Accommodaties Australie

Accommodaties Australie

Op zoek naar een leuke plek om te overnachten in Australië? No worries. Dankzij de gigantische afmetingen van het land, de diversiteit van het landschap én de opkomst van de toeristenindustrie heb je een geweldig grote keus aan accommodatie.

Wanneer je veel geld hebt en voor overweldigende luxe gaat, hoef je in Australië niet lang te zoeken. Je hebt hotels van wereldklasse, bijvoorbeeld Park Hyatt Sydney en tropical island resorts zoals Hamilton Island in het Great Barrier Reef. Voor een plattelandssfeer logeer je op cattle farms of homesteads in de outback. Je kunt ook overnachten en ontbijten in oude historische gebouwen, bijvoorbeeld op Tasmanië. Veel reizigers kiezen voor goedkopere opties als een motel of een hostel.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 123 reizen naar Australie

Hotels & Motels

De goedkopere hotels in Australië zijn vaak erg basic: geen televisie, gedeelde badkamer en simpel meubilair. Deze slaapplaatsen zijn vaak te vinden bij de pubs en bars in het centrum van steden of kleinere plaatsjes. Een gemiddelde prijs voor een tweepersoonskamer is A$ 45 - 65. Een nachtje in het hotel van een pub of bar is de manier om Aussies te ontmoeten en lokale gebruiken te leren kennen.

In Australië komen alle internationaal bekende hotelketens voor. Hyatt, Hilton en Sheraton, je hebt het allemaal, vooral in de grotere steden. Prijzen voor deze kamers variëren sterk, afhankelijk van de faciliteiten. Voor een tweepersoonskamer van een gemiddeld 3-sterren hotel betaal je ongeveer A$ 125.

Motels hebben over het algemeen comfortabele en goedkope slaapplaatsen. Je vindt ze vaak aan de rand van steden en dorpen. Ze zijn daarom een goeie optie wanneer je een eigen auto hebt. Voor een gemiddelde tweepersoonskamer betaal je ongeveer A$ 50. Dan heb je een eigen tv en badkamer. Je moet meestal wel je eigen ontbijt regelen.

Hostels

Veel (rondreizende) toeristen in Australië overnachten in een hostel / jeugdherberg. En dat is absoluut geen slechte keus! Het aanbod is dankzij de grote hoeveelheid backpackers gigantisch! Je kunt slapen in een dorm samen met twaalf andere feestende en drinkende party-animals. Of je kan kiezen voor een tweepersoonskamer in een klein rustig gelegen hostel. Er is voor ieder wat wils en vooral in populaire plaatsen heb je veel keuze uit verschillende hostels en soorten kamers. Denk niet dat hostels alleen worden bezet door jonge backpackers; ook ouderen kunnen prima terecht in de rustigere hostels.

De hostels in Australië zijn over het algemeen schoon, comfortabel en niet duur. Ze hebben vaak prima faciliteiten. Meestal is er linnengoed aanwezig en is een slaapzak niet nodig. Douches moet je delen met andere reizigers maar deze zijn over het algemeen schoon. Vrijwel alle hostels hebben wasmachines en een gemeenschappelijke keuken, waar je kunt koken en eten in de koelkasten kunt bewaren. Ook is er een ruimte waar je kunt eten. En vaak ook een ruimte die nog het meest weg heeft van een huiskamer met televisie, waar je makkelijk contact maakt met andere reizigers.

Prijzen variëren van A$ 12 voor een bed in een dorm tot A$ 30 pp voor een tweepersoonskamer. Prijzen kunnen tijdens het hoogseizoen, rond Kerst en Oud & Nieuw en Pasen hoger uitvallen. In die periodes is het verstandig om van tevoren te boeken. De rest van het jaar is het over het algemeen niet moeilijk zoeken naar een bed.

Handig om te weten is dat er in hostels vaak wordt geadverteerd met baantjes voor backpackers. Dus wil je wat bijverdienen, check de prikborden in de gemeenschappelijke ruimtes. Daar vind je ook advertenties van backpackers die van hun auto af willen of die lifters zoeken om de benzinekosten te delen. Let wel op dat de backpackersscene voortdurend verandert en het daarom handig is andere reizigers naar hun ervaringen over bepaalde hostels te vragen.

Appartementen

Als je van plan bent ergens langer te blijven, is het huren van een appartement een prima optie. Vooral wanneer je samen met anderen wilt wonen, is een appartement niet duur. Je kan zelfs goedkoper uit zijn, dan wanneer je in een hostel slaapt. Terwijl je wel over een eigen badkamer, keuken, wasmachine en televisie beschikt. Zoek je een appartement? Hou de lokale kranten, internet en prikborden in cafés en hostels in de gaten.

Farmstays

Wanneer je wilt weten hoe het eraan toe gaat op het platteland van Australië, dan moet je beslist een of meerdere nachten doorbrengen op een Aussie farmstay. In een cattle station of homestead slaap je niet alleen op een echte Australische boerderij, maar kun je ook meedraaien met het boerenleven. Je leert er bijvoorbeeld koeien drijven, schapen scheren en boemerang gooien. Er zijn verschillende farmstays waar je in ruil voor een dagje hard werken gratis kan eten en slapen. Dit is een leuke manier om zowel Australiërs te leren kennen als andere reizigers.

Resorts

Wanneer je voor echte luxe gaat, bieden de resorts op de eilanden van Australië jou de ultieme accommodatie. Wuivende palmen, cocktails en een wit strand op loopafstand van je bed. Je moet wel een flink wat geldzak hebben maar dan heb je ook wat. Exclusieve kamers, heerlijk eten en drinken, sportcomplexen, restaurants en bars, beautysalons en nog veel meer en dit alles gesitueerd in een bounty-eiland omgeving. Met name op de eilanden op het Great Barrier Reef vind je de meest luxueuze resorts. Bekend is Hayman Island. Er zijn ook schitterende resorts in de outback en in de wildernis van Australië.

Campings

Australië kent zeer veel goede accommodatiemogelijkheden, maar de goedkoopste en wellicht leukste manier van overnachten is kamperen. Slapen in een tentje is dé manier om de prachtige Australische natuur te ervaren. Ongetwijfeld een hoogtepunt van je reis. De avonden rond een kampvuur met een overweldigende sterrenhemel zijn onvergetelijk. In de outback en in het noorden van het land heb je vaak niet eens een tent nodigt. Daar slaap je enkel in een swag.

Campings voor zowel tenten als caravans liggen door het heel het land verspreid, maar de meeste vind je aan de kust en in de nationale parken. In sommige nationale parken is kamperen zelfs de enige overnacht optie.

De meeste campings hebben basisfaciliteiten zoals (warme) douches, toiletten, wasmachines en een bbq. Reserveren is doorgaans niet noodzakelijk maar in het hoogseizoen is het handig een dag van tevoren even te bellen.

Tip: voor een uitgebreid overzicht van alle kampeerplekken en rest areas koop je een Hema map (niet te verwarren met onze Hema!). Op deze kaart vind je alle kampeeropties, hun locatie, faciliteiten, prijs en een beoordeling.

Kosten

Over het algemeen is kamperen goedkoop. De prijs hang af van het feit of de camping privé-domein is of van de gemeente. Dit laatste is goedkoper. Voor een plek met je tent en auto betaal je tussen de A$ 10-20, voor eentje met elektriciteit iets meer. Je kunt ook een cabin huren voor meer comfort. Dat kost je tussen de A$35-100. Een stuk minder betaal je voor een plek op een bushcamping in de nationale parken: tussen de A$ 4-10.

Helemaal gratis kamperen kan ook! Er zijn reizigers die hun tent of camper zomaar langs de weg zetten bij bijvoorbeeld een parkeerplek. Echt aan te raden is dit niet, want je veiligheid is niet gegarandeerd en het is vaak verboden als de avond valt. Maar er zijn in Australië wel genoeg andere plekken voor wildkamperen in de vrije natuur. Lees er hieronder meer over.

Wildkamperen

Echt back to nature? In Australië zijn er langs wegen, bossen, stranden en in veel nationale parken speciale kampeerplekken waar je gratis of tegen een zeer laag tarief mag staan. Er zijn dan ook weinig tot geen faciliteiten, dus er worden wat Robinson Crusoe-vaardigheden van je verwacht. Avontuur gegarandeerd! Voordeel is niet alleen dat je vele dollars bespaart maar ook kun je je eigen plek uitzoeken en zit je middenin de natuur.

Let op: wildkamperen mag niet overal. Vooral in beschermde gebieden is het streng verboden. Informeer bij de lokale Tourist Information Centres.

Op sommige plekken is er een soort van sanitair, ofwel een longdrop toilet. Deze wc is niet meer dan een enorm diep gat. Er is geen water om mee door te trekken en toch is het verrassend schoon en stinkt het haast niet. Er zijn soms kranen maar eruit drinken is geen goed plan. Wel kun je er je afwas mee doen. Douchen is zelden mogelijk. Tegen een kleine vergoeding kan dit wel bij een tankstation. Soms staan er bbq's die je gratis kunt gebruiken (pas op met brandgevaar!) of speciale vuurplaatsen waar je kunt koken.

Wist je dat...

... een tent kopen in Australië goedkoop kan zijn? In de grotere plaatsen zijn er kampeerwinkels met tweedehands campingspullen.

... een van de grootste ergernissen in Australië vliegen zijn? Je houdt ze op afstand door een spons te besprenkelen met lavendelolie en deze bij je tent te leggen. Of een mooie anti-vliegenhoed te kopen, met gaas of kurken voor je gezicht.

... sluit je tent altijd af wanneer je weggaat. Dit schrikt niet alleen inbrekers af maar ook minder welkome dieren. Vooral kangoeroes zijn bijzonder geïnteresseerd in jouw eten... en het beeld van een boksende kangoeroe is niet uit de lucht komen vallen.

... de wat meer afgelegen campings gebruik maken van een honesty box? Hier vertrouwen ze op je eerlijkheid. De eigenaar is niet altijd aanwezig wanneer je wilt betalen. Het geld stop je dan in deze honesty box.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors