekenis dan in het Engels dat bijvoorbeeld in Groot-Brittannië of Noord-Amerika wordt gesproken. Zo gebruiken Australiërs het woord ‘crook’ voor het Engelse woord ‘ill’ en ‘game’ voor het Engelse woord ‘brave’. De taal in Australië is daarom niet alleen verwarrend voor mensen die Engels als vreemde taal hebben geleerd, maar ook voor Engelstaligen uit andere delen van de wereld.

Woordenlijstje Australisch-Engels

Om je goed voor te bereiden op je rondreis door Australië, hebben wij een woordenlijstje van de taal in Australië opgesteld: 

G’day – hello (hallo)
How ya going – how are you? (hoe gaat het?)
Mate – friend (vriend)
Hooroo – goodbye (tot ziens)
Good on ya! – well done! (goed gedaan!)
Aussie – Australian (Australiër)
Barbie – barbecue (barbecue)
Tinny – can of beer (blikje bier)
Truckie – truck driver (vrachtwagenchauffeur)
Chrissy – Christmas (kerst)
Brekky – breakfast (ontbijt)
Sunnies – sunglasses (zonnebril)

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors