Koala

Koala

door Getaway Travel

De koala is een typische Australisch dier en wordt ook wel buidelbeer genoemd. Net als de kangoeroe en de wombat behoort de koala tot de buideldieren. Toen de eerste Europeanen voet aan land zetten in Australië noemden ze het dier koalabeer omdat het zoveel overeenkomsten had met een beer. Sommigen zagen het eerder als een soort van aap. Zo is er in het zuiden van het land een soort boom die nog altijd Monkey Gums heet omdat het een geliefde boom was onder de koala's.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 123 reizen naar Australie

De koala leeft bijna uitsluitend van voedingsarme eucalyptusbladeren van onder andere de rode riviergomboom en de blauwe gomboom. Hij heeft een uitzonderlijk goed evenwichtsgevoel en sterke 'handen' met een ruwe binnenkant en stevige klauwen waarmee hij een goede grip heeft. Zo blijft hij al slapend lekker hangen.

Koala's hebben dan ook een levensstijl die weinig energie kost: zo slapen ze maar liefst 20 uur per dag! De eucalyptusbladeren bevatten wel veel water zodat de koala niet extra hoeft te drinken en dus rustig in een boom kan blijven hangen. De naam koala is ontleend aan de taal van de Aboriginals en betekent 'dier dat niet drinkt'.

De koala leeft vooral in de staten Victoria, New South Wales, Queensland en in mindere mate ook in South Australia.

De koala is trouwens een van de weinige zoogdieren met vingerafdrukken. Sterker nog, het onderscheid tussen dat van een koala en een mens is echt minimaal. Wetenschappers wijten dit aan het feit dat koala's hun handen op een vergelijkbare manier gebruiken als wij. Ze hebben vijf vingers net als wij, waarmee ze heel gericht iets kunnen vastgrijpen (bijvoorbeeld eucalyptusbladeren). Daarnaast hebben ze maar twee heel flexibele vingers die je kunt vergelijken met onze duim. Het is dus een dier met twee duimen.

Je zou het trouwens niet geloven, maar een kleine eeuw geleden werden deze schattige dieren (nu een icoon van Australië) nog gewoon uit de boom geschoten. Een koala blijft gewoon rustig liggen en is daarmee zo'n makkelijk doelwit dat zelfs de meest slechte jager hem nog kan raken. Vooral hun zachte vachten waren erg in trek. Gelukkig is dit dier tegenwoordig beschermd.

De trotse koalaman heeft trouwens een kleine harem aan vrouwtjes die hij absoluut niet van plan is te delen. Want hoe schattig die mannetjes er ook uitzien, zo jaloers dat ze zijn!

Een koala adopteren via het Koalaziekenhuis

Een koala adopteren? Dat kan via het Koalaziekenhuis, of Koala Hospital, in Port Macquarie aan de oostkust van Australië. Dit bijzondere ziekenhuis is het oudste ziekenhuis ter wereld dat gespecialiseerd is in de opvang en het behoud van wilde koala's. In het gebied rond Port Macquarie leven zo'n 500 koala's, waarvan het ziekenhuis er per jaar gemiddeld 250-300 behenadelt.

Koala's die aan de beterende hand zijn verhuizen naar de buitenverblijven. Daar genieten zij van de zon, en van de vrijheid om in eucalyptusbomen te klauteren. Iedere dag worden verschillende soorten eucalyptustakken aangevoerd. Zo is er voldoende variëteit aan bladeren voor de dieren.

Het reddingswerk van het Koalaziekenhuis is niet altijd zonder gevaar. Zodra een bosbrand enigszins onder controle is, gaan zij direct op zoek naar overlevende koala's. De grond smeult dan vaak nog na, en de hitte en rook maken het ons soms zeer lastig. Tijdens de bosbranden van 1994 nabij Port Macquarie, werden 89 koalas gered en gelijktijdig in het hospitaal behandeld.

Wanneer koala's zijn hersteld worden ze teruggebracht naar hun thuisgebied. Als dat tenminste niet door bulldozers is verwoest om plaats te maken voor snelwegen en nieuwbouw. Het overleven van koala's wordt het meest bedreigd door verdwijning van hun natuurlijk leefgebied. Het ziekenhuis heeft daarom een speciaal habitat team, dat probeert bestaande leefgebieden te beschermen. Het habitat team werkt samen met de plaatselijke overheden en de National Parks and Wildlife Service.

Je kunt zelf een wilde koala adopteren en draag je zo een steentje bij aan het behoud van deze bijzondere dieren. Een koala adoptie kost ongeveer € 33,50 per jaar. In het adoptieprogramma worden voornamelijk koala's opgenomen die na hun herstel zijn teruggeplaatst in het wild. Vandaar de naam "Adopteer een Wilde Koala". En daar is het ons om te doen; gezonde koala's terugbrengen naar hun thuisgebied waar zij zich kunnen voortplanten om hun bedreigde soort in stand te houden.

Dierenverzorger voor een dag

Zou jij voor een dag een dierenverzorger willen zijn? In Lone Pine Koala Sanctuary in Brisbane is het mogelijk. Lone Pine is het eerste en grootste koala-reservaat van Australië. Naast 130 koala's leven er in het park nog veel meer typisch Australische dieren, waaronder slangen, kaketoes, vogelbekdieren, Tasmaanse duivels, wombats en verschillende kangoeroesoorten.

Als dierenverzorger laat je de dingo's uit voor een ochtendwandeling, zorg je ervoor dat de reptielen op tijd hun maaltijden krijgen, knuffel je met koala's, maar maak je ook kennis met minder leuke klusjes, zoals het uitmesten van vogelkooien. Het is een onvergetelijke ervaring en aan het eind van de dag ontvang je een certificaat en T-shirt. Het bewijs dat jij een echte dierenverzorger bent!

Kijk op de site voor meer informatie.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors