Zongevaar Australie

Zongevaar Australie

Heerlijk temperaturen hebben ze vaak in Australië, maar vergis je niet met zonnen. Waar wij in Nederland een zonkracht van zeven tot acht al hoog vinden, stijgt die in Australië vaak tot veertien of vijftien. Door het hoge UV-gehalte is het aantal gevallen van mensen met melanomen (huidkanker in de pigmentcellen) ernstig toegenomen in Australië. Dit blijkt uit de laatste nieuwe cijfers van het Australian Institute of Health and Wellare in Canberra.

In Australië worden vaak de hoogste percentages UV-stralingen ter wereld gemeten, vooral in de maanden december en januari. Dit komt door het gat in de ozonlaag bij Antarctica. De landen op het zuidelijk halfrond hebben hier meer last van dan die in het noordelijk. Het gevolg is dat Australië ook het hoogste percentage inwoners met huidkanker heeft ter wereld.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 123 reizen naar Australie

Lichte huid

Hierbij moet wel gezegd worden dat de Aussies een redelijk lichte huid hebben en veel buiten leven. Daarnaast gaan ze ook vaak onder de zonnebank, soms uit ijdelheid of omdat ze hopen zo minder gevaar te lopen buiten in de zon. Het is natuurlijk al lang bewezen dat ook de zonnebank niet al te veilig is.

Veel mensen hebben de kanker ook al ontwikkeld in hun jeugd omdat ze toen nog veel buiten waren en minder wisten over de gevolgen. Een grote risicogroep zijn ook de mensen in de landelijke gebieden, die minder vaak naar de dokter gaan.

Tips

Toch, met de nodige voorzorgsmaatregelen kun je gemakkelijk naar buiten en genieten van de zon. Zo is een goede zonnebrandcrème natuurlijk onmisbaar. Factor dertig is gangbaar. Neem altijd een hoed en pet mee en check 's morgens in de krant of op internet even de weerberichten. Hier staan ook altijd een UV-index bij. Als die meer dan drie aangeeft, stop de zonnebrandcrème dan maar in de tas en ook een voor het gezicht, de nek en oren. Neem ook kleding mee dat de schouders en armen bedekt.

Zoek wat vaker de schaduw op. De zon is het schadelijkst tussen tien uur 's morgens en drie uur 's middags. Je kunt hier rekening mee houden bij het plannen van je activiteiten. Overigens is het een aanrader je zonnebrand in Australië zelf te kopen. Die is hier heel wat goedkoper en zo bespaar je weer wat ruimte in de koffer.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors