Met de auto in Australie

Met de auto in Australie

Om Australië helemaal op jouw manier te bekijken, is een auto wel het meest ultieme vervoermiddel. Je kunt het land tot in de verste uithoeken bezoeken, stoppen wanneer jij dat wilt en een grotere auto of camper biedt je zelfs eenslaapplaats! Kortom met de auto door Australië beleef je een enorme vrijheid.

Er zijn verschillende manieren om aan een auto te komen: je kunt er een kopen of huren. Let er wel op dat het rijden door Australië anders is dan je bent gewend. Zo zijn de afstanden veel langer, zijn er minder benzinestations, zijn niet alle wegen toegankelijk voor normale auto's en wordt er links gereden.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 129 reizen naar Australie

Auto kopen in Australie

Een auto kopen in Australië is over het algemeen niet zo heel moeilijk. Grote kans dat je een prima auto op de kop tikt waarmee je maanden door het land kunt zwerven. Maar let goed op wat je koopt, want ook in Australië kunnen ze je een auto kopen die niet helemaal is zoals hij lijkt. Sommige auto's zijn slecht onderhouden. Laat je auto daarom altijd technisch testen en let er op dat deze geregistreerd is.

VoorbeeldKlik en sleep om te verplaatsenEr zijn verschillende car markets die je vooral zult vinden op plekken waar veel toeristen komen, zoals in Sydney en Cairns. Veel backpackers komen daar om hun auto na hun reis in te leveren. Ze willen vaak vlak voor hun vertrek van de auto af. Hierdoor kun je snel en goedkoop een auto op de kop tikken.

In Australië bestaat ook de Travellers Auto Barn, waar je een auto koopt en meteen een gegarandeerde prijs afspreekt. Als je weinig tijd hebt om te zoeken naar een auto, is dit zeker een goede optie. Vestigingen vind je in grotere steden als Sydney, Melbourne, Perth, Cairns enDarwin.

Een andere optie voor het kopen van een auto is het afspeuren van verschillende, vooral lokale kranten. Zo heb je de Trading Post; dit is een blad dat door heel Australië verschijnt in lokale uitgaven waar honderden auto's in staan.

Auto huren

Bijna overal in Australië kun je wel een auto huren. Grote wereldbekende verhuurbedrijven hebben vestigingen door het hele land. Vooral in de grote steden op vliegvelden en op stations heb je keuze uit verschillende bedrijven. Om een auto te kunnen huren moet je tenminste 21 jaar oud zijn en je rijbewijs meebrengen.

Tarieven lopen uiteen van A$ 55 per dag voor een kleine auto tot A$ 120 voor een 4WD. De prijzen dalen wanneer je voor meerdere dagen een auto huurt. Let er wel op dat in de meer afgelegen gebieden waar de vraag groter naar huurauto's groter is, de prijzen ook hoger liggen. Veel verhuurbedrijven hebben het liefst dat je met creditcard betaalt, dus neem deze mee.

Verkeersregels in Australie

De verkeersregels van Australië kennen een paar verrassingen. De belangrijkste is wel dat er aan de linkerkant van de weg wordt gereden. Verder heeft rechts altijd voorrang tenzij dit anders is aangegeven. Ook moet je altijd voorrang geven aan ambulance, brandweer- en politieauto's. De maximumsnelheid op de snelwegen - de freeways - is 110 km/u, op de hoofdwegen - country roads - is deze 100 km/u en binnen de bebouwde kom mag je maximaal 60 km/u.

De Northern Territory had lange tijd geen snelheidslimiet buiten de bebouwde kom. Maar sinds 2007 geldt er een nationale wet voor alle snelwegen van Australië en mag je ook hier niet harder dan 130 km/u. Je kon er al een fikse boete verwachten voor te hard rijden wanneer het niet verantwoord was, zoals 160 km/h rijden bij schemering, nacht of mist. De politie gebruikt radar gun snelheidscamera's. Let dus op!

Alle nieuwe voertuigen in Australië hebben veiligheidsgordels voor en achter in de auto. Wanneer ze erin zitten wordt je geacht ze te gebruiken. Je kunt een boete krijgen wanneer je dit niet doet. Kleine kinderen moeten in een veilig kinderstoeltje zitten, wat ook een veiligheidskeurmerk heeft. Wanneer je met drank op achter het stuur zit, heb je ook een groot probleem in Australië.

Er worden veel pogingen gedaan om het aantal mensen met drank op achter het stuur terug te dringen. Zo worden er steeds vaker en op verschillende plekken alcoholcontroles gehouden, vooral binnen de bebouwde kom kun je ze verwachten. Als je met een bloedalcoholpercentage met meer dan 0.05% wordt gepakt kun je een hoge boete, en zelfs het verlies van je rijbewijs verwachten. Om goed op de hoogte te zijn van de verkeersregels kun je bij ieder politiebureau een kopie krijgen van de regels die gelden in die staat.

Wegen in Australie

Het wegennet van Australië is gezien de enorme afstanden heel behoorlijk. Op de belangrijke routes liggen stukken meerbaansweg en op de meeste andere routes liggen tweebaanswegen die meestal goed zijn geasfalteerd en gemarkeerd. Onverharde wegen - de zogenaamde dirt roads - kom je veel in de outback tegen maar zijn lang niet altijd de enige weg naar je bestemming. Alleen wanneer je echt van de route afwijkt, loop je de kans dat je over zand en modder verder moet.

Vooral tijdens de Wet Season - tussen november en mei - kunnen onverharde wegen volstromen met modder en water en zelfs worden afgesloten. De wegsignalering langs de grote routes is meestal erg adequaat, maar toch heb je een goed wegenboek nodig wanneer je alles in detail wil verkennen.

Benzine

Op alle veelgebruikte routes zijn benzinestations. Maar in de outback moet je er op voorbereid zijn dat het lang kan duren voordat je er weer eentje tegenkomt. Houd er ook rekening mee dat wanneer je van de stad vandaan reist, de prijzen meestal een stuk omhoog gaan. Zorg ervoor dat je als je een grotere plaats tegenkomt, je daar ook even bijtankt ook al is je tank nog niet helemaal leeg. Benzine wordt per liter verkocht en er is zowel loodvrije, loodhoudende en diesel te krijgen. Bij de meeste benzinestations moet je zelf tanken en kun je met een creditcard of elektronisch betalen.

Gevaren op de weg

Overstekend wild! Een van de bekendste symbolen van Australie is wel het geelzwarte verkeersbord met een kangoeroe erop. Deze borden zijn er niet voor niets, want kangoeroes hebben vaak de neiging zonder op of om te kijken de weg over springen. Vooral tijdens het invallen van de duisternis gaan ze op zoek naar eten en zijn ze voor de bestuurders niet goed te zien. Niet alleen een kangoeroe kan voor je wielen komen. Vandaar dat er verschillende geelzwarte borden met allemaal andere dieren te zien zijn.

Een ander typisch verschijnsel dat je op de Australische wegen tegen kunt komen, zijn de road trains. Dit zijn trucks met niet één aanhanger, maar soms wel zoveel dat een voertuig wel vijftig meter lang kan zijn! Inhalen is dan ook alleen mogelijk wanneer je minstens een kilometer in het vooruitzicht hebt, zonder andere voertuigen voor je op de weg. Je kunt het beste ver van de weg wachten tot het opwaaiende stof is gaan liggen.

Rijden in de Outback

Klik hier voor meer info.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner