Australie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Australie
Alle bestemmingen Australie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Australie
Partners Australie.nlvolg ons ook op
Volg Australie.nl ook op Facebook!  Volg Australie.nl ook op Twitter!
liever naar...
tips Australie
win Australie
Australie.nl australie.nl  natuur  fauna australie  reptielen, amfibieen, insecten 

Australie.nl - Reptielen, amfibieen en insecten

Meer fauna australie...

Australie is een ultiem reptielenparadijs met maar liefst 400 soorten! Hier leven onder andere meer dan 100 soorten slangen, ruim 200 soorten hagedissen, krokodillen en zoetwaterschildpadden.

Slangen

De meeste slangensoorten die in Australië leven zijn ongevaarlijk. Maar pas op! Er bevinden zich van de top tien van 's werelds gevaarlijkste slangen acht in Australie. Zo leven hier de wurgslang en de python en ook giftige slangen als de bruine slang en de doodsadder. Zeer giftig en ook gespot in Australie zijn de tijgerslang en de taipan.

Hagedissen

Bekende hagedissen zijn de bergduivel of moloch en de kraaghagedis. Verder vind je in Australie de reuzehagedis en diverse varanen waarvan de reuzevaraan en de perentiehagedis enkele meters lang kunnen worden.

Krokodillen

In Australië komen twee soorten krokodillen voor: de kleine freshwater crocodile – ook wel freshie genoemd – en de saltwater crocodile – oftewel saltie. Stuit je in Australië op een krokodil? Check dan eerst (zonder te dichtbij te komen) of het een freshie of een saltie is.

Een freshie is klein en heeft een lange, spitse snuit. Een saltie is veel groter en heeft een imponerende ronde snuit. Het is belangrijk dat je even dubbelcheckt met welke krokodil je te maken hebt. Waarom? Dat lees je hieronder.

Freshies

De freshwater crocodile, oftewel freshie, is een relatief kleine krokodil met een extreem lange snuit. Mannelijke freshies worden ongeveer drie meter lang en vrouwtjes worden niet langer dan twee meter. Freshwater crocodiles leven alleen in de zoetwatergebieden van Northern Australia. Ze zijn, net als salties, bestand tegen zout water. Toch vind je ze niet in de zee omdat ze daar worden opgegeten door diezelfde salties.

Freshies eten voornamelijk kleine dieren die zich in en rondom rivieren bevinden. Dat zijn dus insecten, vissen, kikkers, schildpadden en slangen. Ze wachten rustig af totdat een prooi het water nadert. Mensen staan niet op het menu van de freshie. Wij zijn gewoonweg te groot voor ze. Deze krokodillen zijn alleen gevaarlijk wanneer ze zich bedreigd voelen. Dan kunnen ze bijten en dat kan een nare wond achterlaten. Laat freshies dus gewoon met rust als ze ergens liggen te zonnen.

Salties

De Estuarine crocodile, in de volksmond saltie, komt alleen voor in het noorden van Australië en in Zuidoost-Azië. Deze krokodillensoort is de grootste reptiel op aarde! Er gaan verhalen dat er salties van zeven meter lang bestaan! Dat zijn echter wel uitzonderingen (of mythes), want gemiddeld worden de mannetjes maar vijf meter en de vrouwtjes iets groter dan twee meter. Dan nog blijven deze krokodillen erg groot en bovendien extreem gevaarlijk.

In Australië vind je de saltwater crocodile in de tropische zone, in de staten Western Australia, Queensland en Northern Territory. Er zwemmen in totaal tussen de 100.000 en 150.000 van deze croc' s rond en de populatie is groeiende. Ze leven vooral in rivieren en, doordat ze tegen zout water kunnen, ook in de zee. Vooral de jongere exemplaren worden verbannen naar de zee, omdat de oude dominante mannetjes de rivierstelsels domineren.

Tot het dieet van een volwassen saltie behoren apen, kangoeroes, vogels, waterbuffels, haaien en... mensen. De saltie is ongelofelijk sterk en kan zich op land goed voortbewegen. Hij jaagt voornamelijk 's nachts en luiert overdag een beetje in de zon. Als hij 's nachts tot leven komt wacht hij tot een prooi dicht bij de waterkant komt.

De saltie valt heel plotseling aan en trekt zijn prooi in het water om hem daar te verdrinken of dood te bijten. Ze gebruiken meestal de death roll. Hierbij rollen ze hun prooi om in het water om hem te desoriënteren. Probeer maar eens weg te komen als je het gevoel hebt rondgedraaid te worden in een wasmachine!

De saltwater crocodile is een van de weinige krokodillen die er niet voor terugdeinst om een mens aan te vallen. Dus hoe warm je het ook hebt en hoe aantrekkelijk dat riviertje er ook uitziet... Tot 100 kilometer in het binnenland van Northern Australia zwemmen salties rond. Ze zijn heel onopvallend en stil en wachten precies het juiste moment af.

Gelukkig komt het over het algemeen weinig voor dat mensen worden verwond of opgegeten door een saltie. Het wordt in Australië hoogstens 1 à 2 keer in het jaar gerapporteerd. Overal in gebieden waar ze voorkomen staan waarschuwingsborden. Dus lees deze goed en houd je hieraan! Jij ziet de salties namelijk niet, maar zij jou wel...

Amfibieën

De amfibieën in Australie bestaan uit kikvorsen en padden. Zo heb je de miniatuurkikker. Dit is een maagbroeder, dat betekent dat ze haar jongen in haar maag grootbrengt. In het droge midden van Australie leeft een paddensoort die zich volzuigt met water. Vervolgens verdwijnt deze pad onder de grond om de lange, droge tijd te kunnen overleven.

De gigantische Queensland cane toad is ingevoerd om een parasiet die het suikerriet aantastte te bestrijden, maar is ondertussen een plaag geworden. In Australië is in 2007 de grootste pad ooit gevonden! Deze cane toad is 20 cm groot en weegt 840 gram. Dat is vergelijkbaar met de afmetingen van een kat of klein hondje. Het beest is ontdekt in Lee Point, een buitenwijk van Darwin in Northern Territory.

Insecten

In Australie leven zo’n 55.000 soorten insecten, waarvan bijna 20.000 kevers. Ook de andere ongewervelde dieren zijn vaak zeer eigenaardig, bijvoorbeeld de reuzenaardworm die wel drie meter lang kan worden.

Er leven in Australie circa 1500 spinnensoorten. Er zijn spinnen in alle soorten en maten waarvan de helft giftig is. Zo leeft er de funnel web spider, een van de meest gevaarlijke spinnensoorten ter wereld. Deze spin is erg giftig en agressief. Hij is inclusief poten een paar centimeter lang en kan met zijn sterke kaken met gemak door de vingernagel van een kind bijten.

Termieten komen vooral voor in het noorden van Australie, waar ontelbare, soms drie meter hoge termietenheuvels worden aangetroffen. Een ware plaag voor mens, dier en gewas vormen de vele vliegen, muggen en sprinkhanen.

Filmpjes over Australische dieren? Klik hier!

 

Rough Guide AustraliëMeer lezen over Australië? Bestel dan hier de Nederlandstalige ROUGH GUIDE Australië.
terug | home
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Australie.nl leuk op Facebook.


Meer fauna australie...

Ga je binnenkort op vakantie en heb je een visum nodig? Vraag deze met 15% korting aan via VisumCentrale!
Pacific Island Travel...dé specialist in op maat gemaakte reizen naar Australië.
Bekijk voor vertrek naar Australië de handige gezondheidstips en informatie over gezondheidsrisico’s op gezondopreis.nl
Australie ontdekken per camper? Travelhome is de nr.1 specialist in campervakanties.
Werken en reizen in het buitenland? Activity International helpt je bij het organiseren.
Bouw je eigen Australie reis samen met de reisspecialisten van Australieonline.nl.
Actieve groepsrondreizen naar Australie. Djoser, met oog voor de wereld.
Word lid van onze maandelijkse nieuwsbrief en profiteer van aantrekkelijke Australie.nl kortingen.
Op een leuke manier je reis vastleggen? Creëer een persoonlijk reisdagboek met verhalen, foto's en routekaarten!


reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Linda
Sunday, 01 April 2007 (19:18:07)
De zwarte weduwe leeft toch ook in
Australië?
Walter \"swagmanneke\"
Friday, 24 June 2005 (22:38:28)
Zeer intressant artikel. wel een kleine aanvulling de inland Taipan in Australie is niet alleen zeer giftig het is gewoon de giftigste landslang die er is. er gebeuren echter vrij weinig ongevallen mee gezien de plaats waar deze slang voorkomt. er gebeuren meer ongvallen met de eastern brownie. hebben wij dit jaar gespot op het Mornington Penninsula ( Victoria) gelukkig was deze op dat ogenblik niet agresief. de gemiddelde overlevingstijd bedraagt slechts 15 minuten. trouwens wat ongevallen met dieren betreft er komen in Australie meer mensen om in het verkeer dan door beten van giftige en andre dieren.
specialisten Australie
pacific island travel - australie  
Pacific Island Travel
Specialist
info | website
tel nr (klik)
australie <i>online</i> - australie  
Australie online
Bouw je
(eigen) reis
info | website
tel nr (klik)
djoser - australie  
Djoser
Met oog voor
de wereld
info | website
tel nr (klik)
activity international - australie  
Activity International
Werkvakanties
info | website
tel nr (klik)
travelhome - australie  
Travelhome
Campers
info | website
tel nr (klik)
nbbs - australie  
NBBS
Maatwerk in
verre reizen
info | website
tel nr (klik)
campers down under - australie  
Campers Down Under
Come and
Say G’day!
info | website
tel nr (klik)
snp natuurreizen - australie  
SNP Natuurreizen
Reizen, beleven,
ontdekken
info | website
tel nr (klik)
travel essence - australie  
Travel Essence
Kennis van
de Locals
info | website
tel nr (klik)
fivesenses - australie  
Fivesenses
Luxe reizen
info | website
tel nr (klik)
cheap campers - australie  
Cheap Campers
Camper
specialist
info | website
tel nr (klik)
travel active - australie  
Travel Active
Werkvakanties
info | website
tel nr (klik)
kuoni - australie  
Kuoni
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
schipholtickets - australie  
SchipholTickets
Direct naar de
laagste prijs
info | website
tel nr (klik)
fox vakanties - australie  
FOX Vakanties
Verrereis
specialist
info | website
tel nr (klik)


Valuta omrekenen

EUR

AUD


liever naar...
Aussie Specialist


Partners Australie.nl:

© Australie.nl