Fietsen Australië

Fietsen Australië

De good old fiets zal wellicht niet eerste vervoersmiddel zijn wanneer je aan je reis door Australië denkt. Maar dit land is wel degelijk een goed fietsland! Er liggen duizenden kilometers aan eindeloze, vrijwel verlaten wegen waarvan de meeste ook nog eens vlak zijn.

Of wat dacht je van een fietstocht door de stad? Er komen steeds meer fietspaden in de grote steden, kun je overal fietsen huren en er worden leuke tours georganiseerd.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Rondje Australië

Australië kent talloze opties voor een lekker stukje trappen. Je kunt voor een dag gaan, een weekend of een wekenlange tour. Of als je een echte fietsfanaat bent, kun je ook een rondje Australië doen. Bovendien is fietsen een geweldige manier om door Australië te reizen. Je ervaart de overweldigende natuur op een intense manier.

Hoewel Australië populair is onder fietsers, zul je wat beter moeten opletten dan bijvoorbeeld in Nederland. Niet overal liggen fietspaden en het overige verkeer is wat minder gewend aan fietsers.

Kijk bijvoorbeeld uit voor de beroemde Australische roadtrains. Deze ellenlange vrachtwagens zorgen voor behoorlijk wat luchtdruk. Je kunt maar beter een beetje aan de kant gaan als er eentje nadert.

Fietstours

De meeste steden hebben fietspaden, vooral Canberra, Perth en Adelaide zijn goede fietssteden. Daarbuiten heb je diverse mogelijkheden voor prachtige tochten. Je kunt wijntours maken in South Australia, langs rivieren rijden zoals de Murray en de Murrumbidgee River, een maand door het indrukwekkende Tasmanië fietsen, de Great Ocean Road of de uitgestrekte Outback op je tweewieler verkennen.

Je kunt je eigen plan trekken en zelf je route bepalen. Heb je thuis een goede fiets en wil je die graag meenemen naar Australië? Dat kan. Vraag vooraf wel even aan de luchtvaartmaatschappij of hij mee kan. In alle staten zijn er plekken waar je fietsen kunt huren, kaarten kunt kopen en je wordt voorzien van massa's tips van de locals. Een kaart met een schaal van 1:1.000.000 is het handigste.

Verschillende touroperators organiseren tochten waaraan iedereen kan deelnemen en accommodatie en maaltijden zijn inbegrepen. Je kunt mee met groepstours of een self-guided tour.

Accommodatie

Bijna overal in Australië kun je onderweg terecht in een hostel, hotel of op een camping. Vooral in het oosten. Daar mochten vroeger de afstanden tussen de steden en dorpjes niet langer zijn dan een dag paardrijden. Vandaar dat je vooral in dit gedeelte van het land prima van plaats naar plaats kunt trekken, met de zekerheid dat je 's avonds een warm bed hebt. Dit komt aardig overeen met de gemiddeld negentig kilometer die men per dag op de fiets aflegt.

Maar in de meer afgelegen gebieden zul je niet om de negentig kilometer een plaatsje aantreffen. Daar kun je dan avontuurlijker de nacht doorbrengen door te gaan wildkamperen.

Wat moet je meenemen

Neem altijd voldoende water mee! Vooral als je door de Outback gaat fietsen zul je liters en liters vocht nodig hebben. Op de kaart staan verschillende drinkplekken aangegeven zoals watertanks en beekjes, maar deze kunnen uitgedroogd zijn. Extra flessen mee is dus noodzakelijk. De brandende zon is beter te verdragen wanneer je veel drinkt, een hoedje draagt en zonnebrand smeert met tenminste factor dertig.

Verder zul je een fietsreparatieset mee moeten nemen. Je weet nooit waar je strandt en of daar wel bandenplaksel, ventieldopjes en binnenbanden te krijgen zijn. Laat bovendien de locals weten welke kant je opgaat. In geval van nood weten ze waar je ongeveer bent. Je mobiele telefoon heeft niet overal bereik.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors