Bendigo

Bendigo

door Getaway Travel

Het goudmijnstadje Bendigo wordt gekenmerkt door een rijke historie. In 1851 werd hier voor het eerst goud gevonden.

Geruchten en legendes

Volgens geruchten was Bendigo rond 1880 de rijkste stad op aarde door de aanwezigheid van grote hoeveelheden goud. Dit heeft een hoop Victoriaans erfgoed opgeleverd, wat dit stadje een charmant Frans koloniaal tintje geeft.

ZELF NAAR Bendigo?

Bekijk alle 1 reizen naar Bendigo

Lang nadat andere goudmijnen in Australië waren uitgeput, bleven de mijnen van Bendigo open en ging het gold diggen door. Na een paar jaar moest er dieper gegraven worden om nog goud te kunnen vinden. Zo werden de mijnen van Bendigo de diepste ter wereld! De legende dat je ondergronds van de ene kant van de stad naar de andere kant zou kunnen lopen was geboren.

Dai Gum San

De goudkoorts zorgde voor een grote toestroom van Chinese mijnwerkers naar Dai Gum San, de grote gouden berg. Hier zijn nog steeds bewijzen van te zien in het stadje. Er staat bijvoorbeeld een Chinese tempel, een zogenaamd Chinese Joss House. Deze tempel is overigens nog steeds in gebruik.

Victoriaanse architectuur

Ten tijde van de 'gouden jaren' is er veel geld gepompt in Bendigo. Dit zie je terug in de prachtige Victoriaanse architectuur die zeker het bezichtigen waard is.

Het Rosalind Park vind je in hartje centrum. Hier omheen zijn veel gebouwen te bewonderen die gebouwd zijn met het geld van de goldrush, zoals de Sacred Heart Cathedral. De mooiste gebouwen staan aan Pall Mall. Deze straat begint bij de enorme Alexandra Fountain. Loop hier vandaan langs de rechtbank, het bezoekerscentrum en het Shamrok Hotel. Je waant je in een welvarende wereldstad van honderd jaar geleden.

Tour in de goudmijn

De Central Deborah Gold Mine is geopend in 1940 en staat in verbinding met twee veel oudere mijnen. Er is hier duizend kilogram goud vandaan gehaald, ter waarde van zeventien miljoen Australische dollar. Je kunt hier een informatieve of avontuurlijke tour volgen. Bij de laatste word je uitgerust met een helm, laarzen en lamp en mag je zelf met de mijnboor aan de gang. Wie weet ben jij de gelukkige die hier het laatste overgebleven stukje goud vindt...

Liever bovengronds door Bendigo? Neem dan een tram. Langs de bezienswaardigheden van de stad rijdt een talking tram. Tijdens het ritje hoor je alles wat je moet weten over de bijzondere plekken waar je langs tuft. Ook als je honger hebt pak je in Bendigo de tram. In de café-tram kan je lunchen en dineren als je vooraf even reserveert.

Musea

Voor een cultureel dagje heeft Bendigo ook genoeg te bieden. De Bendigo Art Gallery bijvoorbeeld, één van de grootste en oudste musea van de staat Victoria met een grote collectie Australische en Europese kunst.

Of bezoek de Golden Dragon Museum & Gardens waar de geschiedenis en hedendaagse ontwikkelingen van de Chinese gemeenschap wordt weergegeven. Dit museum heeft zes enorm lange Chinese draken in haar bezit die nog steeds gebruikt worden tijdens officiële parades.

Bendigo is prima te bereiken vanaf Melbourne met de trein. Het stadje is een goede uitvalsbasis om één van de nationale parken, zoals het Greater Bendigo National Park en het Terrick National Park, in de omgeving te bezoeken.

Reizen Bendigo

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors